Flygtrafiken på Pajala airport igång på måndag

På måndag kör Jonair igång med flygtrafiken till och från Pajala airport. Foto: Marlén W Edin

På måndag kör Jonair igång med flygtrafiken till och från Pajala airport. Foto: Marlén W Edin

PAJALA: Nu är det klart med Trafikverkets direktupphandling för flygtrafiken till och från Pajala fram till oktober månads slut.

Det blir det Umeåbaserade flygföretaget Jonair ab som från och med måndag kommer att se till att flygtrafiken åter är igång. Det är samma bolag som tidigare vunnit upphandlingen gällande trafiken till och från Pajala airport från och med den 25 oktober och fyra år framöver.

Korttidsavtalen för sträckorna Pajala-Luleå, Torsby-Hagfors-Stockholm/Arlanda och Sveg-Stockholm/Arlanda upphandlades efter att Trafikverket den 6 mars sa upp avtalen med det estniska flygbolaget Avies.

 

– Vi är glada att så snabbt kunna presentera en bra lösning för de berörda regionerna under tiden fram till att det nya fyraåriga avtalet tar vid i slutet av oktober. Vi vet att flyglinjen betyder mycket för tillgängligheten för medborgare och näringsliv i de berörda regionerna, säger Stefan Engdahl, planeringsdirektör på Trafikverket i ett pressmeddelande.

Det är endast för sträckan Pajala-Luleå som Jonair kommer att trafikera. De två andra sträckorna vanns av två andra operatörer.

När HB för en tid sedan pratade med Mattias Eriksson, flygchef för Jonair, ville han inte på grund av intern sekretess, uppge om bolaget gett anbud för månaderna fram till ordinarie avtal träder i kraft.

Men Eriksson sa då att han ser fram emot att börja verka i regionen från och med oktober och hoppades få göra ett bra jobb för att bidra till att återvinna flygresenärernas förtroende.
– Det ska bli jättekul att komma upp som norrländsk operatör och försöka städa upp. Vi kommer att göra vårt yttersta för att få tillbaka resenärerna både genom att ha trevlig och öppen personal, erbjuda toppkvalitet i säkerhet och givetvis genom att garantera avgångstider som är väldigt viktigt för resenärerna. Vi kommer att göra vårt yttersta för att hålla dessa tider, sa Mattias Eriksson.

När man kör igång i oktober blir det inte med 19-sitsiga plan.
– Snittet i passagerarantal ligger under 19 säten och vi har därför valt att sätta in en maskin, King air 200, som har från sex till 13 säten.
– Initialt kommer den att köra med sex säten, sedan finns det möjlighet att öka antalet om behovet finns, konstaterade Eriksson och poängterade att det alternativet också motsvarar det miljötänk som finns inom flygtrafiken.

Publicerad i Pajala, Svenska
4 kommentarer om “Flygtrafiken på Pajala airport igång på måndag
 1. klurifax skriver:

  Ligger under 19 säten…..och nu sex till 13 säten?….Kör en helikopter en gång i veckan det räcker och blir bra mycket billigare för då kan man lägga ner flygplatsen helt och hållet och starta från byn istället.

 2. Nu lyfter vi skriver:

  Inte ska man lägga ner en flygplats som ökar mest av alla småflygplatser i hela Sverige. Nu när vi får en operatör som flyger punktligt och säkert så kommer fler att anlita flyget. Det gynnar företag och turismen framför allt. Ser bra ut!!

 3. Euton skriver:

  Nu lyfter vi, du är väl medveten om att passagerarökningen förra året berodde på att man lät folk flyga gratis under en hel månad i syfte att trissa upp statistiken?

  Se länk:
  http://hbwebben.se/erbjuder-gratis-flygresor-mellan-lulea-och-pajala/

 4. realist skriver:

  Får hoppas det blir bra igen, så kanske det finns hopp om en flyglinje till Stockholm med.