Föräldrarna tog makten genom politisk kupp

Sixten Eriksson i valberedningen är besviken, men säger samtidigt att politiska kupper tillhör demokratins spelregler. Foto: Läsarbild

Sixten Eriksson i valberedningen är besviken, men säger samtidigt att politiska kupper tillhör demokratins spelregler. Foto: Läsarbild

PAJALA: Hotet om nedläggning av skolor och flytt av elever har nu fått politiska konsekvenser.

Föräldragrupperna i Tärendö, Junosuando och Korpilombolo har överraskande tagit makten inom socialdemokratin i Pajala genom en politisk kupp vid arbetarkommunens årsmöte i tisdags.

Byarna har nu åtta ledamöter av elva i styrelsen – och därmed har de makten att riva upp beslutet om bussning av skolbarn till centralorten.

– Inom socialdemokratin är fullmäktigegruppen underställd arbetarkommunen. Vill den nya styrelsen riva upp skolbeslutet så har de makten att göra det, säger Sixten Eriksson, (S) Puolamajärvi, ledamot i valberedningen och en av partiets mest erfarna politiker.

Klassisk politisk kupp

I all tysthet har föräldrar i de tre byarna gått in som partimedlemmar i (S)-partiet veckorna före årsmötet.

Därefter gick de nya medlemmarna på årsmötet och röstade in egna kandidater. Årsmötet hölls i Tärendö folkets hus och 83 medlemmar närvarande.

Innan årsmötet hade centralorten åtta platser av elva – efter årsmötet var det precis tvärtom.

Det var en klassisk politisk kupp – men helt enligt demokratins spelregler.

Valberedningen hade i sitt förslag en fördelning på sex ledamöter från byarna och fem från centralorten. En fördelning som speglar befolkningsstrukturen i kommunen. Men det var föräldrarna uppenbarligen inte nöjda med. De ville säkra en ännu större majoritet åt byarna.

Krakov fick stryka på foten

Valberedningen hade föreslagit det nya politiska stjärnskottet Evgeny Krakov, Pajala, som ny ledamot i styrelsen.

Han är nyvald ordförande i kultur- och utbildningsnämnden och den som drivit igenom bussningen av skolbarn till centralorten – och därmed inte precis älskad av föräldragrupperna i byarna.

De nya medlemmarna föreslog i stället Ulrika Hammarström, som är aktiv i Tärendö föräldragrupp – och Krakov fick stryka på foten.

På samma sätt vann föräldern Lars Fjordström från Junosuando mot valberedningens förslag Maria Törmä Lindmark från Pajala.

Eriksson besviken

– Självklart är jag besviken över att årsmötet inte tog alla förslag som valberedningen lagt fram efter ett bra och konstruktivt arbete, säger Sixten Eriksson. Samtidigt är ju detta ett utslag av demokratin. När folk är missnöjda brukar man uppmana dem att engagera sig politiskt – och det var precis det som föräldrarna gjorde.

I dagens Haparandabladet berättar vi att föräldrarna hotar med en skolstrejk om de inte får träffa kommunstyrelsen i skolfrågan. Nu har de skaffat sig ett ännu starkare vapen – den politiska makten i kommunens överlägset största parti som styr tillsammans med vänsterpartiet.

EDIT: Ändrat dagen för årsmötet. Det hölls i tisdags. /Örjan Pekka

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: , , , , , ,
61 kommentarer om “Föräldrarna tog makten genom politisk kupp
 1. Thomas skriver:

  Detta är bara bra att vi också får börja vara med i besluten och göra våra röster hörda . Inte en dag för tidigt .

 2. Demokraten skriver:

  Ser inte det här som någon politisk kupp utan det är demokratin i sin ädlaste form då människor engagerar sig och inte accepterar toppstyrning. Bra jobbat föräldrar i byarna som fler borde implementera
  i sina kommuner.
  Här fanns en riktigt het potatis och det är troligen förklaringen till engagemanget men ändå Grattis till demokratin !

 3. Till bevis skriver:

  Blir intressant att se de nya besparningsalternativen som då måste upp på bordet. Det kommer inte längre att duga med ”svepande” förslag som att ”spara på kommunhuset”. Nu krävs det mycket mer detaljerat, ja på person-/tjänstnivå, var vill ni spara? Naturligtvis måste det också göras konsekvensanalyser till förbannelse även för dessa besparningar, annat vore oärligt och ett frånsteg från ERA tidigare krav.

  Nu blir det upp till bevis för er, ”kuppmakarna”, att ta fullt ansvar. Ni kan inte gömma er längre bakom inlägg i diverse forum. Nu står ni där!

