Försäljning av värmeverk stoppades i Helsingborg

HAPARANDA: Det är inte bara i Haparanda som försäljning av en värmeverksamhet är på tapeten. I Helsingborg planerade kommunen att sälja Öresundskraft för 12 miljarder kronor till pensionsförvaltningsbolaget AMF. Men efter en folkomröstning har försäljningen nu stoppats.

Styrelsen i Helsingborgs Stads Förvaltning AB beslutade den 12 februari 2019 att inleda ett arbete för att sälja aktierna i Öresundskraft AB som är ett helägt kommunalt energibolag. Styrande alliansen, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna i Helsingborg lobbade för att sälja. Sverigedemokraterna sade också ja till en försäljning och en politisk majoritet fanns alltså i bakgrunden.

Miljöpartiet yrkade däremot i en motion till kommunfullmäktige för en kommunal folkomröstning om den föreslagna försäljningen.
Även Riksbyggens intresseförening uttryckte i slutet av april 2019 i en skrivelse till kommunstyrelsen en protest och krävde att förslaget skulle skrotas.
Kommunfullmäktige beslutade den 22 oktober 2019 att en folkomröstning skulle äga rum den 12 januari 2020.
Folkomröstningen genomfördes i söndags och 96,37 procent röstade nej till att sälja. Endast 3,34 procent röstade ja. Drygt 50 procent av de röstberättigade deltog i omröstningen.

SVT skriver under måndagen att partiledarna för L, KD och M hade möte under förmiddagen där de kom fram till att backa i frågan om försäljningen.
Peter Danielsson, (M) kommunstyrelsens ordförande, säger till SVT att som politiker tillsatta av väljarna måste de respektera deras tydliga besked, även om partierna ännu är eniga om att en affär är positiv för staden och dess ekonomi.

Publicerad i Haparanda, Svenska
9 kommentarer om “Försäljning av värmeverk stoppades i Helsingborg
 1. Yes skriver:

  Där hade iaf överskottet gått till ett bättre ändamål(pensionärerna i Sverige)

 2. Resultaten skriver:

  Håller med dig YES. Stor skillnad där! Ändå var så många emot.

 3. Resultaten skriver:

  Men någon folkomröstning lär vi nog inte se i Haparanda överhuvudtaget. Här kör ju politikerna sitt eget race och lyssnar inte på folket.

 4. från holmen skriver:

  Undrar varför Helsingborg,s kommun behövde tillskott i kassan…så till den milda grad att dom såg sig föranlåtna att sälja ett värmeverk…Undrar vad som kan tänkas gå back i en Blomstrande Kommn som Helsingborg…

 5. Yes skriver:

  Lär nog vara att få loss pengar, som står högst på listan. Dålig ekonomi under en lång tid..
  Finns många hål

 6. Nätpeikko skriver:

  Från holmen, du har väl lyssnat på våra styrande? Det är ju pensionärerna, köttberget från 40-talet, och numera även barnafödande 90-talister som kostar! Men, jag tror du och jag har fler teorier om varför kommunernas ekonomi havererar, vågar du eller jag utveckla tesen?

 7. Folk styre skriver:

  Nu har moderaterna i Helsingborg hotat att höja kommunalskatten om man följer resultatet i den demokratiska folkomröstningen.
  (96,37%)
  Man häpnar över den bristande viljan från politiker att följa demokratiska beslut.
  Skyller på att folkomröstningar är bara ledande ej beslutande.
  Jaha. Vem är det som har bestämt det?

 8. statsmannen (s) skriver:

  extremhögern med dom brun/blå inkl centern måste ju enl deras ideologi sälja ut allt som är bra för medborgarna. för ”vanligt” folk ska inte ha det så bra på kapitalisternas bekostnad. Se bara på Haparanda dom följer den bruna/blåa manualen.

 9. Ferrum skriver:

  Det är bra att val är vägledande och inte beslutande. De flesta här verkar hämta sina kunskaper från en tecknad serie-tidning på bibloteket.