Finland firar 101 självständiga år

FINLAND: Finska självständighetsdagen firas idag, torsdag.

I Torneå arrangeras festligheter vid Joentalo. Där uppträder bland annat barn från dansskolan Stage samt musikteatern Mikinvintti.

Festen inleds med traditionellt självständighetsfika och fortsätter med tal av Sakari Martimo, som efter årsskiftet inleder tjänsten som verksamhetschef för finska krigsveteranförbundet.

Under morgonen arrangerades gudstjänster och på hjältegravar lades kransar.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , ,
22 kommentarer om “Finland firar 101 självständiga år
 1. Snuskrossen skriver:

  Glöm inte att Sverige tog omhand om finska krigsbarn under ww2…

 2. Perämies skriver:

  Suursuomi ?

 3. Kvinna 60+ skriver:

  Vi glömmer varken barnen, krigsveteranerna eller kriget! Du ”Snuskrossen” behöver inte oroa dig för det.

 4. Flagga skriver:

  Har Haparanda Stad flyttat till Finland när man hissar den finska flaggan i topp nu får ni skärpa er i Kommun vem har beådrat detta hoppas ni kommer ihåg den 6/6 vad det är för högtid eller är det bara den blåvita som finns i ert huvud vi lever i Sverige och inte på andra sida gränsen

 5. ll skriver:

  Finland borde fortsatt vara en del av Sverige.

 6. Viktigpetter skriver:

  Snuskrossen med flera , ni glömmer helt att Finland inte behövde gå igenom samma svåra beredskapstid som Sverige då man inte hade en chans att få köpa bananer eller ens apelsiner.Finland surfade på en gräddfil igenom hela kriget.

 7. statsmannen (s) skriver:

  verkar vara nazi-sd:eare som uttalar sig negativt om ett land som är stolt och har förbjudit typ nazi-sd att verka i deras land. och en del verkar ha flytt till Haparanda. varför till oss ni tillhör hemma hos orban i Ungern eller hos erdoga i turki.

 8. Perämies skriver:

  @ statsmannen (s)
  Finland och Nazisterna var allierade under kriget.

 9. Fakta skriver:

  Jaha, du Pekka, du tog bort mitt inlägg om nuvarande regerings insater inom inhemska försvaret, polis och tull, varför? Är det besvärande för borgare och högerextrema! Att insatserna nu ger resultat?

 10. Verkkosurfaren skriver:

  Sverige och Finland har mycket gemensamt, vi är som man säger ”systrar och bröder”. Sverige byggde upp en fungerande statsförvaltning i forna östra rikshalvan, som tom överlevde den ryska ockupationen, och som Finland har nytta av ännu idag. Sverige å sin sida hade stor nytta av finska soldater under krigen på 1600-1700 talen (vi hade många egna också). Under andra världskriget var Finland en buffert mot Ryssland, men många svenska frivilliga hjälpte till. I närtid har många finländare fått jobb och försörjning i Sverige, och svenska företag fick arbetskraft osv. Hyvää syntymäpäivää naapuri!

 11. Enok Nitti skriver:

  Viktigpetter;Döda,lemlästade,nerbrända hus och förlorade landområden
  Gräddfil? Finland hade nog hellre avstått från bananerna.

 12. från holmen skriver:

  Finland är Finland synd bara att dom inte har en Kung som vi har….

 13. Syltrygg skriver:

  Viktigpetter,

  Härligt med lite ”trollande” på nätet eller? Speciellt på HB. Hur surfar man på en gräddfil genom tre olika krig och tiotusentals stupade?

  Flagga,
  För att det finns många finsktalande i Sverige, och finska har varit Sveriges näst största minoritetsspråk i flera decennier ända fram tills nu när det har ersatts med arabiska. Sverige och Finland har en gemensam historia som sträcker sig hundratals år genom historien. Sen att Sverige har varit skonad från krig och elände i närmare 200 år, så borde man ändå inte vara respektlös mot ett land som har stått upp för sig.

 14. Snuskrossen skriver:

  Kvinna 60++ Otacksamhet är det enda finnarna har gett oss åter trots att krigsungarna togs väl omhand tyvärr. Statsmannen du har rätt att Finland har gjort rätt i att förbjuda nassar men i övrigt så är Ungern ett föredöme i EU. Bra sagt Flaggan. Nuff said.

 15. statsmannen (s) skriver:

  är de nån annan som fick sina appar blockerade under ca 12 timmar av nazi:SD? på mina appar fanns de en”#svart# rund symbol med text SD. hoppas redaktören pekka gör en UG undersökning på demokratins vägnar. men hoppas inte de när inte ens rennäringen verksamhet verkar tåla pekkas insyn. annars finns aftonbladet och expressen och tveksamst nsd som alternativ.

 16. statsmannen (s) skriver:

  funderar vidare— är de redaktören pekka eller nazi-sd hpda eller ötå som inte tål benämnas deras ursprung<??? nazi benäms av vår landsfader löven men varför inte av lillemannen eller av livets ord=????

 17. Perämies skriver:

  @Verkkosurfaren
  Finland har aldrig blivit ockuperat av Ryssland.
  Däremot anföll Finland Ryssland, och med stöd och allians med Hitler,
  hade som mål att göra SUURSUOMI, vilket misslyckades, och som krigsskadestånd blev Finland mindre

 18. Holmeros skriver:

  Statsmannen ! Du verkar vara besatt av nazi SD. För att utöka din idieologiska politiska övertygelse föreslår jag att du går in på youtube och titta på filmen ” Ett parti ett folk ” så kanske du får en annan uppfattning om skattehöjarpariet som verkligen borde rannsaka sin historia och sitt samarbete med Nazisterna. Grattis till Finland en fantastisk granne. Funderar på att flytta dit i fall sossarna fortsätter att förstöra detta land. Är och kommer att alltid vara stolt Sverigedemokrat. Jimmie Åkesson for president

 19. Verkkosurfaren skriver:

  Perämies, förstår att du läst innantill i läxorna i kommunisternas bokkafe på 70-talet, eller möjligen har du anammat nån mer sentida storrysk Putintolkning av historien? Men förutom Jonas Sjöstedt och några procent till av svenskarna vet alla att du svamlar. Fråga karelarna och ingermanländarna tex. Har du aldrig hört talas om Sveaborg 1809, inbördeskriget 1917 och allt där emellan mm. Mer än 100 år av rysk ockupation. Och Statsmannen (s) @ ej sdorban etc, du blir bara alltmer kufisk. Men jobba på, dina budskap är fortfarande obegripliga men stavningen har blivit bättre!

 20. Verkkosurfaren skriver:

  Statsmannen, gillar dock att du kopplar ihop Norrländskan med SD, för det var väl det du menar när du skrev att n-sd är tveksam läsning?
  Och Viktigpetter, självironi är riskabelt, kräver att läsaren själv är mottaglig för det (och det funkade väl ”sådär” denna gång). Men jag håller med dig, trots krig mot ryssarna och flera års elände hade finländarna i alla fall porkkanalatikko, humppa och snö till jul under vinterkriget…

 21. Viktigpetter skriver:

  Enok Nitti, Syltrygg mfl ironi är en svår konstart.

 22. Enok Nitti skriver:

  Viktigpetter träna på du så kanske en dag behärskar konstarten.