Fler kvinnor studerar vidare

TORNEDALEN: Sex av tio elever i gymnasieskolans årskurs tre planerade hösten 2017 att inom tre år påbörja en högskoleutbildning, detta enligt en publikation från statistiska centralbyrån. 

Fler antal kvinnor än män planerade att studera vidare och närmare 80 procent av de elever som uppgav planer på vidare studier läste på ett högskoleförberedande program. Bland elever på yrkesförberedande program planerade cirka 25 procent av eleverna att fortsätta med vidare studier.

Juridik, samhällsvetenskap samt vård och omsorg är det som kvinnor i första hand väljer att studera. Männens förstahandsval hamnar på teknik och ekonomi.

De elever som inte hade några planer på att påbörja eftergymnasiala studier var 20 procent kvinnor och 30 procent män. Vanligaste orsakerna uppgavs vara en vilja att börja arbeta, studietrötthet samt en vilja att ägna sig till andra saker som att resa, ta det lugnt eller ägna sig åt ett intresse.

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala Taggar: , ,
En kommentar om “Fler kvinnor studerar vidare
  1. Skolkritan skriver:

    När båda män och kvinnor får välja själva så ser vi att kvinnor tar vård och omsorg samt andra samhällsämnen, medan männen väljer teknik, ekonomi.

    Mycket intressant.