Föreslår tobaksfri arbetstid på kommunen

ÖVERTORNEÅ: Kristdemokraten Helena Haapaniemi har i en motion föreslagit att kommunen inför tobaksfri arbetstid. Personalutskottet och kommunstyrelsen har sagt ja till motionen.

Haapaniemi hänvisar till att barn har rätt till en tobaksfri miljö. Samma sak anser hon att alla andra, som arbetskamrater, äldre på särskilda boenden, astmatiker och allergiker med flera har.

Som kommunens största arbetsgivare tycker hon att kommunen borde föregå med gott exempel och erbjuda en så frisk arbetsmiljö som bara är möjligt. Detta vill hon ska gälla för  alla de människor som kommunen är till för.

I motionen föreslår hon även att alla arbetstagare som så önskar ska få hjälp mot sitt nikotinberoende.

Personalutskottet har föreslagit kommunstyrelsen att besluta att tobaksfri arbetstid införs från den 1 januari 2015, samt att en tobakskampanj genomförs under 2014-2016. Det blev också kommunstyrelsens beslut.

Det slutgiltiga beslutet fattas av kommunfullmäktige.

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , ,
49 kommentarer om “Föreslår tobaksfri arbetstid på kommunen
 1. Övertorneå skriver:

  Tobaksfritt och snusfritt, det är bra. Men personalen skall också vara deodorant,parfym, kosmetik och after-shave fria eftersom många är allergiska mot dessa produkter. Även blommor skall bort då många är allergiska. Det måste bli förbjudet med mat som luktar illa, t ex surströmming och olika sorters grillmat, särskilt ett förbud mot personalens intag av vitlök är ett absolut måste!

 2. pänktti skriver:

  Jag vill även ha arbetsplatsen fri från överviktiga personer. Vi måste föregå med gott exempel. Fetman ökar! Vem orkar mer, en fet eller atlet?

 3. Olof skriver:

  Ja absolut vill vi ha arbetsplatsen fri från överviktiga. Fettman har blivit ett jätteproblem.

 4. Mickel Räv skriver:

  Jo, och egentligen borde ju hela kommunen befrias från vanligt folk, dom gnäller ju bara, sedan kan dom som vistas i kommunalkontoret fortsätta med att leka i sin sandlåda, sova eller surfa på facebook eller vad dom nu sysselsätter sig med, för något arbete uträttar dom ju inte.

 5. Anders Bäckström skriver:

  Bra initaiv!
  Men nog hade det väl varit kraftfullare att införa arbetsdag på fredagar, för tjänstemännen. Möten under fm och flex under em! Vem arbetar till 16 00? Annat än de i vården och växeln?
  Hur skall kontrollfunktionen då se ut i första hand för snusare? Intressant att vara där och se alla osminkade kvinnor också:) För det här gäller väl alla som luktar!

 6. Leif WC Stol.. skriver:

  Bra A.B och övriga..men,men..ändå är det den grandiosa ”rolle.k.” som är den som bestämmer i ALLT.!!
  För ingen kan väl ha undgått om vad som skrivits i ”länstidningen” på nätet om ”HARMONI” i Ö-tå kommuns politik..!!

 7. Pentti Varg skriver:

  Varför inte göra det rejält på en gång och officiellt införa arbetsfri arbetstid.

 8. Janne skriver:

  Ja! Inga övervikter på vår arbetsplats. Bort. SJAS!

 9. En tjänsteman skriver:

  Ursäkta mig!! Men blir rent ut sagt förbannad över era påhopp på tjänstemän inom kommen! Hur Ni generaliserar, som om vi alla vore en homogen grupp! Själv har jag jobbat 32 tim + tid under de senaste veckorna! Man dömer oftast andra efter sig själv, är det det här ni ser i spegeln, när ni speglar er?

 10. Tompa skriver:

  Säg också nej till de som tillhör religiösa sekter som lestadianismen med flera.

 11. Övertorneå skriver:

  Speglar måste också förbjudas – det är inte bra för människors självförtroende att upptäcka att de inte ser ut som Top Model eller någon manlig dito. De blir kanske deprimerade? Inte bara feta skall bort från arbetsplatsen, även magra kan vara dåliga rollmodeller för barn och ungdomar. Snuspolis måste anställas för att kontrollera personal – det blir några nya arbetsplatstillfällen inom alla förbjudna områden. Övervakningskamera inomhus/utomhus för att kolla otillåten rökning, smink etc.

 12. kaffe maskin. skriver:

  tjänstemannens psalm börjar, med… vi har så mycket att göra….(kaffe-kaffe-lunch-kaffe-motionstimme-flex)….

 13. Per-K. Ele skriver:

  Ett under att tjänstemännen står ut att arbeta ö.h.t. p.g.a. allt jävla gnäll från alla ”stackars hårt arbetande medborgare” som inte själva gått ut folkskola så de kunde platsa att få jobb i ”huset” själva.

