Förslag på ny lag till sjöss

TORNEDALEN: Regeringen förespråkar ett nytt förslag som betyder att Kustbevakningens befogenheter att utreda brott och ansvar att hålla ordning till sjöss utökas. 

Nya lagen skulle innebära att Kustbevakningen på egen hand kommer att kunna utreda vissa brott till sjöss som till exempel fiskeribrott.

Kustbevakningen kommer också att få utökade möjligheter att stödja Polismyndighetens och Tullverkets arbete med brottsbekämpning som inte är direkt sjörelaterade, till exempel våldsbrott som begås till sjöss.

Lagförslaget ökar även polisens befogenheter till sjöss. Polismän ska få rätt att genomsöka båtar efter vapen och andra farliga föremål under samma förutsättningar som i dag gäller för genomsökning av fordon.Det har blivit allt vanligare att personer med koppling till organiserad brottslighet skaffar sig båtar för att använda i olika sammanhang, vilket medför en risk att bland annat illegala vapen förvaras där.

Den nya kustbevakningslagen och övriga lagändringar föreslås träda i kraft den 1 april 2019.

Publicerad i Svenska
3 kommentarer om “Förslag på ny lag till sjöss
 1. Björn skriver:

  Mycket bra att en ny lag äntligen kommer till stånd! Det måste bli ett slut på det omfattande tjuvfiskeriet, svartjobbandet och skattefifflet i bygden.

 2. Umebo skriver:

  Va? Detta borde väl ändå motivera en ledarkommentar i Hb?

 3. Fiskaren skriver:

  Plocka bort kustbevakningen som myndighet och låt polisen sköta det jobbet då får vi mer pang för pengarna.
  Sedan kan man förstärka Tullverket och låta dom sköta resten.
  Dessutom har vi skapat en skuggorganisation som Havs-och vattenmyndigheten som smyger i buskarna och bevakar laxfiskare och smånätsfiskare.
  Administration och byråkrati finns det många som kan sköta.