Försäljningen var olaglig

ÖVERTORNEÅ: Ännu en gång har Övertorneå kommun fått en dom mot sig i förvaltningsrätten när det gällt försäljning av fastigheter. Nu gäller det Boröfastigheten som såldes till SLP.

– Vi följde kommunstyrelsebeslutet från 1998 och ville trygga arbetstillfällen. Nu har vi tre veckor på oss att överklaga förvaltningsrättens dom, säger kommunalrådet Roland Kemppainen (S).

Han syftar på domen som slår fast att fastighetsförsäljningen till SLP var felaktig.

Det var ägarna till Magnus & Roberts Transport som överklagade kommunens beslut. De tog hjälp av Den nya välfärden, som nu konstaterar att Övertorneå gör fel igen och hänvisar till försäljningen av simhallen i Svanstein och skolan i Hedenäset.

– Försäljningar av offentlig egendom bör avgöras genom anbudsförfarande som ger alla företag samma möjligheter till affär, säger Micha Velasco, jurist och företagarombudsman vid Den Nya Välfärden.

Förvaltningsrätten slår fast att en värdering utifrån driftnetto skulle ge ett värde på närmare 2,5 miljoner kronor.

– Eftersom stödets storlek överstiger 200.000 euro eller 1.784.360 kronor strider försäljningen såväl mot kommunallagens förbud mot stöd till enskild näringsidkare som mot EUs statsstödsregler, står att läsa i domen.

Utöver det hänvisar Velasco till att beslutet tagits i fel instans. Det skulle inte ha tagits i kommunstyrelsens arbetsutskott utan i kommunstyrelsen med tanke på beloppets storlek.

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , , ,