Fokus låg på kultur som tillväxt och trivselfaktor

HAPARANDA: Nyligen arrangerades ett seminarium med fokus på kultur som tillväxt. Yara Mali underhöll med bland annat låt om tvillingstäderna.

Titta på video här

Dagen inleddes med att Gunnel Simu berättade om bland annat samarbetet med Torneå samt beslutet gällande Barents Center.

– Vi måste våga satsa, sa hon och uppgav att den stora risken tas av den som satsar – inte kommunen.

”Våga satsa” verkade vara slogan för dagens program då olika variationer av meningen kom upp i olika sammanhang.

Ibjudna landshövding Sven-Erik Österberg talade om kreativa kultursatsningar.

– Det finns alltid människor som säger att ”det går inte”. Och allt kommer heller inte att gå, utan man måste prova. Vem trodde att ett ishotell i Jukkasjärvi var möjlig att förverkliga, eller trähotellet i Harads? konstaterade Österberg.

Sven-Erik Buch pratade om hur Haparanda kommun satsat på utsmyckning av staden och att det även där fanns motstånd.

Under pausen underhölls deltagarna av Yara Mali, från singer- songwriterutbildningen.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , , ,
7 kommentarer om “Fokus låg på kultur som tillväxt och trivselfaktor
 1. Stig Aspholme skriver:

  Man behöver inte anamma projekt från andra delar av världen, det räcker så gott med den lokala kulturen. Gör något positivt med stark kultur anknytning och de stora spektakulära satsningarna behövs inte. Vågar vi visa upp vårat kulturarv, så kommer turisterna per automatik.

 2. Sixten Johansson skriver:

  Det här är precis vad jag själv försökt peka på. Jag förstår verkligen om de mer framsynta politikerna och entreprenörerna i Haparanda är desperata. Det ursäktar absolut inte oskicklig hantering och onödigt politiserande och ingen kan veta om besluten är rätt eller fel. Men andan i Haparanda och hela Tornedalen måste förändras. I Norrbotten finns bara en handfull lyckade dragplåster av typ is- och trädhotellet. I Lappi finns minst 15! Där har man också lyckats bygga nätverk och börja samarbeta.

 3. Risto Andersson skriver:

  Det är ganska kränkande att läsa från tidningen Haparandabladet, att Norrbottens landshövning Österberg inte vet, att vi finskar också är ett nationellt minoritet i Sverige. Han säger på talet i Haparanda, att här i Norrbotten finns två nationella minoriteter, dom samiska o tornedalingar.

  Han ser inte den finska minoriteten alls. Kanske är det så, att det är svårt att förstå nåt, som är så nära o så stor. Det är ju så, att i Haparanda o Övertorneå är mestadels människor av finska ursprung. Visst är Lh inte den enda tjänsteman, som inte fattar vår stora andel här, men ändå. Hur kan det vara så, att vi finskatalande inte räknas alls?

  Så kanske kan jag ge lh Österberg en bakläxa: Ta reda på saker o ting på riktig, innan du öppnar diskussioner o talar om minoriteter i Norrbotten.

 4. Stig Aspholme skriver:

  Hyvä Risto,bra skrivet !

 5. Risto Andersson skriver:

  Hörde häromdan på radion, att man måste utbilda guider för att kunna ta allt ur våran kulur o sevärdheter till turister. Det är ju bra, men man glömmer eller vet icke, att dom finns redan. Utbildade guider längs Torneälven, som kan olika språk, också.

 6. Sixten Johansson skriver:

  Du har rätt, Risto, det finns redan bra guider, men vi skulle även behöva språk- och kulturguider som har en mycket djupare utbildning och kompetens, så att de skulle kunna förbättra hela andan i Tornedalen på många olika sätt. Vi har ju inte så mycket konkret att visa upp, så vi måste lära oss att levandegöra det osynliga och bygga nätverk som verkligen engagerar många unga och äldre.

 7. Risto Andersson skriver:

  Det enda knepet är att bekanta sig med andra människor i andra länder, deras vardag o helg. Här i Tornedalen mellan finska o svenska.