 4. Ansvar skriver:

  Då tar den nya styrelsen antagligen ansvar över alla andra beslut i kommunen. Det handlar ju inte bara om skolor och badhus. Finns många viktiga funktioner i Pajala kommun som skall fungera trots en skral kassa. Kommunen har ju lagenliga åtaganden som ju ska finansieras. Samtidigt som man kuppar så har man ju antagligen också stora kunskaper om kommunens ekonomi….eller???? Ska bli spännande att följa utvecklingen….hmmm.

 5. Stig Aspholme skriver:

  Så skall demokratin fungera, makten skall alltid finnas hos folket!

 6. Tänkvärt skriver:

  Äntligen vann demokratin i Pajala kommun och det verkar tas illa upp av till bevis och ansvar. Och säkert av en del andra. De har tänkt köra över alla andra med en annan uppfattning. Bra jobbat fortsätt på eran väg.

 7. Förälder i centralorten skriver:

  Förstår att det känns olustigt när nedskärningar inom skolan stundar. Beakta ändå att det är orimligt och ohållbart att grundskolans resurser i Pajala kommun ska fördelas orättvist som det gör idag. Idag satsas stora resurser på uppvärmning och drift av halvtomma lokaler istället för lärarresurser. Varje elev i Junosuando och Tärendö kostar ca. 70 000 kr/år mer än eleverna i centralorten vilket faktiskt, tro det eller ej, märks fasligt tydligt. En allt mer påtagligt stökig ordning på skolor i centralorten är resultat av den snedvridna fördelningen av resurser.

 8. Cementiblandari skriver:

  Med makt följer ansvarstagande!

 9. skeptikern skriver:

  Fel rubrik!
  S-väljarna tog makten vid demoktatiskt val, ska det vara.
  För det är ju så att flest S väljare bor utanför ”stan” eller hur?

 10. Demotatur skriver:

  ”Inom socialdemokratin är fullmäktigegruppen underställd arbetarkommunen” är ett särskilt sorgebarn sett från ett demokratiskt perspektiv. De är inte de folkvalda i fullmäktige som bestämmer, utan pöbeln i arbetarkommunen som inte behöver ta personligt ansvar för de fattade besluten !

 11. Förtroendevald (s) skriver:

  (S) Stadgar
  ”Partiets medlemmar måste alltid vara medvetna om att politikens alla detaljer inte kan bestämmas på möten. Huvudlinjerna i partiets politik utformas i partiprogrammet, i distriktens länspolitiska program och i arbetarekommunernas kommunalpolitiska handlingsprogram.”
  ”Dessa program och partiorganisationernas beslut i övergripande och principiellt viktiga frågor utgör riktlinjer för partiets förtroendevalda. Medlemmar och organisationer bör vid bedömning av de förtroendevaldas sätt att handha uppdragen ta hänsyn till de olika skäl som legat till grund för deras ställningstaganden.

 12. Anundi skriver:

  Hoppas det inte är ett aprilskämt och sprider sig till andra kommuner

 13. Samhällskunskapsläraren skriver:

  Ja, all makt utgår från folket och utövas av riksdag, landsting och kommunfullmäktige utsedda i allmänna val. I Pajalas kommunfullmäktige finns flera partier representerade och inte bara socialdemokraterna. Det vore djupt odemokratiskt om ett partis styrelse skulle diktera besluten i fullmäktige.

 14. Förtroendevald (s) skriver:

  Fel!!
  Junosuando+Tärendö+Korpilombolo = 881 röster
  Övriga Pajala = 978 röster
  I det kommunalpolitiska programmet lovade vi ”En budget i balans”
  Det håller vi på att verkställa!

 15. Fd-Bybo skriver:

  Så de personer som folk röstat fram i demokratiska val har egentligen inget att säga till om!? Vad är detta för sovjetfasoner? Helt otroligt faktiskt!

 16. Fd-Bybo skriver:

  Måste väl ändå vara ett aprilskämt? Kan inte vara sant ……..
  I X..menistan, kanske, men i Svea Rike?

 17. bojkotta pajala skriver:

  hörs som en viss nervositet bland inläggs skrivarna …Månne varför?????

 18. bojkotta pajala skriver:

  Till förälder i centralorten: I byarna har vi bra kompetens på lärarna och vet du en sak? Det går bussar hit, så sätt era barn på bussen hit.

 19. Eva Esberg skriver:

  Väljarna har visat på att det inte bara är vid valet man har någonting att säga till om. Fullmäktiges ordförande hade fel.

 20. Arbetare skriver:

  Vad menar LP med ”politisk kupp”? Är det att vanliga medlemmar använder sin demokratiska rösträtt?

 21. Samhällskunskapsläraren skriver:

  När jag läser om fraktionsbildningen inom s i Pajala undrar jag bara i vilken by 1 Maj ska firas i år, då när arbetarrörelsen ska mana till enighet och styrka?

