Folkhögskolan håller elever på distans

ÖVERTORNEÅ: Distansutbildning kommer allt mer och det är något som blivit en riktig fullträff för vår skola, säger Tomas Mörtberg, rektor för Tornedalens folkhögskola.

Tre lärare vid Tornedalens folkhögskola i Övertorneå ägnar en stor del av sin arbetstid åt utbildning av elever på distans. Den närmaste eleven finns i Haparanda. Övriga bor i andra delar av landet och tre finns i Norge, en i New York, en i Japan och en i Kroatien.

Eleverna får behörighet i sju ämnen så att de blir behöriga att söka in på universitet och högskolor, berättar läraren Johan Taavo från Svanstein.

Han förklarar vidare att av de elever som han och lärarna Malin Niemi och Karl-Göran Lehto undervisar har av någon anledning problem med att välja att vistas i en vanlig skola. Det kan vara att de bor utomlands, att de har ett handikapp eller att de av någon anledning inte kan vara i tillsammans med andra.

Första året med distansundervisning startade förra våren med 30 elever. Tolv av dem är kvar och vid höstterminsstarten tillkom 40 nya elever.

– Nu har vi fått ett projekt som har med distansutbildningen att göra beviljat av Folkbildningsrådet. Vi har fått 170.000 kronor för att utveckla användandet av video i undervisningen, säger Tomas Mörtberg.

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: ,