 14. Anders Bäckström skriver:

  Gå hela vägen och gör allt rätt för barnens hälsa. Ställer Ni upp på detta politiker?
  Lag stifta om ”vandrande” skolbuss i tätort. Föräldrar i samma områden turas om att vara vandrande skolbuss till barnen. Det skapar också samhörighet.
  Förbjud skoteråkning inom en radie av 15 km från centralorten
  Av Sveriges befolkning har mer än 20 procent astma eller allergier och är känsliga för
  luftföroreningar. Utsläpp under en timme från en mindre skoter på 48 kW motsvarar utsläpp från en katalysatorbil som kör 810 mil. En skoter på 96 kW ger dubbelt så mycket utsläpp, vilket motsvarar 1.620 mils bilkörning. Utsläppen består bland annat av kolmonoxid som vid höga koncentrationer ger kvävning och det som stinker är kolväten som är cancerframkallande.
  Förbjud bilkörning i tätort
  Förbjud skjutsning av barn till skola och fritidsaktiviteter:
  Gå med barnen till skolan, Gå med barnen till fritidaktiviteter. Alltså ta en morgonpromenad med barnen, och befria skolområdet från farliga avgaser. Gör det samma med fritidsaktiviteter
  Tänk på den ansamling av avgaser som finns vid skolmiljön morgonar och em. Alla som bryter mot lagen skall bötesläggas med 3000 vi varje förseelse

 15. Enok Nitti skriver:

  Den som inte har kaffe-lunch-kaffe på jobbet, tjänsteman eller inte, räck upp en hand! Om så vore, byt jobb! Dessa påhopp på kommuntjänstemän börjar likna den gamla historien om ett sällsynt botemedel mot cancer, kommunalarbetarsvett.

 16. pänktti skriver:

  @övertorneå

  självklart ska undernärda också bort. Tacka vet jag fysiskt vältränade.

 17. Övertorneå skriver:

  Kaffe måste förbjudas på jobb. Dessa kafferaster är tidstjuvar. Anställda med endast folkskola måste avskedas, omplaceras eller förbjudas vistas i Övertorneå kommun.

 18. A.E skriver:

  Tung idioti dehär att förbjuda tobaken, det är barnens föräldrar som ska uppfostra barnen till något bättre. Tar ni bort tobaken kan ni väll lika tabort tjockisarna och hunkarna. Dom fula och dom snygga.

 19. My skriver:

  Helt rätt! Bort med tobaken från arbetsplatserna.
  Rökare tar sig friheten att ta sig en massa ”småraster” medan deras ickerökande kollegor arbetar.Kommer in från sina rökseanser och luktar illa och orsakar problem för dem som är allergiska mot skiten.Om ni måste lugna nerverna under arbetstid, använd nikotintuggummi eller plåster.Hur kan man ta upp människors viktproblem i den här diskussionen. Håll er till ämnet!

 20. Övertorneå skriver:

  Det vore väl ändå bättre att de som ”lider” av ett alkoholberoende ska få hjälp, för när man super så röker man oftast, hjälp i förebyggande syfte tänker jag. Ingen sup ingen rök – kanon, problemet är bara att vi måste övervaka samtliga kommunmedborgare …

 21. My skriver:

  Varför blanda ihop äpplen och päron? Alkohol förpestar inte luften för andra människor. Det var ju rökning det gällde.

 22. komarski skriver:

  I sak och grund handlar det om ett slags överförmynderi. Jag är gott vuxen, jag tar egna beslut, jag har betalat skatt i hela mitt liv, jag förväntar mig en god sjukvård oavsett vilka krämpor jag än må ha. Varför ska jag då erbjudas rökavvänjning mot min vilja, för att ”någon” bryr sig om mig? Det handlar om min integritet …

 23. My skriver:

  Yes,Komarski!
  Men du har ingen rätt att utsätta andra människor för din röklukt!

 24. övetornå skriver:

  Åpplen och påron? Det var rökförbud som kom på tapeten. Förbud mot saker drabbar alla människor. Det är som aktivitetsrapporteringen alla arbetslösa måste nu lämna in till AF, ”ARBEIT MACHT FREI” Nu går vi vidare i översitteri, kommunalt, borgerligt eller regering.

 25. My skriver:

  Du har rätt att göra vad du vill och använda de njutningsmedel du vill, men när det drabbar andra är det fel.

 26. pänktti skriver:

  My

  Fetman är ett allvarligt hälsoproblem i samhället. Dock har vi som tur är inte kommit upp i den nivån som USA.
  Givetvis har rökarna sina raster men även de som går o småäter kex i fikarummet

 27. komarski skriver:

  Nu är vi nere på lukter, ska vi förbjuda vitlöksälskande kommunalt anställd personal? Nä fy fan, ge mig ett avgångsvederlag, oavsett summa så lägger jag mig platt och flyttar …
  Tack pänktti, Mickel räv, Anders Bäckström, Pentti Varg och Övertorneå

 28. My skriver:

  Ja, herregud! Hur är det med oss Tornedalingar? Har läst inläggen i diskussionen och sett att det dragits in en massa aspekter som inte har med saken att göra överhuvudtaget.Vad är det för blod som svallar?

