Förslag på ändring i jaktförordningen

NORRBOTTEN: Naturvårdsverket lämnade i slutet på fjol ett förslag till regeringen om en ändring i jaktförordningen. 

Ändringen föreslår att det i en nationalpark ska bli möjligt att skrämma eller vid behov döda stora rovdjur under speciella förutsättningar som exempelvis vid angrepp på ren.

Enligt en paragraf i jaktförordningen får ett tamdjurs ägare eller vårdare under vissa förutsättningar skrämma eller döda björn, varg, järv eller lodjur för att förebygga eller avbryta angrepp utan att ett särskilt beslut om skyddsjakt krävs. Djuret får endast dödas om det är omöjligt att skrämma iväg det. Men denna jakt är idag inte tillåten i nationalparker.

Enligt Naturvårdsverkets bedömning har en ändring av lagen betydelse för renskötseln eftersom det inte är tillåtet att skydda renarna från rovdjursangrepp i nationalparker. En ändring i jaktförordningen ger renskötare möjlighet att förhindra angrepp från rovdjur.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , ,
2 kommentarer om “Förslag på ändring i jaktförordningen
  1. AnnBritth skriver:

    Jaha, nya regler som gynnar renskötarna. Nu ska dessa få skjuta rovdjur i nationalparken. Ska björn, varg, lodjur och järv utrotas helt? Ska inte dessa djur få finnas i vår fauna? Dessa djur borde också få finnas. Vad ska djuren äta för att överleva? Ska vi börja med stödutfodring eller hur tänker man? Nu kommer det skjutas hej vilt i parkerna. Alla djur borde ha rätt att finnas. Inte ska samerna bestämma över rovdjurens vara eller inte vara. Renskötseln förr och nu går inte att jämföras. Förr kämpade dom sig fram på skidor. Hur går det till nu?

  2. Kotten skriver:

    Svar till Annbritth: Nuförtiden har de så kallade renskötarna, anställning på olika företag, Lkab, Boliden, samt privata firmor,egna turistföretag mm. För att ha lite hum om var renarna befinner sig är vissa sändarförsedda.