Här är benbitarna som skriver om Tornedalens historia

Brända ben från boplatserna. Dessa togs in för datering och befanns vara 11.300 år gamla. Foto: Olof Östlund, Norrbottens MuseumPAJALA/AAREAVAARA: Inga fynd i form av skattkistor eller dinosaurier. Men väl benrester av landlevande däggdjur och fynd av kvarts och grönsten.

De nya fornfyndigheter som hittats vid Aareavaara och som med hjälp av kol 14-metoden daterats till en ålder av 11.300 år, omkullkastar alla tidigare teorier om hur inlandsisens bortsmältning gått till.
Enligt de gamla teorierna har stora delar av Nordkalotten för 11.000 år sedan varit täckt av inlandsisen.

– Det här påverkar historiebeskrivningen, det är en sensationell sak. Och det här är ett skolexempel på hur en exploatör kan vara ödmjuk, säger chefen på Norrbottens museum Kurt Persson, och syftar på gruvbolaget Northland Resources som beställt inventeringen av områdena.
Också kommunalrådet Bengt Niska trycker på att historien nu måste skrivas om.

– Världshistoria skrivs inte bara när totalitära stater blir fria, här handlar det om att hela Nordkalottens historia måste skrivas om. Skrivs den inte om, så innebär det att Aareavaaraborna levt under isen i 3.000 år, konstaterar Niska.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: , , , ,
2 kommentarer om “Här är benbitarna som skriver om Tornedalens historia
 1. Leif Bergdahl skriver:

  Ytterst intressanta fynd som lyfter fram Tornedalen. I egenskap av riksdagsrevisor 1991-94 granskade vi en svensk satsning på arkeologiska utgrävningar i Zimbabwe. Sexton inhemska arkeologer med svenskt stöd grävde ut intressanta platser där. Man ansåg att landet måste få sin egen historia kartlagd.
  Jag tog omedelbart upp frågan varför inte istället tornedalingarna skulle få sin ytterst intressanta historia klarlagd.
  Jag fick inget svar.
  Här behövs omfattande utgrävningar

 2. //CY skriver:

  Kusligt att dom kan ha så fel, +/- 3000 år på vår egen historia även om den är några år (10 000) tillbaka visar väl att forskningen inte alltid är prioriterad bland oss ”lappar” och ”halvfinnar”. När ska vi behålla malmen, stålet, vattnet och skogen samt de fria vidderna och pengarna detta genererar i länen?

  Kul att Pajala fått flera uppsving; gruvan och detta är nog ett riktigt lyft. C14-beräkningen visar att det fanns nåt före Römppäviikko från 1987 (Pajala kommun firar 400 år).