Fler positiva till övervakningskameror

TORNEDALEN: Sju av tio svenskar vill ha fler övervakningskameror på allmänna platser som bussar och torg. Dock delar frågan generationerna.

I en undersökning från försäkringsbolaget If är äldre människor starkt positiva till övervakningskameror medan yngre är lite mer tveksamma.

– Detta verkar i högsta grad vara en generationsfråga – de som är födda på 80-talet eller senare är inte alls lika bekväma med övervakningen som de äldre är, säger Caroline Uliana, informationschef på If, i ett pressmeddelande.

Enligt undersökningen, som gjorts med 3.650 personer, vill 71 procent se fler övervakningskameror på offentliga platser. Endast 5 procent vill se färre kameror eller inga alls.

– Förhoppningen med kamerorna är att de både ska förebygga brott och göra det lättare att i efterhand identifiera brottslingarna. När vi ställde samma fråga för fyra år sedan sa knappt sex av tio att de ville ha fler kameror, säger Caroline Uliana.

I undersökningen fick de svarande också rangordna de åtgärder de tror är mest effektiva för att minska brottslighet. Knappt hälften valde övervakningskameror som ett av sina svar, vilket gör det till den fjärde mest populära alternativet. De tre vanligaste svaren är fler poliser, hårdare straff och fler förebyggande åtgärder som fritidsgårdar och utbildningsinsatser.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala Taggar: , ,
2 kommentarer om “Fler positiva till övervakningskameror
  1. Futurum Casus skriver:

    Har ingenting emot kameraövervakning om det finns fog för det. Om man som vänsterextrem utnyttjar lagar och förordningar för att kunna bedriva polisiärverksamhet – då är det allvarligt. Det har förekommit att vänsterextrema sysslat med falsk tillvitelse. Brott som ger mer än två års fängelse på straffskalan öppnar upp ett helt katotek med verktyg som kan användas för att avlyssna, kartlägga och kränka den utsatte. Jag vill lyfta ett varningens finger för detta.

  2. Skolkritan skriver:

    Folk är korkade och förstår inte. Många tror kameror gör att mindre brott begås vilket är felaktigt, nej ge inte staten mer kontroll… Inga fler kameror