Forskare ser myndighetens utskick om strålning i skolor som skandal

NORRBOTTEN: Forskaren Lennart Hardell anser att Strålsäkerhetsmyndighetens utskick, om att strålning från trådlösa nätverk i skolor är ofarligt, är rena skandalen.

Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, har i utskick till landets alla kommuner gått ut med information om att det inte finns någon anledning att undvika att installera trådlöst i skolor och hem.

Lennart Hardell (bördig från Hedenäset), som är cancerforskare, professor och överläkare vid onkologiska kliniken vid universitetssjukhuset i Örebro, säger till Haparandabladet att det är märkligt att svenska myndigheter nonchalerar den bedömning som internationella forskare har kommit fram till.

I maj i år deltog Hardell som enda svensk representant vid ett möte med
WHO:s organ IARC, International Agency for Research on Cancer, tillsammans med 30 internationella forskare.
– Där slog man fast att radiofrekvent strålning är ”möjligen cancerframkallande grupp 2B”. Alltså i samma klass som exempelvis DDT, säger Hardell som anser att försiktighetsprincipen därför ska gälla.

Vad gäller att exponera sig för magnetfält från kraftledningar och elektriska apparater samt för radiovågor från den egna mobiltelefonen uppmanar däremot SSM till försiktighet, på grund av möjliga hälsorisker.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , , , , ,
5 kommentarer om “Forskare ser myndighetens utskick om strålning i skolor som skandal
 1. Stig Aspholme skriver:

  Åter så försöker myndigheter föra folket bakom ljuset. Detta har hänt tidigare, tydligen så är enskilda människors hälsa inte mycket värt i förhållande till företags farliga verksamheter.

 2. Trippel J skriver:

  Mycket hokus pokus från båda leden. Lobbyister som styr. Denna fråga är svår och hur man skall se på detta. Pengar som styr åt båda hållen. Säger som holabandola band, vem skall man lita på?

 3. Trippel J skriver:

  Mycket hokus pokus från båda leden. Lobbyister som styr. Denna fråga är svår och hur man skall se på detta. Pengar som styr åt båda hållen. Säger som holabandola band, vem skall man lita på?

 4. Nicke skriver:

  Jag litar nog mera på Strålsäkerhetsmyndigheten än på Lennart Hardell. Såvitt jag förstår så anses hans forskning som undermålig både av svenska och utländska forskare.
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/lennart-hardell-svensk-mastare-i-cancerlarm_65307.svd

 5. Matte Patte skriver:

  Mjo skandal är det nog, att någon som Lennart Hardell fortfarande är anställd på ett lärosäte med universitetsstatus! Karlns skojare-forskning kring elektromagnetisk strålning och dess biologiska verkan klarar inte en granskning på kandidatnivå. För att inte tala om andra kvalitetsbrister som han dras med.

  Nä, SSM har klart bättre koll på läget.