Fiskare misstänkta för svart försäljning av löjrom

KALIX: Två fiskare ska under tisdagen inför rätta i Kalix, misstänkta för att ha sålt löjrom svart.

Norrbottens Kuriren uppger att de båda männen, 68 år respektive 62 år, ska ha fiskat tillsammans under två år, och genom varsin enskild firma ha sålt löjrom för närmare 1.7 miljoner kronor respektive närmare en miljon kronor.

Enligt åtalet har männen inte bokfört försäljningen av löjrommen och inte heller bokfört löner, avgifter eller försäljningen av fiskrens under åren 2004 och 2005.

Männen uppges vidare vara misstänkta för att ha lämnat felaktiga uppgifter i sina självdeklarationer och inte betalat arbetsgivaravgifter under nämnda år. Dessutom lär det saknas underlag för lagerinventering medan lagret, enligt åtalet, var för lågt värderat.

Den ena mannen uppges vara från Kalix kommun, medan den andra lär vara från Sundsvall.

Publicerad i Kalix/Överkalix, Svenska Taggar: , , ,
15 kommentarer om “Fiskare misstänkta för svart försäljning av löjrom
 1. Stig Aspholme skriver:

  En vanlig företeelse bland privata fiskare. Det säljs löjrom ”svart” på de flesta arbetsplatser i länet.

 2. mr NN skriver:

  Finns det annat än ”privata” fiskare? Offentliganställda fiskare?

 3. Mad Max skriver:

  Stig Aspholme: Ovan nämnda fiskare i artikeln tycker jag ska betecknas som skattesmitare om de fälls av domstolen. Men en ”vanlig” fritidsfiskare som säljer till exempel rökt sik, eller lite fiskrom till vänner och bekanta anser jag inte som några stora skattesmitare. Det är väl så det fungerar i våra egna kretsar? Alla har inte möjlighet eller intresse till fiske. Vi lär få dras med den sortens ”skattesmitare”.

 4. Oklok skriver:

  Inte konstigare än pizzabagare som inte ger kvitto elelr frisör… Alla över samma kam

 5. tireb48 skriver:

  Vad som är vanligt oavsett om det gäller fiskare eller annat folk så är alla skattesmitare på sitt sätt, byter tjänster mm. Fuskar i andras yrken…

 6. staffan skriver:

  Att betala utan kvitto gör att dina momspengar blir kvar i mottagarens ficka. Begär alltid kvitto!
  Utöver detta betalas ingen skatt på ev vinst.
  Akta dig för Greklandseffekten!

 7. Stig Aspholme skriver:

  Med privata fiskare menar jag dem som fiskar för s.k. husbehov och inte driver fisket yrkesmässigt, utåt sett!

 8. Signatur skriver:

  Vitsen med att köpa privat är att momsen och arbetsgivaravgiften är avdragen från priset.Detta gäller både varor och tjänster.

 9. Mad Max skriver:

  Signatur: Tycker du att om jag säljer dig en rökt sik ska registrera en firma för att leva upp till alla moms, skatteregler, och arbetsgivareavgifter? Tillåt mig att skratta högt! Ha,,haaa….

 10. staffan skriver:

  Mad Max Det beror på i vilken mängd du säljer från havet upptagen firre. Alltså en produkt som tillhör de yrkesverksamma företagen som måste enligt lag betala samhällskostnader i form av skatter. Säljer du en fisk i minuten så kan det bli en stor illojal konkurrens och i slutänden modell Grekland!

 11. Signatur skriver:

  Du missförstår mig Mad Max. Jag menar att jag själv gärna köper rökt sik o löjrom privat när det gives tillfälle till det och jag tycker inte att det är speciellt samhällsomstörtande.

 12. staffan skriver:

  I Grekland hade man också allt utan redovisning!

 13. tireb48 skriver:

  vilken dubbelmoral många har, köper gärna billigt själv, anlitar ”svart” arbetare när det passar ens egna plånbok, själv på jobbet mm medan andra ska betala skatter, moms mm och klagar på att dessa företagare tar för mycket betalt eller är skattesmitare

 14. tireb48 skriver:

  stjäl på jobbet ska det stå…

 15. staffan skriver:

  Rätt tireb48!