Brist på utbildad förskolepersonal

TORNEDALEN: Cirka en fjärdedel av förskolepersonal saknar utbildning för arbete med barn.

I kommunala förskolor handlar det om 22 procent och i fristående förskolor är andelen 37 procent.

Det har skolverket kommit fram till efter ny statistik.

I hela landet är andelen personal, som saknar utbildning för arbete med barn, 24,8 procent.

– Det är stor brist på utbildad förskolepersonal i Sverige. Därför är det viktigt att göra yrket ännu mera attraktivt och ge förskollärare bättre förutsättningar. Här har arbetsgivarna i kommuner och fristående förskolor ett stort ansvar, säger Magdalena Karlsson, undervisningsråd på skolverket.

Utbildningsnivån sjunker något och andelen personal med förskollärarexamen minskar med en procent jämfört med förra året.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , ,
4 kommentarer om “Brist på utbildad förskolepersonal
 1. intressant skriver:

  Intressant hur skall kommunerna göra yrket mer attraktivt när de inte vill satsa på Lärarlönerna och arbetsbelastningen ökar , utbildningen är lång och sedan får man dålig lön , de yngre läser hellre till något bättre betalt yrke.

 2. förskollärare skriver:

  I vissa tornedalskommuner kan man som utbildad förskollärare gå arbetslös i flera år utan problem. Det verkar viktigare med släktband än utbildning och goda referenser. Om tjänsterna ens annonseras ut.

 3. realist skriver:

  Och likaså är det brist på högstadie- och lågstadielärare också. Inte konstigt alls.. Dålig lön Stora grupper. Många lärare helt utbrända.

 4. Tuomas skriver:

  Utbildningen är inte lång, maximalt 3,5 år. (Gymnasielärarutbildningen är 5 – 5,5 år och studierna är krävande.) Är du barnskötare kommer du undan med tre år, på distans.
  Det är enormt söktryck på förskolelärarutbildningarna i Sverige, de är bland de populäraste utbildningarna. Det går 2,5 sökande per plats i hela Sverige, på vissa ställe 6 sökande per plats.
  Till några ämneslärarutbildningar finns inga sökanden (kemi, moderna språk etc).
  Men, det finns inte tillräckligt med utbildningsplatser.
  Förskolelärarnas löner är relativt höga jämfört med utbildningens längd och svårighet.