Förbereder för fiktivt anfall

img_1965

 

Norska stridsfordon förvaras på ett område i Vuono. Tillträde för allmänheten är förbjuden. Foto: Lisette Olsson-Höghäll

Norska stridsfordon förvaras på ett område i Vuono och bevakas av militärer. På flera andra platser i Haparanda har områden spärrats av och tillträde för allmänheten är förbjuden.
Foto: Lisette Olsson-Höghäll

HAPARANDA: Den stora försvarsövningen Northern Wind startar den 18 mars. Sedan en tid tillbaka har militär aktivitet pågått på flera platser i centralorten samt intilliggande byar. 

Förberedelserna inför övningen som pågår fram till den 27 mars är omfattande. Utöver Sverige så deltar även Finland, USA och Storbritannien.

Norska Brigad Nord deltar med 5.000 soldater och brigaden har parkerat en mängd stridsfordon på ett område i närheten av bygdegården i Vuono. Området bevakas av svenska militärer, tillträde på området är förbjuden och ingen ytterligare information lämnas ut av militärerna som befinner sig ute på fältet.

– Det jag kan säga är att de är från Norge, säger en man från försvarsmakten när HB besöker platsen.

I övrigt är han förtegen och lämnar inte ut några ytterligare detaljer. Cirka tio dagar innan och tio dagar efter övningen kommer det att vara omfattande aktiviteter som pågår i övningsområdet och då främst i Haparanda, enligt Försvarsmaktens informationssida.

Övningsscenariot beskrivs också och Sverige ska i den försvara sig mot en fiktiv angripare.

”Den svenska styrkan utgår från tredje brigaden, som under övningen är förstärkt med en finsk mekaniserad bataljon. Motståndaren består av norska Brigad nord, förstärkt med en bataljon från US Marine Corps och ett kompani från brittiska Royal marines. Övningen har ett multinationellt högkonfliktsscenario i vintermiljö, som ställer höga krav på förbanden”, skriver Försvarsmakten.

Sammanlagt deltar cirka 10.000 personer i övningen som pågår i stora delar av östra Norrbotten och skogarna mellan Haparanda och Överkalix.

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå Taggar:
21 kommentarer om “Förbereder för fiktivt anfall
 1. från holmen skriver:

  hehehe undrar om dom vaktande Svennarna har skarp ammunition i sina skjutvapen…vågar dom skjuta i såfall om 15 -20 aktivister kommer in på området??? När inte ens Sv polis vågar dra vapen mot aktivister hur skall våra soldater få göra…

 2. En vaktande svenne skriver:

  Hej ”från holmen”, som en av de vaktande Svennarna måste jag delge dig det lagrum vi arbetar inom, nämligen Skyddslag (2010:305). Vårt agerande regleras i denna lag och det är utifrån det vi arbetar. Spekulationer vad om och hur man agerar och reagerar i olika uppkomna situationer går aldrig att spekulera om.
  Hoppas du uppskattar det jobb vi gör dygnet runt – året runt.

 3. Verkkosurfaren skriver:

  Från holmen, hav förtröstan! Med den (s)-ledda feministiska utrikespolitiken behövs ingen ammunition, kompletterat med stabilt genusperspektiv även i krigsplanering och försvarspolitik kan inget gå fel! (om någon tror att jag ironiserar kan ni läsa igenom förra regeringsförklaringen).
  Skönt att hb:s möte med militären gick bra, så vi slapp skjutjärnsjournalistik 🙂

 4. Morsan Morsan skriver:

  Finns det ingenting som man kan få komma och titta på som civil person ?T.e.x flygövningarna skulle ju vara extremt intressant för min grabb att få se.Och inte bara han utan morsan själv också !

  Morsan

 5. Snuskrossen skriver:

  ”En vaktande svenne” Ni borde vakta våran nationsgräns istället för att hänvisa till nån sketen skyddslag. Släpp inte in några papperslösa utlänningar tex DÅ uppskattar i vart fall jag ditt jobb. Ni fyller noll funktion i dagsläget.

 6. Nå jå skriver:

  ”från holmen” är en typisk tangentbordskrigare. Behöver inte frysa om tårna då.

 7. En trött svenne skriver:

  Till ”En vaktande svenne”:

  Antar att det är Ryssland som är i fokus hos er, igen, eller hur? Absolut inte islamister eller vaktande av nationsgränserna (som för övrigt står vidöppna i hela Sverige under nattetid). Glöm förresten inte er viktiga ”genusutbildning” under era övningar så att ni är väl förberedda, med fördel mot det icke genus”utbildade” Ryssland, när de (inte) invaderar.

  Stör oss för övrigt inte när vi sover och flyg inte med era plan för nära byggnader så att fönsterglasen går sönder. Förresten, till vem hos er skall vi vända oss för ekonomisk kompensation, när detta ändå sker?

 8. Happisbo skriver:

  Tack för jobbet ni gör dygnet runt -året runt!

