Finskt företag etablerar sig i Övertorneå

ÖVERTORNEÅ/TORNEÅ: Företaget Tormets oy som grundades 1969 och finns i Torneå, men har 40 procent av omsättningen från Sverige, har valt att öppna kontor i Övertorneå.

– Vi har bildat dotterbolaget Tormets ab och vi vill fortsätta expandera vår affärsverksamhet i Sverige, säger vd Kari Rantamaa, samtidigt som han avslöjar att huvudkontoret för det svenska bolaget ska ligga i Övertorneå.
Tormets är specialiserat på spånskärande bearbetning och underhållstjänster för industrin, med kunder inom metall-, pappers- och gruvindustrin. Företaget tillverkar materialhanteringsmaskiner och reservdelar till industrin och underhåller maskiner och anläggningar. Utöver det är Tormets oy även specialist på övergripande hydraulikservice och -projektering samt rörentreprenad.
Företaget har 60 anställda och omsätter cirka 112 miljoner kronor. Det har varit verksamt i Sverige i cirka tio år. Nu siktar man på att expandera även på den svenska marknaden där företaget redan har så mycket som 40 procent av omsättningen. Efter etableringen i Övertorneå kommer ett kontor att öppnas i Malmfälten.
– Vi ser stora möjligheter på den svenska marknaden, där vårt mångsidiga kunnande är efterfrågat. Det grundläggande skälet till bildandet av Tormets ab är att vi vill ge våra svenska kunder ännu bättre service, förklarar Kari Rantamaa.
Han säger att målsättning är att inom tre år uppnå en omsättning på 100 miljoner kronor i Sverige.
– Precis som i Finland har vi ett stort samarbets- och underleverantörsnätverk i Sverige, vilket ökar vår kapacitet betydligt. Man kan nog säga att bildandet av dotterbolaget utgjort en förstärkning av vårt gamla hemmamarknadsområde, konstaterar Rantamaa.
Vad beträffar eventuellt anställda i Övertorneå säger han att det kan röra sig om mellan två till åtta anställda på lång sikt. Företaget söker lokaler i Malmfälten, men har hittills inte lyckats med det.
Näringslivschefen Stig Kerttu i Övertorneå att det just nu är många finska företag som sneglar mot den svenska marknaden i takt med att köpkraften i Finland minskar. Han ser därför fram emot fler liknande etableringar.

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , , ,
En kommentar om “Finskt företag etablerar sig i Övertorneå
  1. Östen Juntti skriver:

    Hoppas att Utbildning Nord nappar på det här och har resurser att utbilda folk i skärande bearbetning och verkstads teknik .