Förseningar av kärnkraftsbygge

PYHÄJOKI: Förseningar har uppstått för Fennovoima som planerar att bygga ett kärnkraftverk i finska Pyhäjoki.

I våras räknade Fennovoima med att kunna få tillstånden klara för att kunna påbörja det omstridda bygget i slutet av nästa år.

Men enligt Hufudstadsbladet, HBL, lär tidtabellen inte hålla. En ny leverantör av ”automationen” till det planerade kärnkraftverket sökes nu, då avtalet med Rolls Royce, som  i våras betraktades som nästan klart, inte blir av.

Till HBL uppger Fennovoimas styrelseordförande, Esa Härmälä, att det är den ryska kraftverksleverantören Rosatoms uppgift att sluta avtal om automationen.

Rosatom äger en tredjedel av Fennovoima.

Processen att välja leverantör uppges pågå, och väntas kunna ske i november.

Projektchef Janne Nevalainen, som ansvarar för övervakningen av Fennovoimas projekt på Hanhikiviudden, konstaterar för HBL att Stuks uppgift är att ge sitt utlåtande om kraftverkets säkerhet och att ”det inte låter sig göras så länge uppgifter om en del av helheten saknas”.

Vidare uppges reaktorns tryckkärl vara försenat. Tillverkningen av delarna till det skulle ha påbörjats i höst men Stuk lär inte ha godkänt planerna för det ännu. ”Just nu ser det ut som om tillverkningen kommer i gång under våren”.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , ,
En kommentar om “Förseningar av kärnkraftsbygge
  1. Viktigpetter skriver:

    Dessa förbannade förkortningar om allting. Vad är Stuks? Kan inte tidningen eller dess uppgiftslämnare uttala hela ordföljden. Alla dessa förkortningar gör att man tappar intresset för samhällsfrågor. Det verkar som om man måste lära sig ett nytt språk bara bestående av förkortningar.