Förslag på namnbyte av gata

HAPARANDA: Ett medborgarförslag gällande en ändring av gatunamn behandlades på kommunfullmäktige på måndagen.
Politiken beslutade att skicka förslaget vidare till samhällsbyggnadsnämnden för vidare behandling.
Förslaget gäller en ändring av gatunamnet Bryggargränd till Staffan Svanbergs gata eller Staffans väg.
– Jag kommer så väl ihåg när han byggde sitt hus på Bryggargränd, full fart och engagemang. En miljö- och naturvän i ordets rätta bemärkelse. Hans guidningar i skärgården var klassiska. Han åkte runt i Europa och höll föreläsningar, inte illa, skriver inlämnaren av medborgarförslaget i sin motivering om varför gatan bör byta namn.
Staffan Svanberg har bland annat arbetat som lärare och han var en stor profil i Haparandas natur- och skärgårdskrets. Han avled hastigt den 30 april 2016. Hans minne har sedan dess uppmärksammats.
Tillsammans med hans familj, lokalbefolkning, Världsnaturfonden WWF och Naturvårdsverket instiftade Ekoturismföreningen ett särskilt pris kring hållbar naturturism och naturvård till Staffan Svanbergs minne. Priset delades ut första gången den 22 maj i fjol på biologiska mångfaldens dag.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , ,
13 kommentarer om “Förslag på namnbyte av gata
 1. Harri Koski skriver:

  Bryggargränd har antagligen fått sitt namn av att det en gång fanns ett bryggeri där. Om jag inte minns fel så var det Linders bryggeri. Det vore synd att tappa den kopplingen i historien. Kan man inte hitta en annan gata till Staffans minne.

 2. Sigurd skriver:

  Jo, det var Linders bryggeri. Håller med Harri; låt Bryggargränd ha kvar sitt namn och hedra Staffan med en annan gata. Staffan är mycket väl värd att hedras med en egen gata men Bryggargränd är en av de gator (gränder!) i Haparanda som har en koppling till Haparandas historia, så välj en annan gata som får heta Staffan Svanbergs gata. Ett bra medborgarförslag.

 3. A skriver:

  Det är sånt här som gör att en stad blir mer än bara en stad! Ett bra förslag och hoppas man hittar en lämplig gata så att historia inte försvinner.

 4. A.S skriver:

  Då föreslår jag att gatan vid IKEA döps till Ingvar Kamprads gata för att hedra IKEA,s grundare.
  Ingvar behöver inte bara hedras vid Kungens kurva i Stockholm där IKEA,s första varuhus byggdes.
  Ingvar stred för ett IKEA-varuhus i Haparanda trots styrelsens motstånd och det blev även ett av hans sista projekt som han var helhjärtat med och beslutade om innan han trappade ner.

 5. Axeli skriver:

  Blir lite svårt detta, isf borde ju naturligtvis Tomas J ha en gata..
  Tittar man i backspegeln finns det många idrottsledare som i så fall också är kvalificerade..
  Egon Kenttä bandy, Olle Björken Brottning båda dessa herrar tog ett stort ansvar för ungdomarna på 60, 70,80 talet..
  Finns säkert fler som gjort betydande insatser för staden..

 6. Sonny skriver:

  Tror det är första gången jag hör talas om Staffan Svanberg trots att jag är uppvuxen i Haparanda och det kan man bara beskylla min okunskap för. Ska läsa på.
  Håller dock med föregående talare att den historiska kopplingen till bryggeriet (det kände jag till) inte borde ändras.

 7. Axeli skriver:

  Allan Lehto borde väl var en kandidat, en toppen arbetsgivare under många år i Haparanda

 8. Enok Nitti skriver:

  Många kandidater, jag föreslår Enok Nittis bakgata.Onödigt att föreslå en massa andra,medborgarförslaget är bra.

 9. Nasuabo skriver:

  Vore väl trevligt om alla fick en gata uppkallad efter sig, det har väl många förvisso redan- för alla vet väl var ”Mammas gata” ligger? Själv ska jag väl inte klaga, hela stadsdelen Nasua i Happis bär ju mitt namn 🙂
  Skämt åsido, jag tycker nog det ska till väldigt tunga skäl till att byta namn på gatan, flera äldre Haparandabor jag känner brukar ibland prata om Linders bryggeri, och den historiska kopplingen är viktig- tycker jag. Haparanda som stad är relativt ung, och det som finns kvar av historia bör vi bevara. Att Staffan S var en bra människa är en sak, byte av gatunamn en annan.

 10. Tore Knee skriver:

  Jag hör Uppblåstvärdegränd och Steroidgatan, eller i en internationell stad kan det passa med Steroid Street – ligger bra i munnen och kan locka turister. Snusjoppargatan borde finnas också, kan ersätta Stationsgatan, då stationen inte kommer att användas på minst 50 år. Om det någonsin blir något i Gropen måste adressen få förbli Gropen. Att börja hitta på något med Barents blir bara pompöst, ungefär som att Lule heter Luleå. Nu ska jag söka jobb på lantmäteriet, vi hörs!

 11. Arga Gubben på udden skriver:

  Som gammal haparandabo tycker jag inte man ska ändra på namnet Bryggargränd, där tillverkades ju världens godaste sockerdricka.Staffan hade ju sin mission ute i världen och i vår vackra skärgård. Namnge istället något i Haparandahamn, exempelvis turbåtsbryggan till Staffans brygga.

 12. Happisbo skriver:

  Han växte upp på sågaregatan så döp denna gata till staffansväg

 13. Fritidsfiskaren skriver:

  Cementkajen är ju inte världens vackraste namn och skulle verkligen må bra av ett namnbyte. Kanske istället Staffans kaj?