Folkets hus i Övertorneå tvingas stänga

– Vi är tillbaka på ruta ett, konstaterar Kjell Vedestig, ordförande i styrelsen för Folkets hus. Foto: Marianne Berglund

– Vi är tillbaka på ruta ett, konstaterar Kjell Vedestig, ordförande i styrelsen för Folkets hus. Foto: Marianne Berglund

ÖVERTORNEÅ: – Det här är jättetråkigt. Vi har levt mellan hopp och förtvivlan. Jag har informerat de två anställda om läget. Veckans konferens kan genomföras, men sedan är det stopp. Inga filmer har bokats. Vi kan inte göra annat, säger Kjell Vedestig, ordförande i styrelsen för Övertorneå Folkets hus upa.

Det blev en kortvarig lösning för Folkets hus i Övertorneå när Övertorneå Energi ab kopplade på strömmen till Folkets husdelen i hotellet. Redan till veckan stängs lokalerna och verksamheten upphör.
Fjärrvärmen avslagen
– Anledningen är att fjärrvärmen är avslagen till hela huset. Även ventilationssystemet kräver att fjärrvärmen är påslagen. Annars levereras bara kyla, förklarar Kjell Vedestig.
Han berättar vidare att kommunledningen har informerats om läget och att frågan behandlades vid kommunstyrelsens arbetsutskott på måndagen.
– Jag har frågat politikerna om de vill att huset ska förfalla, säger Vedestig.
För de tillsvidareanställda, Robert Norberg med nio år i Folkets hus, gäller fem månaders uppsägningstid och för Eija Sturk, med sex år i föreningens tjänst är det tre månader.
Inte i konkurs
– Det finns en del som de två ännu kan göra, men utan värme och utan verksamhet är det naturligtvis svårt, säger Vedestig.
– Fastighetsbolaget har ju inte gått i konkurs, så det finns ingen att förhandla med. Ägaren är i Norge. Han verkar fortfarande optimistisk och tror att det ska ordna sig, men så ser verkligheten tyvärr inte ut.
Söker lösningar
Efter arbetsutskottet berättade ordföranden Tomas Mörtberg (C) följande:
– Vi beslutade att hänskjuta ärendet till kommunstyrelsesammanträdet den 28 augusti. Från Övertorneå Energi var ordföranden Rune Routovaara närvarande. Vi kommer nu att föra en diskussion i frågan, bland annat om värmen till Folkets hus kan separeras från hotellet. Kanske hotelldelen kan sättas på enbart så kallad underhållsvärme. Allt det här gäller om ingen annan lösning hittas för Folkets hus.

 

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , , ,
6 kommentarer om “Folkets hus i Övertorneå tvingas stänga
 1. Sture Bäver skriver:

  En förutsägelse: Övertorneå Kommun köper hotell och folketshus fastigheten för ca:8-10 miljoner kronor, sedan renoverar man den för ca:25 miljoner kronor, men när det är klart drar ju någon sig till minnes att det var ju så sagt att Kommunen inte skall syssla med eller äga hotell. Ja men då säljer vi säger någon annan, och köparen står redo, vi säger väl 1 miljon, ungefär som vid förra försäljningen.
  Bäva månde Övertorneås skattebetalare.
  Historia: Hotell Tornedalia och Folkets hus kostade strax under 50 miljoner kronor att uppföra 1988.

 2. Stig Aspholme skriver:

  Förbannad ynkligt skött av Politikerna, de har största ansvaret, vad dom än hittar på för ursäkter. Man skall leka och låtsas vara stora starka karlar men beter sig som ynkryggar, när det blåser lite grand!

 3. Ötå bo. skriver:

  Kommun kan ju köpa anläggningen och göra äldre boende av hela huset.

 4. Skattebetalare skriver:

  Kommunen skall inte ha något att göra med en privat aktörs fastighet, om inte ägaren/ägarna bryr sig så skall inte skattebetalarnas pengar finansiera ett privatägt hotell, hela affären luktar falskt och mystiskt! Detta är ett sätt att mjölka kommunen på pengar.

 5. Bybo skriver:

  Kommun skall hålla fingrarna borta från fastigheten, vi har förlorat tillräckligt med pengar på den. Ni kan vara säkra på
  att de finns privata aktörer som är redo, men väntar på att
  kommun först går in med skattepengar som vanligt. Ni kan vara
  alldeles säkra på att de löses utan kommuns inblandning.

 6. Mr frost skriver:

  varför söker inte kommunens bolag som har förfallna fodringar hotellets ägarbolag i konkurs?
  Dödläget bryts och en ev konkursförvaltare kan hyra ut till lunchrestaurangen och folkets hus i väntan på nya ägare.