Förorenat område sanerat

ÖVERTORNEÅ/HIIRIVAARA: Det nyttjandeförbud som gällt för ett område i Hiirivaara gäller inte längre. Svevia ab kunde tillsammans med Övertorneå kommun på fredagen berätta att området är sanerat och fritt från miljögifter.

Från Svevia fanns Tore Lindbäck, arbetschef på driftverksamheten i Norrbotten, tillsammans med miljö- och byggnadsnämndens ordförande Bente Moen Åkerholm (S) och miljö- och hälsoskyddsinspektör Per Lundbäck på plats för att meddela att ärendet är avslutat.

– Med saneringen har två till tre personer jobbat. De finns inom vår enhet i Stockholm och Umeå för den här typen av uppgifter. Även en lokal maskinentreprenör har anlitats. Det rör sig om 21 ton material som har skickats till Sakab ab i Kumla för destruktion, förklarar Tore Lundbäck.

Från kommunens sida är både Moen Åkerholm och Lundbäck nöjda med det arbete som utförts.

– Men det var olyckligt att det tog så lång tid från det att proverna togs i november 2011 till dess att de analyserades i juli 2012. Man kan därför inte utesluta att rester läckt ut till det område nedanför Hiirivaara som varje vår översvämmas och som leder direkt till Torneälven, säger Per Lundbäck.

 

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , , , ,
2 kommentarer om “Förorenat område sanerat
  1. Sten Bäver skriver:

    Och vid transporten ner till Kumla släppte lastbilarna ut mer miljöförstörande ämnen än det dom hade på flaken som last.

  2. Kungen skriver:

    Heja Bente kör hårt så de ryker;)