 22. edelweiss skriver:

  Ja, varför inte bussa ut från centralorten?

 23. Makten skriver:

  Kära kommunmedborgare ni måste inse att makten utgår från partiet på centralorten. Vill ni ändra på detta fall inte som alltid under valtider för mutvarmkorven utanför Konsum.
  Tänk till nästa gång ni röstar !

 24. Förälder i centralorten skriver:

  ”bojkotta pajala”, ironiskt namn som representerar ng som bor i Pajala kommun. Ironiskt är oxå att jag och barnens far övervägt att barnen ska börja i KANGOS skola, varför kan inte de som faktiskt bor närmare Kangos överväga det samma? Egoistiskt tänkande att inte kunna samarbeta utan vara så självcentrerad… Ska själv ha allt och inte ge ngt till andra… Hur tänker du?

 25. Me skriver:

  Det är inte fel på lärarna i centralorten, problemen som uppstått beror på orättvist fördelade resurser idagsläget när man ser till elevantalet och kostnader…

 26. kommunbo skriver:

  Budget i balans, ansvar och bevis. Hur har det varit hittills? Hur förklarar man 18 miljoners underskott? Flera PUAB?

 27. bojkotta pajala skriver:

  Förälder i centralorten . Vill inte alls att bara min by ska leva . vill att alla byar ska ha en närhet till skola badhus och äldre boende och inte som politikerna nu vill ha allt till pajala

 28. Pajala kommunbo skriver:

  Det är inte bara skola och badhus som gäller- men i utbyarna finns ingenting annat att ta bort. Hur gör man då? Måste man rent av börja titta på vad som kan sparas i centralorten.

 29. Ansvar skriver:

  Synd att inte alla som nu plötsligt blivit politiskt aktiva inte var det redan under valrörelsen. Hade de varit det så hade kanske alla ”ekonomer” i byastugorna kunnat få Pajala kommun i ekonomisk balans redan för ett år sedan genom att bevara allt mer kostnadseffektivt.

 30. Erik123 skriver:

  Nu ska även den s.k självutnämnda centralorten spara, bra. Någon lallare som nämnde budget i balans 🙂

 31. Lägg på skriver:

  Lägg på ytterligare 14 miljoner som socialchefen slarva bort förra året, snacka om kompetens och fortfarande kvar på posten ?

 32. Fd-Bybo skriver:

  Så den lista som folk röstat på betyder ingenting alls? Dessa personer har alltså ingenting att säga till om!? Vad är då meningen med att presentera en lista? Och hur går det om de vägrar lyda sina nya herrar? Kan de då lagligen fråntas sina platser i fullmäktige? Jag förstår inget av denna cirkus. Kalla den vad som helst, men demokrati är det sannerligen inte. Väljarnas val tillintetgörs. Ska det fungera på detta vis, kan man lika gärna skippa hela karusellen. Det blir ärligare så.

 33. oikea vaalilappu skriver:

  En ny sossesoppa – egna börsen och ideologin styr fortfarande. Sluta ge bidrag till teater o kultur – dessa göder vänster enbart.

 34. Thule skriver:

  Dem som inte lyder sina nya herrar kallas politiska vildar.

 35. Bojkotta pajala by skriver:

  Fd-bybo helt klart ska de som missköter sitt förtroende kunna avsättas .

 36. Bojkotta pajala by skriver:

  Teater och kultur är till för rika kommuner

 37. Sigurd Westman (En av Folket) skriver:

  Med 48 röster mot 35 såg människor från Junosuando, Tärendö och Korpilombolo till att de fick majoriteten av platserna inom styrelsen för Pajala socialdemokratiska arbetarkommun. Folket har rest sig och tagit makten, påstås det. Är 48 personer av över 6000 kommuninvånare verkligen Folket?
  Undrar
  En av Folket

 38. klurifax skriver:

  över 6000 kommuninvånare???…..har Pajala borna börjat tillverka nya?

 39. Håkan Kero skriver:

  Ett förslag till alla demokratiska partier. Skicka e-post sms eller brev till alla medlemmar med frågan: vem vill du som medlem ha som ledamot i kommunfullmäktige och i partistyrelsen?

 40. socialDEMOKRAT skriver:

  Pajala kommunfullmäktige har 33 mandat varav 15 är sossar. Så man måste nog medge, vare sig man vill eller inte att 48 på ett årsmöte, som vill ändra på härskar maner- var många

 41. bojkotta pajala skriver:

  bortskämda Pajala bor ni har aldrig behövt kämpa för något

 42. Lars Pekka skriver:

  Senkommet svar till ”Arbetare”. När många människor med ett gemensamt intresse strax före ett medlemsmöte går in i en politisk organisation, och därefter går på mötet och driver igenom sin vilja, så är det en klassisk politisk kupp. För mig är det ett friskhetstecken i en levande demokrati.

