Förhandlingsman ger nytt hopp om Norrbotniabanan

NORRBOTTEN/VISBY: En så kallad förhandlingsman ska enligt näringsminister Annie Lööf utreda förutsättningar för en stärkt järnväg i norr.

– Beskedet från Alliansen i Almedalen att en förhandlingsperson ska utses för utbyggnad av järnvägen i norra Sverige är mycket välkommet. Det öppnar för att Norrbotniabanan nu kommer att förverkligas, säger Stefan Tornberg, (C)-bas i Norrbotten.

Han har redan under förra mandatperioden ställt kravet på en förhandlingsperson – och ser nu beskedet från Almedalen som en möjlighet för Norrbotniabanan. Den här bandelen nämns inte alls i det skriftliga underlaget från Alliansen inför den kommande infrastruktursatsningsplanen.

– Det Centerpartiet och Alliansen presenterar nu den största satsningen på infrastruktur sedan mitten på 1800-talet. Det innebär att vi bygger ihop landet, kan använda befintlig järnväg mer effektivt och sänker Sveriges klimatutsläpp, säger en optimistisk Tornberg.

Men resultatet av satsningen, som näringslivet ska medfinansiera, kan enligt Lööf lika gärna bli ökade insatser på inlandsbanan. Alliansregeringen har tidigare deklarerat att berört näringsliv måste vara med och diskutera finansiering för att säkerställa den här fraktlänken genom Norrland.

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , ,
7 kommentarer om “Förhandlingsman ger nytt hopp om Norrbotniabanan
 1. anders rönnqvist skriver:

  Ett alldeles utmärkt första steg…..

 2. Sosse skriver:

  Men herregud vilket valfläsk, alliansen har haft 8 år på sig och vägrat konstant att ge besked. Nu på Almedalen släpper man fram C och Annie-Löf som säger ” kanske” ska man också bygga järnväg i norr. Herregud vilken trovärdighet beskedet har, av en partiledare som idag i bästa fall representerar 4 % av folket och imorgon i bästa fall är skickat ut från Rosenbad till Stureplan. Sämsta sortens retorik just nu från Alliansen då man lovar hött om mött och glömmer att man faktiskt regerar.

 3. anders rönnqvist skriver:

  Typiskt, inga reaktioner. Var finns S-E B nu då? Mållös…?

 4. Like skriver:

  Valfläsk !!!
  Samma sak m lövens utspel om 15 barn grupper inom förskolan.
  Det finns inga lokaler/utrymme för sånt

 5. Alpo Pelkonen skriver:

  ”Herregud vilket valfläsk” av sosse. Då när sossarna var i makt ”100” år, hade inte ens planering att bygga Norrbotniabanan. Alliansen har varit snart 8 år i makten och redan nu tänker bygga Norrbotniabanan. ”Det Centerpartiet och alliansen presenterar nu den största satsningen på infrastruktur sedan mitten på 1800-talet. Det innebär att vi bygger ihop landet, kan använda befintlig järnväg mer effektivt och sänker Sveriges klimatutsläpp, säger en optimistisk Tornberg”.

 6. Sosse skriver:

  Herrar Rönnquist och Pelkonen ni är dåligt informerade om verkligheten. Ta reda på fakta kring Norrbottniabanan och vem som fick med den i SAP:s kongressbeslut att jobba för en byggstart. Ni bör inte bli förvånade…..

 7. Valfråga! skriver:

  Sosse!
  Tala ur skägget!