Försäkringsbolag ställer krav på snöskottare

ÖVERTORNEÅ: På grund av att tak skottats sönder vid takskottning och att även fallolyckor förekommit ställs högre krav på den som tilldelas anbud av kommunen.

Carl-Axel Sundbaum, teknisk chef vid Övertorneå kommun, hänvisar till att kraven kommer från branschen, försäkringsbolagen och fastighetsägarna.

Det har upprört några företagare i Övertorneå att kommunen ställer krav på den som kommunen kommer att anlita för att skotta snö från tak.

– Det stämmer att vi krävt licensierade snöskottare, säger Sundbaum och förklarar:

– Plåtslagarnas Riksförbund har tagit fram en fyra timmar lång utbildning för handledare. Handledarna ska sedan utbilda takskottarna i Skotta säkert, som den två timmar långa kursen heter.

Det handlar det om att förbättra arbetsmiljön för arbetstagarna. Skadorna som snöskottning åsamkar taken är av intresse för fastighetsägarna att minimera. Även här förväntas utbildning ge önskat resultat.

– Krav på det här ställs av många i dag. Cirka 2.000 skottare har skaffat utbildningen, som många kommuner ställt som krav från 2013. Bland annat Skellefteå kommun har det krav som vi också nu infört som ett krav i samband med upphandlingen. Det är ett krav som fler fastighetsägare kommer att kräva framöver, säger Carl-Axel Sundbaum.

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , ,
2 kommentarer om “Försäkringsbolag ställer krav på snöskottare
  1. DrNo skriver:

    Företag som utför snöskottning har egna försäkringar som täcker eventuella skador av utförd skottning, det behövs inte ngn snöskottarlicens till det. Det räcker med sunt förnuft att man inte hackar sönder tak när man skottar oavsett licens eller inte!

  2. martti suulo skriver:

    Bra Carl-Axel, visa lite civilisation till de, stenålders Ötå bo… Du kommer att bli förvånad, hur saker sköts i denna lilla Ötå. heh… Äntligen att Ötå fick en teknisk chef, som kan!