Finska kunder strömmar till när kronan sjunker

Det höga värdet på euron ger full fart på Björn Wanståls butik på svenska sidan av gränsen. Här med sonen David, som just nu går en rikstäckande butiksledarutbildning. Foto: Marianne Berglund

Det höga värdet på euron ger full fart på Björn Wanståls butik på svenska sidan av gränsen. Här med sonen David, som just nu går en rikstäckande butiksledarutbildning. Foto: Marianne Berglund

ÖVERTORNEÅ: – Den rekordhöga kursen på euron just nu gör det billigare för finländarna att handla hos oss. Vi har aldrig tidigare upplevt en så stor tillströmning av finska kunder som den under påskhelgen, säger ägaren Björn Wanstål.

Wanstål tog över ICA Supermarket i Övertorneå 2004. Han konstaterar att ett värde på euron runt nio kronor utgör plus minus inom handeln, vilket nämns som balansen.

– I dag tisdag är en euro värd så mycket som 10,29 kronor. Som högst var den för drygt nio år sedan värd 11,67 kronor och för åtta år sedan var den nere i 8,19 kronor, men nu har den vandrat uppåt en tid, konstaterar han.

Den stora lokalombyggnaden i vilken även ingick byte till nya kylar och frysar, blev klar i somras och antalet anställda är som tidigare 15

– Men saker finns ännu att utveckla, säger Björn, som är pigg på att uppdatera med bland annat den senaste tekniken som underlättar arbetet

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , ,
10 kommentarer om “Finska kunder strömmar till när kronan sjunker
 1. Kalle skriver:

  Det är inte den höga kursen på euro, som är orsaken, utan den svaga kursen på kronan (sjunker son sten i vatten), som gör att det är billigare för finnarna o handla i Sverige.

 2. Anders Perssn skriver:

  Kalle, två sidor på samma mynt! Ursäkta ordvitsen.

 3. Erik skriver:

  Bara positivt för gränshandeln.Hoppas det håller i sig ett bra tag!Gynnar alla på svenska sidan.

 4. Mad Max skriver:

  Kalle: Du har rätt, snart är kronan inte värd mer än returpappren som vi slänger i därtill avsedda behållare.

 5. Trader skriver:

  Kostar och vara en ”humanitär stormakt” 🙂

  Höga kostnader, höga skatter ger lägre tillväxt och därmed en fallande krona för AB Sverige. Kortsiktigt bra för gränshandeln samt vissa exportföretag, på sikt väntar dock ättestupan om kursen inte läggs om.

 6. Klokeri skriver:

  Svag krona = MYCKET BRA FÖR SVERIGES EXPORT = MER ARBETSTILLFÄLLEN = LANDET BLOMSTRAR. Billigt att handla från Sverige.

  Finländarna är förbannade att kronans värde är för låg (oftast nerkörd med flit av statsaparaten), dom (vi) vill att kronan ligger vid 8kr… Då är exporten från finland/sverige på samma villkor.

  Dr i Samhällsekonomi

 7. Laitahyökkääjä skriver:

  Ättestupan? Så illa är det väl ändå inte…..

  https://www.vafinans.se/aktier/nyheter/Sverige-sjaette-baesta-landet-att-bo-i-5929236

 8. Observer2 skriver:

  Det kostar att ligga i topp!

 9. från holmen skriver:

  marknaden har alltid rätt…

 10. Trader skriver:

  Helt riktigt marknaden har alltid rätt, Resistance is futile.