Fler dör efter kort tid på äldreboenden

TORNEDALEN: En möjligt förklaring till det är att äldre bor kvar hemma allt längre och därmed hinner bli svårt sjuka innan de får plats på ett särskilt boende.

Antalet äldre som dör efter en kort tid på äldreboenden har ökat snabbt, enligt en ny studie från Karolinska Institutet (KI). Idag dör nära 25 procent av de som får plats på äldreboenden dör inom ett par månader, säger forskarna som gjort studien till DN.

För endast ett par år sedan dog runt 5 procent av de äldre efter en kort tid.

Att fler äldre bor kvar hemma längre är en tänkbar orsak till fenomenet, vilket i sin tur hänger ihop med att platserna på äldreboenden har minskat runt om i landet, enligt Socialstyrelsen, som också har observerat fenomenet.

Gert Alaby, socialråd och samordnare för äldrefrågor på Socialstyrelsen, säger till DN att många kommuner dragit ner på platserna på landets äldreboenden i brist på resurser och att de istället erbjuder hemtjänst:

– Men det fungerar inte tillräckligt bra för de som har stora hjälpbehov.

En av forskarna vid KI, Per Schön, menar att utvecklingen är en politisk fråga, eftersom det är billigare för kommunerna att erbjuda hemtjänst istället för plats på äldreboenden.

Han efterlyser en diskussion om vad man ska ha äldreboendena till – vård i livets slutskede eller inte, uppger DN.

 

 

 

 

 

Publicerad i Svenska Taggar:
7 kommentarer om “Fler dör efter kort tid på äldreboenden
 1. Anders L skriver:

  Ålderdomshemmen försvann och alla skall bo kvar längre i sina egna hem, med ambulerande vårdpersonal som tittar in ibland. Personal som dyker upp med stressnerverna på och med enbart tid för det allra nödvändigaste. Vara medmänniska en stund det finns det inte tid till. Med stigande ålder får vi nog utgå ifrån att det blir fler krämpor/sjukdomar som tär på en redan riktigt åldrande människa och det är väl bara ett led i processen som sociala myndigheter har klätt sig med. Ingen borde vara förvånad.

 2. Anhörig skriver:

  Jag kan bara ta min egen far som fick Alzheimer och inte kunde bo hemma. Den sjukdomen förkortar livet och tvingar den sjuke att bo på äldreboende. Man kan drabbas i relativt tidig ålder. Det är dessutom dyrt, 8-9.000/månad. Vad jag har förstått av tidningsartiklar så kan man nekas plats på äldreboende om man är frisk trots att man närmar sig 100 års ålder, hemhjälpen å andra sidan kan inskränka sig till att man får mat som man får värma upp själv. Min mor har fått gratis bostadsanpassning.

 3. Anhörig skriver:

  Dom gamla har bättre vård och omsorg i hemmet med hjälp av hemtjänst, på särskilda boenden bryr sig inte personalen om dom gamla. Tycker synd om dom som inte har anhöriga i sin närhet, man får som anhörig ställa upp och bevaka den gamles omvårdnad medicinering mm, och det tycker inte vårdpersonal om. Det har vi märkt och fått tillsägelse om!

 4. anders l skriver:

  Verkar rätt naturligt, ålderdomshemmen försvann och alla skall bo kvar längre i sina egna hem, med ambulerande vårdpersonal som tittar in ibland. Personal som dyker upp med stressnerverna utanpå och med enbart tid för det allra nödvändigaste. Vara medmänniska en stund det finns det inte tid till. Med stigande ålder så får vi nog utgå ifrån att det blir fler krämpor/sjukdomar som tär ordentligt på en redan riktigt åldrande människa och detta är väl bara ett led i den process som de sociala myndigheterna har klätt sig med. Ingen borde vara förvånad.

 5. Sture Bäver skriver:

  Grattis, för en del tar tydligen ett tag att inse vad planen handlar om, bo hemma längre än vad du orkar och dö bort fortare, arbeta längre än du orkar och dö bort fortare, genialt. Intressant att följa hur många år det tar för någon forskare att ”komma på” var pensionspengarna och dom inbesparade pengarna för kommunerna tog vägen.

 6. Tian skriver:

  Många äldre från en by i norra Happaranda där jag kommer ifrån vill inte flytta in till ett äldreboende i stan. Dom vill helt enkelt bo kvar i sitt hem där dom i många fall bott hela sina liv. Många har blivit erbjudna platser på olika äldreboenden i stan men har vägrat att flytta.

 7. analysen skriver:

  Det är mer lönsamt för regeringens ekonomiska strategi, kort vårdtid i kommunens dyrare kostnadsområde tar ner det årliga bidraget totalt sett till fattiga kommuner.
  M-slogan ”de äldre trivs hemma” trots att de är sjuka!