Finskt ministerium föreslår begränsning av laxfisket i Torneälven

– Med så rekordstor uppgång av lax som vi har i dag anser inte fiskerättsinnehavarna att det finns fog för de restriktioner i fisket med flytnät som nu föreslås, säger Gunnar Björk. Foto: Marianne Berglund

ÖVERTORNEÅ: Förslaget om begränsning av laxfisket i Torneälven kommer från finska jord- och skogsbruksministeriet. Det är ett förslag som inte gillas av fiskerättsinnehavarna inom Övertorneå kommun.

Det konstaterar Gunnar Björk i Risudden som är kommunens representant i Gränsälvskommissionen. Ett samlat yttrande för hela området ska sammanställas i veckan och vara klart innan januari månads slut.

Förslaget som man ska ta ställning till går ut på att stryka de två veckoslutsfiskena efter midsommar, begränsa längden på näten från 120 till 90 meter, samt att högst fem laxar per fiskerättsinnehavare och år ska tillåtas.

Ekolodsmätningen i Kattilakoski visade i somras att där passerade cirka 100.500 laxar. En ansenlig mängd, som mer än väl kan mäta sig med den bästa laxfiskeälven, Tana älv, i Norge. Kalixälvens uppgifter om antalet laxar stannade under samma period vid inte fullt 10.000 laxar.

– Förslaget från finska jord- och skogsbruksministeriet går ut på att slopa de två helger i juli som var tillåtna 2013. Endast under tre dagar i juni skulle det vara tillåtet att fiska lax med olika typer av flytnät, säger Gunnar Björk.
– Helt otänkbart eftersom det kan vara alldeles för högt vatten för att få någon lax i juni. Det handlar dessutom inte om tre dagar, eftersom dagarna delas med de finska fångstlagen.

Björk poängterar att för fiskerättsinnehavarna längs älven utgör laxfisket en avkastning på fastigheten, samt att just laxfisket historiskt sett var en av anledningarna till att bygden befolkades.
Han hänvisar också till att uthålligt fiske klarar en 20-procentig skattning, med tanke på att en uppskattning säger att under senaste sommaren har en tioprocentig skattning av tillgången skett.
– Om det sker en minskning av tillgången får man i så fall begränsa fisket, men det behövs inte som det är nu, säger han.

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , , ,
2 kommentarer om “Finskt ministerium föreslår begränsning av laxfisket i Torneälven
  1. obligatorisk skriver:

    Oj oj!

    Mer vill ha mer, ena dagen propagerar han för sportfiske och sedan går han emot dem och propagerar fiske med mängdfångande redskap. Hur skall du ha det. Svårt att stå på båda benen när det går åt var sitt håll. Tror du att sportfiskare betalar dyra pengar för en älv när nätfisket pågår i älven, snälla vi kommer inte ens dit oavsett fisketillgång.

  2. Bybo skriver:

    Björk vill nog inte utveckla eller föra nånting framåt, hittar bara nya saker att krångla om, är det inte jakten så blir det fisket