Föreslår mobilförbud i bil

NORRBOTTEN: Enligt ett (S)-förslag kan det bli förbjudet med mobil i bil.

I socialdemokraternas motion till riksdagen  föreslås att det i lag ska bli förbjudet att använda kommunikationsteknik som tar betydande uppmärksamhet från bilkörning och därmed hotar trafiksäkerheten.
Motormännen, som anser att det krävs hands-free för att prata i mobil när man kör, välkomnar förslaget och ser det som en seger för trafiksäkerheten.
– Vi utgår från att övriga partier är lika förnuftiga som (S) och ställer sig bakom förslaget. Det kommer minska antalet döda i trafiken, säger Jon Stenbeck, informationschef på Motormännen.

Sverige uppges vara det enda landet i EU som saknar en lag om mobil i bil.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , ,
7 kommentarer om “Föreslår mobilförbud i bil
 1. Stig Aspholme skriver:

  Äntligen så stoppas detta vansinne, som pågått alldeles för länge.

 2. Mad Max skriver:

  Det kan vara en grannlaga uppgift för myndigheterna att kontrollera att detta lagförslag efterföljs av trafikanterna. Hur kan man se om en person talar i telefon eller kliar sig i örat??

 3. pänktti skriver:

  Eller bilförbud när man pratar i mobil

 4. tssss skriver:

  Löjligt. SMSandet kan man förbjuda.

 5. Mad Max skriver:

  Man kan undra varför ingen gör några uppföljningar eller undersökningar vad som har hänt strax före en olycka där t,ex lastbilar är inblandade. Jag har ett otal gånger sett förare som sitter vid ratten och som har en i-pod framför sig. Inte sitter han väl och beundrar apparaten? Många har en platta i centrum av ratten, som man kan använda sig av då man skriver.Samma sak gäller även personbilsförarna. Borde finnas en haverikommision som undersöker olyckorna.

 6. joppari skriver:

  Det sker många olyckor när förarna pratar i mobilen, det finns nog ingen som erkänner att olyckan skedde för att uppmärksamheten brast på grund av att dom pratade i mobilen.

 7. lothar skriver:

  Mobilen är ju inte bara en telefon numer, man tittar på TV mm, chattar, dom asociala forumen Facebook, Twitter mm. Denna ”klösbräda” är ju en bärbar dator som ”sjukligt” nog i alla lägen skall användas varje minut av ens vakna tid och då självklart oxå när man är i trafiken. ”Mobil-aholics” kan man nog kalla dessa personer för.