Föreslår slopad karensdag

NORRBOTTEN: Karensdagen avskaffas och ett karensavdrag införs istället, föreslår regeringen i en lagrådsremiss. 

Detta för att ge rättvisare förutsättningar för olika yrkesgrupper vid sjukfall. Förslaget ger bättre förutsättningar för yrkesgrupper som jobbar obekväma tider framförallt under storhelger, exempelvis inom vården, brandmän och poliser.

– Karensdagen är orättvis mot alla som jobbar kvällar eller över jul och nyår i välfärden. Det är ofta undersköterskor och personliga assistenter som drabbas hårdast, säger socialminister Annika Strandhäl, i ett pressmeddelande.

Karensdagen gör att du i dag inte får någon ersättning första sjukdagen. I regeringens förslag skrotas detta och ett karensavdrag på 20 procent av en genomsnittlig veckoersättning i form av sjuklön. Förslaget gynnar arbetsgrupper som har andra arbetsförhållanden än 40 timmars veckor och kontorstider.

Den närmare beräkningen av karensavdrag kommer att bestämmas i kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter för att kunna passa in så bra som möjligt i olika yrkesgrupper. På grund av det kan ett införande ske först efter förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter. Karensavdraget föreslås att träda i kraft den 1 januari 2019.

Publicerad i Svenska Taggar: ,
13 kommentarer om “Föreslår slopad karensdag
 1. Skolkritan skriver:

  Karensdag är helt värdelöst, om jag redan förlorat en dag är det lika bra jag är sjuk hela veckan med 20% avdrag, det finns liksom inget värde att vara sjuk bara 2-3 dagar.

 2. Pänktti skriver:

  Är man sjuk så är man sjuk, vadå värde i att vara sjuk. Ingen vill ju vara sjuk. Sen om du väljer att vara hemma längre och pilla navel på soffan så får du ändå 20%mindre. Inte tjänar man på det.

 3. kisumisu skriver:

  Haha är väl snarare tvärtom skolkritan.

  Tycker det här verkar bra system.

  Vissa går ju sjuka till jobbet och sen blir sjukskrivna innan dagen slut pga karensen. Istället för att kanske vila 1-2 dagar.

  Därmed smittar även ner andra som i sin tur blir sjukskrivna.

  Man väljer ju inte att bli sjuk.
  Men kan erkänna att jag också gått sjuk till jobbet pga karensdagen. Sen bara blivit sjukare och fått vara borta flera dagar tom över 1 vecka med läkarintyg.

 4. Affe skriver:

  Vissa yrkesgrupper som t.ex vårdpersonal borde inte ha någon karensdag överhuvudtaget eftersom orsaken oftast är personer som är i behov av vården.
  Dessutom borde det vara obligatoriskt med gratis influensavaccinationer för dessa yrkesgrupper också.
  Dax att skriva in det i arbetsmiljölagen.

  PS! Dom flesta föräldrarna slipper karensdagen eftersom dom utnyttjar VAB (vård av barn). Med slopad karensdag blir det mer rättvist för dom som inte har barn. DS!

 5. Pänktti skriver:

  Enligt kommentarerna här så utnytjas systemet och därmed blir systemet lidande pga folk som fuskar helt enkelt. De som behöver systemet får bajs i ansiktet som vanligt. Kryphål utnyttjas av kryp.

 6. happisman skriver:

  Det borde vara krav på läkarintyg från dag 2.

 7. Funderare skriver:

  Tycker det ska vara krav på läkarintyg från dag 1. Har själv inte varit borta från jobbet pga sjukdom på över 10 år.

 8. Santa C skriver:

  Tycker själv att man ska slopa karens för vård/omsorgspersonal…Man arbetar med människor och kommer sina vårdtagare väldigt nära när de har sina sjukdomar mm..

 9. kisumisu skriver:

  ”Funderare”

  Jag jag jag….
  Egoism.

  Då kan vi ju lika gärna ta bort lånesubvention jag har ju inga lån.

  Vi kan lika gärna höja bilskatten jag har ju ingen bil.

  Vi kan ju höja hyrorna jag bor i eget.

  Ja listan kam göras lång bra ideer våra politiker och till år 2018 och framåt.

  Jag vill inte önska nån person illa. Men i de här fallet hoppas du blir i framtiden sjuk flera gånger.
  Fast då är du väl så egoistisk så du går till jobbet ändå och bidrar till att alla andra blir också sjuka. Det ska ju vara rättvist och solidariskt….

 10. från holmen skriver:

  i sin påtvingade sparnit så blir Staten/FK tvungna att hitta på mer ställen där pengar kan sparas..tex utlandsvenskar som ej nyttjar välfärden fullt ut här i landet åläggs en skattehöjning på 5%…
  Ponera att någon kommun skulle dra iväg och höja kommunskatten 5% kan ni då inse vilket liv det blir..på den gamla goda tiden var det en veckas karens om jag inte minns fel och FK hade kontrollanter ute..numer är det visst förbjudet att kolla dom som vill nyttja försäkringen..

 11. kisumisu skriver:

  Holmen förstår vad du menar.

  Du syftar på dom svenskar som jobbat i Sverige o valt sen flytta.

  Men gamla goda tiden?
  Vilken tidsepok menar du, den tiden vi hade bondesamhälle och kyrka som styrde?
  Inga sjukpengar, pensioner och än fattigare norrland…

 12. Chrille skriver:

  Arbetsgivaren kan begära in ett läkarintyg från dag 1.

 13. från holmen skriver:

  alltså ”kisumies” i princip…ju mera förr desto bättre!