 29. My skriver:

  Vet att det finns människor som är allergiska mot tobaksrök. Men har aldrig hört talas om allergiker mot vitlök. Face reality och sluta utsätta andra för era giftpinnar.Varför har man ingen empati för allergiker när alla ska ha medkänsla för rökare?

 30. komarski skriver:

  Röklukt – från en skorsten? Från en som tycker om rökt mat? Från en som just eldat en bastu? Avgaser från bilar på byn … ref. Anders Bäckström WTF?

 31. komarski skriver:

  My
  Vilka njutningsmedel rekommenderar du?

 32. My skriver:

  Välj och vraka bland dem som finns. Så länge dina njutningsmedel inte orsakar problem för andra kan du känna dig fri att använda dem.
  Kram från lilla My

 33. komarski skriver:

  Det var väl inte svar på frågan?

 34. pänktti skriver:

  Visserligen skapar de flesta njutningsmedel problem i samhället i stort. Hjärt o kärlsjukdomar är väl gemensamt för rökar, kexätare och spritdrickare. Problem som kostnader i samhället och vårdkön

 35. My skriver:

  Nej, Komarski men kanske en vägledning. Vi ska inte utsätta andra människor för tobaksrök till exempel, bara för att vi är egoistiska. Du kan ju studera på nätet vilka allergier det finns mot tobaksrök, parfymer osv. om du tror att det bara är bullshit.

 36. komarski skriver:

  Om jag nu råkar vara överviktig (tycker om mat och sötsaker), får i mig FÖR lite koffein, socker och tein så är ju risken stor att jag kan vara ett stort problem för mina kollegor och vårdtagare. Alla njutningsmedel har ju sin tjusning, så ock mjölken. Saken är väl, antar jag, att Du förmodligen accepterar kaffe och te på jobbet … eller hemma … Godis? Chips? Ostbågar? Läsk?

 37. komarski skriver:

  Värsta politikern …

 38. My skriver:

  Tobak är inte bra, varken för den som röker eller den som andas in röken passivt.
  Ha en fin kväll!
  Kram
  My

 39. komarski skriver:

  Det var bara en vägledning …

 40. komarski skriver:

  Parfymfri kommun – den första i Sverige ;_)
  Lukta som du lär – svett (känner inte lukten)
  Hur ska vi kolla att alla tvättat sig? Bra fråga!

 41. komarski skriver:

  My
  Du glömde snusarna …
  Ha ett bra liv …

 42. My skriver:

  Var finns empatin? Du har ingen medkänsla för andra människor. Du ska bara få göra det du känner för! Stackars dig som inte vuxit upp! Vad lär du dina barn/barnbarn?

 43. Pentti Varg skriver:

  Det finns tydligen dom som inte förstår varifrån pengarna, som leks bort i kommunhuset, kommer ifrån, kommunalskatten, som vi stolta och hårt arbetande medborgare sliter ihop till. Det finns ingen annan guldgruva i kommunen än dom pengarna medborgarna och företagen betalar i skatt. Ni som platsar i ”huset”, oftast med tvivelaktiga kvalifikationer, kom ihåg varifrån era löner kommer ifrån.

 44. mr NN skriver:

  På vilket sätt orsakar snusarna problem för sina medmänniskor? Ingen rök från det vad jag märkt i alla fall. Tänkte på det i och med att det ska vara tobaksfri arbetstid.

 45. Kajsa skriver:

  Kul att det finns nåt här i världen som engagerar folk.

 46. Marvil skriver:

  Visst, fetma är inte bra men fetma leder inte till passiv fetma för övriga arbetstagare så som rökningen gör. Även om en rökare röker ute så har rökaren massor av rök kvar i lungorna som ska ut på ett eller annat sätt. Sedan finns det rökare som ser sig själv som sunda och smala när de röker vilket för mig är en konstig tanke.

 47. TK skriver:

  Förbjud allt, men främst olika religiösa sekter inom kommun som KD står för!!

 48. Tornedaling skriver:

  Bra! Hoppas att Haparanda kan göra likadant! Rökningen stjäl arbetstid och skapar ohälsa. Barnen ser på & påverkas när mamma, pappa & deras kompisar röker; då kan det väl inte vara så farligt.(!) Rökning smittar.
  Heja Ö-torneå!

 49. pellopojken skriver:

  Det är konstigt att det är vi rökare som står i centrum alltid. Varför inte dom som tex tar öl till maten? Det tycker jag är lika mot dom som blit utsatta för en person som stinker alkohol.