Flyktingmarsch över gränsen idag

HAPARANDA: Enligt uppgifter från Sveriges radio kommer idag, klockan tio svensk tid ett okänt antal asylsökande från Irak promenera över gränsen från Torneå till Haparanda.

Det var för några veckor sedan som aktionen blev känd via spridning på internet. Bakgrunden till marschen uppges vara ett missnöje mot de finska asylreglerna, därav har gruppen för avsikt att istället söka asyl i Sverige.

Den planen kan dock stoppas genom Dublinförordningen som i korta drag innebär att den person som sökt asyl i ett land i inte kan söka och få asyl i ett annat, därav måste man alltså återvända till det första landet där asyl sökts.

Jakob Lindvall, enhetschef för Migrationsverkets mottagningsenhet i Boden, uppgav i fredagens HB att det planeras både centralt inom verket och även i regionen för hur gruppen ska tas emot på bästa sätt, tillsammans med gränspolisen.

Jakob Lindvall hänvisade till att det är Dublinförordningen som styr, om gruppen ämnar att söka asyl i Sverige.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , ,
13 kommentarer om “Flyktingmarsch över gränsen idag
 1. Peter skriver:

  Hoppas många sluter upp för att välkomna dem! Glöm inte handhjärtat hemma!

 2. Gordon skriver:

  Förbannat! Tas emot på bästa sätt? Återvänd till Irak och kämpa på hemmaplan för era rättigheter istället för att skicka pengar till era anhöriga i hemlandet! Avvisa dem vid gränsen gränspolisen. Inte ens bärplockarna är ju välkomna. De ver att asylprocessen kan ta uppemot 2 år och då hinner de uppbringa ersättning på våra skattebetalares/pensionärernas bekostnad.

 3. A skriver:

  Bärplockare är ett större hot mot Sverige. Det är ju skattebetalarna som står för skogens gåvor!

 4. Futurum Casus skriver:

  Det är fel! De har fått negativt besked på sin asylansökan i Finland. Det ska räcka med det. Hur är det med det funktionshindrades rättigheter? Våra äldres situation i samhället. Det duger inte att i tid och otid tycka att Sverige är ett rikt land. För att kunna hjälpa andra så måste vi kunna hjälpa våra egna inom landet.

 5. Puupää skriver:

  Sverige i ett nötskal. Ta hand om ekonomiska migranter på bästa möjliga sätt, medan Sveriges gamla som har slitit för landets välfärd glöms bort.

 6. Kotten skriver:

  Hur många % av lycksökarna är kvinnor? Sluta dalta. Håller med futurum casus och gordon.Alla måste förstå att allt är en stor fejk. Krig har alltid funnis på jorden och kommer alltid att finnas.Man flyr inte över kontinenter just till dom nordiska länderna utan anledning.Man korsar länder som passar deras levnadssätt mycket bättre, än kalla norden.

 7. Gruvis skriver:

  Man blir bara så förbannad på detta svammel, avvisa dom gränspolisen.

 8. Neta skriver:

  Fattar de inte vilka regler som gäller inom Schengen? Detta borde de ha upplysts om när de sökte asyl. Man kan inte åka runt i Europa för att testa systemet! Har man fått avslag i ett land gäller det ju i hela Schengen-
  området! Andra människor har i alla fall inte haft någon framgång när de har försökt! Detta skapar bara en massa onödigt extra arbete för Migtstionsverket som har har plikt att återsända dem till Finland för utvisning. Det är vad som gäller vid ett avslag,om inga trovärdiga s k verkställighetshinder påtalats och kan bevisas.

 9. Same skriver:

  Klart ni i Haparanda skall hjälpa dessa flyktingar..

 10. Bybo skriver:

  Här är man väldig snabb att fixa boende åt flyktingar i Sverige som redan hade det ordnat i Finland. Fanns behovet?
  Mitt förslag är att Invandrarverket även tar hand om alla hemlösa i Sverige. Antalet skulle vara en droppe i havet jämfört med flyktingantalet. Motsvarande dagsersättning
  som flyktingar har tycker jag även dom hemlösa borde få.
  På det här sättet skulle ett stort samhällsproblem lösas av en myndighet med stora resurser att ta hand om utsatta människor.

 11. ll skriver:

  Alla ni som klagar på detta, fundera runt hur ni röstade i det senaste valet.

 12. grynnan skriver:

  II: Vad röstade du på? Du behöver inte svara alla vet det redan!

 13. Marita skriver:

  Håller med att det är skamligt att alla invandrare går före oss fattig pensionärer. Visst flyktingar kan man hjälpa men många som kommer är lycksökare.
  Nu köps det bostadsrätter till de nyanlända och dom får även dom dyra hyresrätterna. En tvåa går på 10.000:-
  Jag som fattigpensionär och många med mig kommer att vara utan bostad om inget görs.
  Sossarna som talar om den svenska modellen,vad menas ?
  Skam för sossarna vad har dom gjort för oss ? Dom talar om solidaritet och jämlikhet !
  Sluta manipulera folket med orden som ni inte kan hålla !
  Var är pengarna som Göran Person lånade ? Glömt ?