  Ni andra kan läsa på lite mer om historia, krig och Försvarsmakten så vet ni varför de övar. HUR kan det ens vara möjligt att ni klagar på Försvarsmakten?!? Helt otroligt!

 9. Härligt att se.. skriver:

  ..att Försvarsmakten övar!
  Vi får vara glada att det är vår militär som övar FÖRSVAR med andra nationer.
  Med tanke på världsläget så hade det kunnat vara någon annan nations militär som rullar in i Haparanda, militär som inte är här för att öva försvar..

 10. från holmen skriver:

  hmmm det räcker med en enkel googling så ser man resultat av vakter och kriminellas verksamhet… Antar att det är hemvärnet som vaktar Norrmännens Fordon…

 11. Pontus skriver:

  Tack Försvarsmakten för att ni övar och tack för att ni gör arbetet dag och natt, året runt. Håller med signaturen Happisbo; hur kan man klaga på det? Så nöjd.

 12. Nickname skriver:

  Den där fiktiva angriparen kan ta över Sverige under en 15 minuters kafferast. Den där fiktiva angriparen äger redan ett antal 1000 fastigheter och företag i Sverige, så ett angrepp behöver den fiktiva angriparen inte göra. Ett 100-tal av den fiktiva angriparens lastbilar rullar varje dag i Sverige. Varför skulle den fiktiva angriparen förstöra sina affärer, som genererar åtskilliga miljarder, från Sverige? Den fiktiva angriparen behöver inte ens hota, de gör svennarna sig själva med sina spöken. Den fiktiva angriparen ler då miljarderna kommer dansande in i den fiktiva angriparens börs.

 13. Enok Nitti skriver:

  Nya tider USA har väl aldrig haft soldater här tidigare.

 14. Karl Gustaf skriver:

  Från Holmen: passa på att lämna tangentbordet och åk ut och frys om tårna lite. För du drabbades väl inte av akut syltrygg inför mönstringen då det var dags att göra din plikt för landet?

 15. Viktigpetter skriver:

  Nickname placerar kyrkan mitt i byn. Med en brigad kan man inte ens försvara Stockholm.

 16. ej razisd skriver:

  Reinfeldt och borg gjorde nedskärningar till 0,5 % av bnp ang försvarsbudgeten och var på ca 15 miljader för att kunna göra sina skattesänkningar för dom rika. men nu är de andra ord som gäller från typ allan widman och moderaten från Sangis. nu ska man när man inte innehar regeringsmakten plötsligt öka försvarbudgetet till ca 80 miljader per år. och högern vill även gå med i Nato och då ökar budgeten till 120 miljader. som är 2 % av BNP. som är ett krav av att ingå i nato alliansen. och ”KU” KD oskarsson smiler sig vidare och håller med så klart. vilket svammel gäng vi har i vår riksdag!!!

 17. Niin se on skriver:

  Efter att Internationella domstolen i Haag fastslagit att USA:s förtäckta krig mot Nicaragua stod i strid med folkrätten, drog sig USA undan från domstolens tvingande jurisdiktion 1986. Nu HOTAR man domstolen med sanktioner om de börjar undersöka anmälda krigsbrott i Afghanistan. Låtom oss vara alliansfria, neutrala och avsluta allt slickande av NATO och USA. Det har varit, och skall vara modellen framöver.

 18. Rysstradare förekommer oxå skriver:

  Notera att det även förekommer kolonner av rysstradare från kiruna. Dessa står vanligen i Lombolo nu verkar de oxå vara i farten intressant samband med övningen 🙂
  Nåväl de kör ju faktiskt mest på statliga företag så de kan väl samsas även med andra statliga inrättningar *ler* 😉

 19. Niin se on skriver:

  Och jag såg en person springa in i vår tvättstuga-kvartersbastu! Varför så bråttom? Jäkligt skumt. Jag polisanmälde detta då det helt säkert var en RYSS?

 20. Marita skriver:

  Ryssen är inte hotet för vårt land eller västvärlden !
  Det är Islam !
  Skriv upp detta och förvara det i din byrålåda och ta fram det igen om 15 år.
  Vi blir ett stort folk i Sverige men vem regerar ?
  Vakna alla innevånare.
  Om ryssen vill ta vårt land så sker det via data systemet. Då kan dom kontrollera vårt samhälle !

 21. Night wolf skriver:

  I modern tid så spelar det nog ingen roll vad man har avdankade hemvärnsgubbar som vaktar 1990 talets gamla stridsfordon eller liknande teknologier. Idag så är det ”Cyber war” och moderna medeldistans nukes som gäller och flygvapen och luftvärns försvar samt möjliga marina förband som kan göra skillnad. Traditionella slagfält men kanonkuor kommer inte att vara framtidens slagfält. Bara stormakterna USA, ryssland och andra spelare kan göra skillnad här. Resten är bara politisk och annan goja. Sverige är kört som Baltikum som Finland mot den enda finden som existerar om vi talar om närområdet