Fler sanerar sina skulder

TORNEDALEN: Fler personer har under första halvåret 2017 ansökt om skuldsanering jämfört med samma period förra året, visar statistik från Kronofogden som Visma har sammanställt.

Under första halvan av 2017 ansökte 10.622 skuldsatta personer om sanering av sina skulder, vilket är en ökning på 111 procent jämfört med samma period 2016. Den 1 november 2016 genomfördes en lagändring, som gjort det både enklare att ansöka om och genomgå skuldsanering.

– Vi ser att de nya reglerna kring skuldsanering har haft direkt påverkan på antalet ansökningar, i och med den stora ökningen på kort tid. Förhoppningsvis kan fler bli hjälpta att på sikt bli fria från svår skuldsättning, säger Elinor Sjögren, marknadschef på Visma Collectors, i ett pressmeddelande.

Antalet personer som ansökte om skuldsanering ökade i alla län, och i 14 av 21 län har siffran som minst fördubblats. Störst procentuella ökning finns i Kronobergs län med 232 procent, enligt statistiken. På Gotland var ökningen som minst med 36 procent.

De senaste fem åren har det totala antalet ansökningar om skuldsanering i Sverige ökat med 108 procent.

– Det är viktigt att ta tag i sina skulder så tidigt som möjligt för att undvika risken att hamna i en livslång skuldsituation. Skuldsanering kan vara ett sätt att komma på fötter igen, säger Sjögren.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , ,