Föreslår längre tandhygienistutbildning

TORNEDALEN: I dag är en tandhygienistutbildning två år. Regeringen föreslår nu att utbildningen förlängs med ytterligare ett år och därmed blir treårig. 

Enligt prognoser ökar behovet av tandhygienister och yrkesgruppen får fler och mer kvalificerade arbetsuppgifter än tidigare. Om tandvården fortsättningsvis ska hålla hög kvalitet, vara jämlik och effektiv bör utbildningen förlängas till tre års heltidsstudier, eftersom att inte en tvåårig tandhygienistutbildning längre kan möta de krav som ställs på den legitimerade tandhygienisten.

Yrket är också det enda av de 21 yrken som är reglerade inom hälso- och sjukvården som inte har minst en treårig utbildning.

Utbildningsdepartementet har skickat ut förslaget om förlängningen på remiss och ändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2019.

ANNONS

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 tecken kvar.

*

I detta forum gäller samma regler som för insändare i den tryckta tidningen. Det finns en ansvarig utgivare och vad som kan publiceras regleras av tryckfrihetsförordningen och de pressetiska reglerna. Debatten modereras av HB:s redaktion.

Skriv kortfattat, vårdat och inte med versaler (stora bokstäver) vilket är störande för läsningen. Använd heller inte långa rader av utropstecken eller andra krusiduller som försämrar läsbarheten. Kommentarer som länkar till andra webbplatser godkänns som regel inte. Antalet kommentarer är begränsat till maximalt 100 per nyhet.

Kommentarer som postas till HBwebben.se kan komma att publiceras också i Haparandabladet.