Fler unga får jobb – men inte alla

SVERIGE: Arbetslösheten bland ungdomar minskar snabbt, men det är inte alla som får jobb.

En ny rapport från AF visar att ungdomsarbetslösheten på senare år minskat gradvis och är nu nere på sin lägsta nivå sedan 2009. Sedan 2012 har arbetslösheten bland unga, 18-24 år, minskat med 30 procent, något som märks tydligast bland de som har en gymnasieutbildning och därmed står nära arbetsmarknaden, där antalet inskrivna arbetslösa minskat från 61.000 till 37.000.

Men det är inte alla ungdomar som gynnas av den goda utvecklingen.

Arbetslösheten ökar nämligen bland ungdomar som saknar gymnasieutbildning, har en funktionsnedsättning som innebär nedsatt arbetsförmåga eller är utomeuropeiskt födda.

Sedan 2012 har arbetslösheten bland dem ökat med 2.000 personer till 35.000. Dessa grupper har också en hög risk att fastna i långa perioder av arbetslöshet, enligt Arbetsförmedlingens rapport.

– Den här bilden visar att Arbetsförmedlingen måste jobba med selektiva insatser som anpassas till individens behov. Den visar också att utbildning är en förutsättning om ungdomar ska ha en verklig chans på arbetsmarknaden. Här har våra utbildningsinstitutioner en mycket viktigt samhällsutmaning, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar:
En kommentar om “Fler unga får jobb – men inte alla
  1. AF BS skriver:

    Det är enkelt att säga att arbetslösheten har minskat ifall man räknar praktik som jobb.

    Vilket AF har (om inte de fortfarande gör) gjort väldigt länge.

    Temporär praktik, specielt de som inte ger någon slags lön, bör inte räknas som någon typ av anställning!