Flera orsaker bakom sjuka laxar

SVA och Evira har analyserat laxprover. Foto: Ove Pekkari

SVA och Evira har analyserat laxprover. Foto: Ove Pekkari

TORNEDALEN: Enligt provsvar från statens veterinärmedicinska anstalt och finska livsmedelssäkerhetsverket Evira fanns det flera orsaker bakom hudskador på lax.

I somras samlade SVA och Evira laxprover för att utreda orsakerna bakom det stora antalet lax med hudskador i Torneälven.

Döda och levande laxar med hudskador började dyka upp sommaren 2014 och problemet fortsatte sommaren 2015. Dessa skador hittades även sommaren 2016 när de olika myndigheterna samlade prover med hjälp av bland annat fiskare.

Det konstateras att bakom dessa skador på levande och döda laxar låg bland annat fiskeredskap, sälar och annat som ökat sjukligheten som hudinfektioner.

– Vidare har molekylbiologiska forskningar visat att herpes- och iridovirus kan återfinnas i lax med hudblödningar. Dessa virus kan orsaka förändringar lik de symptom som konstaterats. Det bör nämnas att 2016 var ett bättre år för Torneälven än två föregående år. Men bedömning om fyndens betydelse kräver mer forskning, uppger Perttu Koski, forskare vid Evira, enligt pressmeddelandet.

De vanligaste skadorna uppges vara hudsår. Även hudblödningar och hudinflammationer var vanliga.

Rikligt med svampinfektion återfanns i honlaxar, som blivit normalt utmattade av lektid.

Publicerad i Haparanda, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , , , ,