Flyg från Kemi prioriteras inte

HAPARANDA: Trafikverket har utrett behovet av flygtrafik i Sverige, inför det nya avtalet om allmän trafikplikt som ska beslutas i oktober 2019 till och med oktober 2023. Haparanda kommun har länge lämnat önskemål om en flyglinje från flygplatsen i Kemi till Arlanda.
Trafikverket har studerat frågan i två tidigare utredningar. I den senaste konstaterades att en flyglinje skulle ge betydande tillgänglighetseffekter, men att samma tillgänglighetseffekter kan uppnås för Haparanda och Övertorneå med en anslutningstrafik till flygplatsen i Luleå.
Sedan dess har en sådan anslutningstrafik startat som ett försök i samarbete med den
regionala kollektivtrafikmyndigheten i Norrbotten, i form av flygbilen som man kan boka till och från Luleå Airport, på ett antal orter i Norrbotten.
”Eftersom det finns en trafik som ger de eftersträvade tillgänglighetseffekterna kan
Trafikverket inte motivera ytterligare trafik med motsvarande tillgänglighetseffekter.
Tillgängligheten för Haparanda har därför inte analyserats i denna utredning”, skriver Trafikverket i flygutredningen för 2019-2023.

Publicerad i Haparanda Taggar: , ,
10 kommentarer om “Flyg från Kemi prioriteras inte
 1. Jukka Niskala skriver:

  Något märklig motivering. Med samma kriterier kan Gällivare flyga från Kiruna, Lycksele från Umeå eller Vilhelmina från Lycksele osv.
  Här krävs politiskt samarbete och gemensam lobbing, Övertorneå och Haparanda. Dessutom har linjen potential, till skillnad mot många av de andra, att på kort sikt utvecklas till att bära sina egna kostnader.

 2. Maksaja skriver:

  Såklart nej, dom vill inte samarbeta med Finnar.
  När jag har ett möte i SH kl 11.00 jag måste åka
  i väg nästan mitt på natten för att hinna dit från Luleå.

 3. Jan o Johansson skriver:

  Tråkigt svar,, sen kan man önska att Länstrafiken kunde ha Bussar vid Kalax flyg.. ta sig in till centrala Luleå blir ofta taxi som är dyrare än flygresan Sthlm-Luleå

 4. rex skriver:

  Maksaja: Självklart ska man i första hand se till att jobben finns i fosterlandet Sverige! Finnarna brukar visa detta väldigt tydligt, helt naturligt. Åkte bussen till Luleå nyligen Man kan betala ett tillägg på bussen om man ska till flygplatsen, enkelt att byta till flygbussen!
  Bra service på Länstrafikens buss med fika o toa!

 5. rex skriver:

  Jan o Johansson: Du behöver inte ta Taxi, enkelt att byta på busstationen till flygbussen, man betalar flygbussen när man köper biljetten på länets buss. Man ska säga till chauffören att man ska till flyget i Luleå. Fin service på bussen med fika toa trevlig personal!

 6. Flygare. skriver:

  Annars är ju flygbilen en väldigt smidig lösning. Hade dock fått vara fler avgångar.

 7. Kisumisu skriver:

  rex:

  Ja såklart. Vi ska inte samarbeta med någon bara köra våran race lilla Haparanda.

  Vi skulle ju inte ens ha Ikea hit och Lulebor är så avundsjuka att lilla Haparanda fick det. Såklart vi ska ha sämre flygtrafik också.
  Vilka är det som handlar på Ikea, mest finnar och norrmän och andra turister.

  Brukar säga till Lulebor som gnäller att dom har åtminstone en fungerande sjukhus med bra kompetens, flygplats, tågstation och en hel del andra butiker som inte velat etablera här i Happis….

 8. från holmen skriver:

  Men men Om nu Pajala kan ha flp och subventionerat flyg så borde ju HPDA också kunna ha det…

 9. Maksaja skriver:

  Rex,
  Jag bor, jobbar och betalar skatt i Sverige, ibland har vi möte i STOCKHOLM. Om du måste vara framme t.ex. 11.00, blir det inte någon relaxtour med fika o toa med LT. Kolla tider…
  Jag skrev med flit om samarbete med FINNAR(inte Finnair)

 10. politisk strandsatt skriver:

  detta är en icke fråga som Lehto sa ang bc projektet. och detta är verkligen en icke fråga för svenska staten. sluta svammla högerfolket..