 43. Fd-Bybo skriver:

  I en demokrati avsätts valda representanter genom allmänt nyval, inte en kupp inom en liten klick. Klassiska politiska kupper ägnar man sig åt i typiska totalitära diktaturer. Ordna med ett nytt kommunalval i så fall, om ni vill att folkets vilja ska respekteras.

 44. socialDEMOKRAT skriver:

  Fd bybo – du har fel. Om företrädarna inte representerar folket kan de mista sin plats i styrelsen. Däremot blir de naturligtvis kvar i fullmäktige – där gruppen är underställd styrelsen.

 45. Cementiblandari skriver:

  Så nu är kuppmakarna den högsta instansen i Pajalas politik? Dax att börja packa väskorna och se sig om efter en annan kommun att bo i!! Voi, voi

 46. Bojkotta pajala by skriver:

  Cementiblandari varför flytta???

 47. Fd-Bybo skriver:

  socialDEMOKRAT – Vad är då meningen med att ha kommunalval med namnlistor ”där gruppen är underställd styrelsen”? Det vore ärligare att skippa hela karusellen med allmänna val i så fall, eller ha en lista med hundar och katter, kanske. Denna form av ”demokrati” kan vi lika gärna leva utan.

 48. Bybo skriver:

  Så fåniga argument fd.bybo. Tacksamt att det är fd

 49. Fd-Bybo skriver:

  Bybo – Rättskaffens principer känns alltid fåniga för den som är van vid att missbruka sin makt.

 50. Cementiblandari skriver:

  Varför flytta? Din signatur säger ju det mesta (Bojkotta Pajala by) Snart har vi fyra små byar…

 51. från holmen skriver:

  Det blir till att ta in konsulter som granskar var sparbetingen kan sättas in… Hopas också de kommer fram till vad som orsakar ekonomisk kräftgång… Annars inget att skämmas för länets befolkningsmässigt största kommun måste också spara och slå hop skolor.

 52. "En i syd" skriver:

  Ja inte är en B – skola ngt att klamra fast vid minsann! VArför kan inte Junosuando bussa barnen till Kangos skola? På så sätt kan dessa byar få ” leva” kvar en tid till.

 53. Demokraten skriver:

  En politisk kupp skriver Lars Pekka och HB, men det här är så långt ifrån en dylik som man kan komma. Kupper förknippas oftast med länder med helt andra politiska värderingar än de vi har och ofta väldigt negativa händelser.
  Det här är en mycket positiv politisk reaktion av människorna i Pajala kommun !
  Det närmaste vi kommer en kupp är nog den ”Mediala Kuppen ”

 54. Mormor skriver:

  I flera artiklar och kommentarer vill man lägga ner Kulturskolan vilket jag tycker vore tråkigt för barnen,själv gick jag skola på 60 talet det enda vi fick göra var att spela blockflöjt och så vill väl ingen att våra barn ska ha det.Ett spartips slå ihop junis och kangos skola så kanske Tärendö barnen får gå kvar i sin skola för de har inga alternativ.

 55. Enok Nitti skriver:

  En syjunta är också så långt från en militärjunta man kan komma.

 56. Inte JAGdemokrat skriver:

  Ett plötsligt engagemang i en fråga som berör en själv eller ens närmaste, utan engagemang i andra aspekter av frågan, vilka är viktiga för alla i kommunen, är kännetecknande för en JAGdemokrat. Det handlar om viljan att köra ett eget race, om egoism. JAGdemokrater som agerar på andra håll, t.ex. i arbetslivet bildar juntor, utövar påtryckningar på inkompetent arbetsledning, mm. De har en positiv sida, de kan utgöra formidabla profiler i träffsäker litteratur.

 57. Bybo skriver:

  Vad menar JAG demokraten med en fråga och eget intresse?
  Läs Ekonomen och se att det finns massor av områden, som skulle under lupp.
  Vi har fått nog.

 58. Bybo skriver:

  Sixten Eriksson – bekänn färg !!

 59. Bybo 2 skriver:

  Bybo: du säger att ni har fått nog. Jag säger att jag har fått nog. Stänger man inte lite skolor i kommunen, så kommer jag och min familj vara de första som flyttar. Det är barnen som drabbas och kommer i kläm.

 60. Bojkotta pajala by skriver:

  Börja spara där de går och där de ger resultat .aĺltså i pajala by

 61. Bybo 2 skriver:

  Bojkotta Pajala by: ja, därför har man sparat i Pajala by. Nu är det dags att rensa i alla andra byar och tänka på barnens bästa.