Föreslår ny lagstiftning gällande sexualbrott

SVERIGE: Regeringen har lämnat ett nytt lagförslag på en ny sexualbrottslagstiftning. 

”Sexualbrotten ökar i Sverige och det är yngre kvinnor som är mest utsatta. Samtidigt anmäls för få av dessa brott. För att vända den negativa utvecklingen behövs såväl ny lagstiftning som attitydförändringar”, skriver regeringen.

I lagrådsremissen som lämnas in kommande vecka föreslås en samtyckeslagstiftning vilket innebär att samlag ska ske under frivilliga premisser.

Det kommer inte längre att krävas att gärningsmannen har använt sig av hot och våld eller utnyttjat offrets särskilt utsatta situation, för att kunna dömas för till exempel våldtäkt.

Förslag på att två nya brott införs i lagstiftningen finns också med i regeringens förslag, oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt övergrepp med ett fängelsestraff på högst fyra år.

I lagrådsremissen föreslås även bland annat att minimistraffet för grov våldtäkt och grov våldtäkt mot barn höjs från fängelse i fyra år till fängelse i fem år.

Den 1 juni 2018 föreslås lagändringarna träda i kraft.

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , ,
3 kommentarer om “Föreslår ny lagstiftning gällande sexualbrott
  1. Futurum casus skriver:

    Det är överfallsvåldtäkterna som är svårast att komma åt och då tvivlar jag på om den nya lagstiftningen räcker till. Det enda som kan fungera är långa fängelsestraff samt ta bort preskriptionstiden för våldtäkt.

  2. A skriver:

    Sverige har aldrig varit tryggare ju…..!

  3. Skolkritan skriver:

    Ja pappa staten tror det här är vägen att gå, kanske bäst att ta med ett kontrakt när man ska ragga nästa gång och en videokamera, drog- och alkoholtest bara för att vara på den säkra sidan.