Föreslår ökad vägslitageskatt

TORNEDALEN: Ett förslag om ny vägslitageskatt kan komma att slå hårt mot lokala åkerier.

Blir förslaget verklighet kan det innebära ytterligare en halv miljon i bränsleskatt per år för en timmerlastbil. Enligt Mårten Johansson, teknikchef i Sveriges Åkeriföretag, tycks regeringens och vägslitageskatteutredningens syfte vara att ta in 4 miljarder kronor från åkerinäringen till statskassan.

– Vilket är fyra gånger mer än tunga fordon sliter på vägarna, säger han i ett pressmeddelande.

I dagsläget betalar en timmerlastbil 600.000 kronor i bränsleskatt per år. Utredningens förslag innefattar en ökning med 500.000.

– Den vägskatt på 24 kronor per mil som utredningen föreslår innebär ytterligare en halv miljon per år för varje timmerlastbil. Det måste skogsindustrin betala. Utredningen måste tänka om, säger Johansson.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: ,
11 kommentarer om “Föreslår ökad vägslitageskatt
 1. janos skriver:

  hur blir det med dom finska timmerbilarna?

 2. tireb68 skriver:

  är de öronmärkta pengar till vägarna??

 3. bil. skriver:

  Ta den skatten från utlandsåkarna. Inte de som finns här, de tjänar levebrödet till sig själva, även till oss. Nu får det vara slut på att straffa oss.

 4. beecee skriver:

  Stasi behöver mera pengar. Man behöver inte vara raketforskare för att räkna ut vilket verk som får ta del av dessa.

 5. Skatt på skatt skriver:

  Åkarna betalar höga vägskatter redan för att det ska finnas bra vägar att färdas på. Nu ska dom betala ännu mer skatt för att få köra på vägar som är under all kritik. Vart tar pengarna vägen som åkarna redan nu betalar till staten ? Inte är det till bra vägunderhåll iallafall !

 6. AnnBritth skriver:

  Det här är någonting som bara kommer att drabba svenska åkare. De utländska slipper undan som vanligt. Så jävla orättvist drabbas man av alla skatter. Var hamnar dessa pengar månne?

 7. Knappast märkbart skriver:

  Nu skriker man men det lär inte påverka ett dyft åkerinäringen.
  Tomt snack vi lär se en fortsatt expension bland stora företag.
  Vad gör 500000 extra inte ett skit !!

 8. Världens högsta Vägskatter skriver:

  Sverige har världens högsta vägskatt och vägarna har U-landsstandard, vart går våra vägskatter ?
  SV: Är korruption, länder där man ser fysiskt förfall typ Italien mfl har hög korruption.

 9. Sputnik skriver:

  Varför gnälla när 87% av landets röstberättigade vill ha det så? Sverige demokratiskt Hahaha,vad får vi för det vi betalar i skatt? inte är det mycket. Titta bara på hur välfärden monteras ner år för år och svensken bara tittar på med huvudet under armen och förstår ingenting.

 10. meänkieli skriver:

  inte är de åkerinäringen i Sverige som betalar mest i skatt utan vi privatbilägare. och inte rör sig den nya ev skatten om 500 tusen utan max 150 tkr. johansson kan sin sak att överdriva och de är väl därför han är anställd bara för att förvränga sanningen.

 11. från holmen skriver:

  man kan utan att överdriva att Svensken r Världsmästare i att betala skatt, och att Svensken får allt mindre för sina skattepengar eftersom han anses vara tvungen att vara solidarisk med alla möjliga människor…Nya skattehöjningar kommer att driva upp tx Drivmedelspriserna mot rekordnivåer…