Finland skärper kontrollen av djurinförsel

Finland skärper kontrollen av införsel av djur. Så det gäller att ha hundpassen i ordning när man reser över gränsen. Foto: Eva Spiik

Finland skärper kontrollen av införsel av djur. Så det gäller att ha hundpassen i ordning när man reser över gränsen. Foto: Eva Spiik

NORRBOTTEN: Då Finland vill skydda sig mot rabies och dvärgbandmask kommer stickprovskontroller att ske, för att stoppa olaglig införsel av hundar och katter.

Enligt Regionförvaltningsverket, RFV, i Finland tas sällskapsdjur allt oftare över landsgränserna, vilket gör att riskerna för smittsamma sjukdomar ökar. Därmed skärper verkets länsveterinärer tillsammans med kommunala veterinärer och finska tullen kontroller av sällskapsdjur som förs i in landet.

– Vi gör det här för att EU kräver skärpta kontroller mellan länderna. Så under våren och sommaren kommer vi att utföra kontroller på olika platser i landet. Bland annat i Torneå, vilket sker den 17 juni, säger länsveterinär Pirkko Pirinen, RFV i Lappland, till Haparandabladet.

Hon uppger vidare att datumet har bestämts med tanke på att det den 18 juni blir en stor internationell hundutställning i Rovaniemi, dit många hundar från Sverige väntas.

– Vi kontrollerar främst att djuren är vaccinerade mot rabies och medicinerade mot bandmask, echinococcus, samt att de är id-märkte/chip-märkta, säger Pirkko Pirinen och uppger att djurets pass måste vara med när djuret reser.

Om brister påträffas kan djuret returneras till avgångslandet, försättas i karantän eller rent av avlivas. Ägaren får också stå för kostnaderna för olovlig import av djur och ska dessutom betala en inspektionsavgift på 200 euro.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , , ,
En kommentar om “Finland skärper kontrollen av djurinförsel
  1. men va'h.. skriver:

    Skärpta kontroller, och så ger man ut exakta datumet för kontrollen. Över Haparanda-Torneå gränsen passerar dagligen hundar UTAN pass eller vaccinationer övh,klart som korvspad dessa inte passerar gränsen då.

    Hundar som ska på utställning är ALLTID vaccinerade och avmaskade för annars får de inte delta i utställningen… Utan får åka hem, passen och vaccinintyg kontrolleras innan de får gå in på området!