Finskt byggbolag bygger Barents Center

HAPARANDA: Det finska byggbolaget Rakennusliike Lehto kommer att bygga Barents Center.

Vid lunchtid idag (fredag) presenterades det byggbolag som ska bygga Barents Center. Det blev alltså RKL Lehto, som bland annat byggt Ideapark i Uleåborg och ett Ikano-köpcenter i Kuopio.

”Det här är det största projektet vi någonsin haft”, sa en glad Hannu Lehto, på presskonferensen vid Victoriatorget.

Projektledaren för Concent, David Lehto, och BC:s initiativtagare Mikael Fahlander, framhöll företagets ”goda referenslista” som avgörande för valet av byggentreprenör.

Många journalister och en intresserad allmänhet samlades på Victoriatorget för att höra hur BC-projektet fortskrider.

 

Publicerad i Haparanda Taggar: ,
42 kommentarer om “Finskt byggbolag bygger Barents Center
 1. kalle skriver:

  Hienoa!!Päästään uuteen halliin kiekkohommiin YES!!

 2. LJ skriver:

  Nu fick alla som dom teg…..

 3. igge skriver:

  Grattis haparanda till alla arbetstillfällen som nu kommer att skapas,sossarna går ut som vinnare i höstens val något annat kan jag inte tänka mig så än en ¨ång GRATTIS alla haparandabor

 4. Roger Sandlund skriver:

  Ett steg till i rätt riktning man håller vad man utlovat med sitt press utallande och ett bra företag som ska bygga. Jag hoppas nu att alla stenar faller på plats och bygget startas upp i tid i September för det behövs så många arbetstillfällen i våran Kommun som har så hög arbetslöshet plus att det lockar till sig fler företag att investera i Haparanda. Jag ser gärna att vi skulle få en camping i staden med för det behövs verkligen så att folk stannar längre .Lo Fackorförande Roger Sandlund

 5. Peyton skriver:

  Nope.

 6. tveksam skriver:

  Den firma som är billigast får ju jobbet. Denna firma byggde K-rauta och där fanns det tusentals fel. Besiktningen fick avbrytas ett flertal gånger för att de var så mycket anmärkningar. Lehtos firma svarade med ”Såhär bygger vi i Finland”. Men är det finnarna som ska besikta så kommer det här funka galant 🙂

 7. R.R skriver:

  Håller med ”tveksam”, därför det bygget inte nämndes som merit, nåväl blir det en skattehöjning så är det sayonara hpda 🙂

 8. hmmmm... skriver:

  Nu gör Happis kk…..

 9. Skatta dig lycklig!! skriver:

  Får arbetslösa byggjobbare från Norrbotten arbete med Barents Center?? Det tror jag tyvärr inte,Letter och Estländare kommer att få jobben.

 10. Jasu skriver:

  Jaa vad kan man säga man ser ju hur det går för rajala på gränsen hur ska folkmassan räcka till att hålla köpcentret i liv ?

 11. Anders skriver:

  Bra att bygget kommer igång, vem som är entreprenör är inte viktigt, alla använder den billigaste arbetskraften. Viktigare är väl hur lokalerna fylls med både kommersiella och kommunala verksamheter. Hoppas att minst 70% av den kommersiella ytan är kontrakterad.

 12. Enok Nitti skriver:

  Att inte nämna att man byggt i Haparanda, är inte det konstigt Anders? Att det dessutom har varit en massa byggfel,är inte det besvärande Anders?

 13. Samlare skriver:

  Bra! Duktiga finländare, riktigt glad blir man:)

 14. Kurt Rosendahlw skriver:

  Visst kommer väl alla ihåg att det INTE är kommunen som vill bygga? Att en entrepenör vill satsa pengar på bygget, och tror på projektet… varför skall man då säga nej nej nej?
  Kommer ihåg alla dödgrävare som fördömde På Gränsen projektet, som gav: IKEA, Ikano huset, Björka området med nya ICA, Elgiganten o.s.v.

 15. staffan skriver:

  En byggprocess är väl inget att fastna vid. Det är vad som ska pågå i detta hus när det är klart som man kan diskutera. Är detta något som lyfter dessa 2 kommuner på var sin sida om gränsen?

 16. Varför? skriver:

  Hmm, enligt hyresavtalet för Gymnasieskolan så är det inflyttning 20150801… (Hyresavtalet för Gymnasieskolan ”snöflingan” finns att läsa på haparanda.se)

  Har jag förstått det rätt så är det här projektet ett år sent?

 17. Lisamaja skriver:

  Men visst har argumentationen gått enligt att arbeten till lokala under byggandet, tex arblösa snickare, elare, vva hantverkare osv….Blir intressant att se hur många lokala som jobbar på bygget.

 18. Varför? skriver:

  Oj Oj nu får inga svenskar jobb bara finnar, synd om alla Happisbor som måste fortsätta pendla.

 19. trevlig skriver:

  igge, LJ, Roger Sandlund, tyvärr så slår ej sanningarna ni har in även om ni var först att veta detta, det krävs en sak till och det är vad?? Jo det är kapital som ingen vill satsa. Var lite realister nu när ni sitter hemma med groggen och funderar över livets rättvisor. Som facklig kanske man har tagit reda på fakta… jo mer än hälften av de som arbetar idag med etableringar handel i Haparanda bor ej i Haparanda kommun. varför då? För att det inte finns den kompetensen. Tack!

 20. trevlig skriver:

  LO är trevligt att du uttalar dig fast du är långt från väljar listan i år. tack!

 21. jo skriver:

  Helt Onödigt Barents Center.

 22. Gränsbo skriver:

  Jobben går till finnarna som vanligt..

 23. skeptikern skriver:

  Vad som oroar mig är att kommunen subventionerar bygget, genom att hyra lokaler som byggs specifikt för skola osv.
  Bygget hade aldrig blivit av utan det hyreskontraktet, skrivet innan köpesumman betalts för marken eller bygglov beviljats.
  Kommunens egna lokaler då?
  Vad händer med dom?
  Dom kostar ju fortfarande pengar och står där dom står.

 24. Anders Bäckström skriver:

  Det är mycket mycket, mycket Bra jobbat av samtliga som verkligen vill Haparandas bästa. En intresant fråga är också: ” Varför satsar Mikael Fahlander i just Haparanda”! ? En del av svaret, tror jag är M:s totala intresse för Hockey, sedan har det rullat på. Det är inte bara pengar det är frågan om, det finns en tilltro, som jag gillar. För att inte nämna Gunnel som fått ta så mycket skit,men hon har visat pondus, ledaregenskaper då de verkligen behövts. Det blir ett tomrum efter Gunnel!

 25. Litar fullt på finska företaget. skriver:

  Det är glädjande att ett byggbolag med goda vitsord vill bygga? Välmommen!
  Men jag funderar på;Är tomten betald?
  Har haparanda kommun fått de 48 mijonerna?
  OM inte,Vem kommer att betala dem?
  Knappast byggherren eller bolaget med ett
  kapital på 50000kr.Kan ett bygglov beviljas
  på mark som inte ägs av den som söker?

 26. Sanningen skriver:

  Med tanke på vad som presenterades av M. Fahlander på det gemensamma KommunFullmäktige med Torneå i november på SveFi, så undrar jag om något han säger kommer att bli verklighet?

 27. Delta skriver:

  Till den som skrev om ”snöflingan” Jag har för mig att det handlade om Språkskolan.

  Hellre ser jag barents center på gränsen med stort utbud av butiker och nöje. Än och se på denna lerpöl som är en skamfläck för Haparanda. Ser ju helt absurt ut. Vad tänker inte turisterna?

 28. Skatta dig lycklig!! skriver:

  Trevlig: Det är väl mycket alliansens politik som har gjort att Haparandaborna inte har kunnat hämta ny och behövlig kompetens.Alliansen har ju dragit in på utbildningar för såna som behöver nya kunskaper.

 29. trevlig skriver:

  Skatta dig lycklig!!: Men Haparanda har varit styrda av de röda och skolorna är komunala sedan länge så varför har de inget gjort under alla år??

 30. Skatta dig lycklig!! skriver:

  Trevlig:Det är väl inte kommunpolitikerna som har dragit in på utbildningsmöjligheterna!!,Förut kunde du få en utbildning genom komvux eller AMU-center för att fortbilda dig ,men nu är dom chanserna uttömda.

 31. Pressen skriver:

  Stämmer det verkligen att kulturchefen i Haparanda ”jobbar med” valarbete i samband med surströmmingsfesten nästa vecka?

  Som kommunal tjänsteman bör man vara försiktig och neutral när det gäller politiken eller?

 32. skeptikern skriver:

  åter igen frågan.
  vad händer med dom kommunala lokaler som står tomma efter flytten?
  vad kommer dom att kosta per år?
  planerat att andra verksamheter flyttar in?
  är ett alternativet rivning?
  om rivning beslutas vad kostar den?
  om kommunen sedan saknar egna lokaler och något händer, te.x fastighetsägaren i konkurs, hyreskontraktet sägs upp av ägaren eller lokalerna underkänns?
  vad är kostnaden för egna tomma lokaler + att hyra samma sorts lokaler av någon?
  befolkningsunderlag för detta finns det?

 33. Jepjep skriver:

  Idioti. Bra att ge bort såhär stort projekt.

 34. Valfråga skriver:

  Tack skeptikern för dina berättigade frågor. Vi är många som undrar.
  Varför är det så svårt för kommunledningen att svara ärligt och uppriktigt?
  Det är klart att kulturchefen ska jobba för sossarna eller?

 35. Skatta dig lycklig!! skriver:

  Vad händer med Kuben t.e.x??

 36. percy nilegard skriver:

  Kat-a-strof
  horribelt

 37. Kulturchef ...valarbetare för S????... skriver:

  Är inte kulturchefen en tjänsteman som avlönas med våra skattepengar ??? För mig är det inte ok att kulturchefen engagerar sig politiskt. Vad anser ni andra som läser kommentarerna?

 38. Mad Max skriver:

  Vi som läst den lokala gratistidningen Kemi-Tornio har ju sett bilden på ett mycket lutande hotell. Redan i projektteringsstadiet. Hur ska nu detta sluta?

 39. Valfråga skriver:

  Du har rätt nr 37 men vem bryr sig? Ingen politiker verkar bry sig mer än om sin egen karriär eller?

 40. mattilalainen skriver:

  kaikki haaparannan kunnan virkamiehet/naiset ovat nyt ” demareita” ainakin kahvi tunnilla…sitten kun valta vaihtuu,jos vaihtuu,ovat taas sitten valtaa pitävän puolueen kannattajia..näin se menee jos haluaa ”karriääriä” ja parempaa palkkaa…

 41. Kulturchef... Valarbetare för S? skriver:

  Jag förvånas utav att Haparandaborna inte bryr sig om hur deras skattepengar används för det påverkar ju så mycket omsorg, skola mm.
  Tänk verkligen efter om ni vill att nuvarande politiker ska få fyra år till i egen majoritet. Själv hoppas jag att det rörs om lite i maktfördelningen efter valet.

 42. staffan skriver:

  En tjänsteman oavsett var de jobbar har fritt att tycka trots att de i detta fall avlönas av kommunen. Däremot kan det vara vissa problem där en mer konservativ politisk anda råder.
  Ja t.o.m. om man läser fel morgontidning!