Första båten med malm från Kaunisvaara lastas i Narvik

Nu har första malmbåten lagt till vid kajen i Narvik för att fyllas med 72.000 ton slig från Kaunisvaara.

Nu har första malmbåten lagt till vid kajen i Narvik för att fyllas med 72.000 ton slig från Kaunisvaara.

NARVIK: – Det här är steget in i en ny era för bolaget. Nu går leveranserna ut till kund rent praktiskt. Flödet av slig ska givetvis resultera i ett ständigt kassaflöde och dit har vi kommit nu, säger Per-Erik Lindvall, vd vid Kaunis Iron.

Under torsdagmorgonen ankom fartyget Golden Ruby till hamnen i Narvik där hon nu lastas med 72 000 ton slig från gruvan i Kaunisvaara. Lastningen påbörjades genast och inom fyra dagar avgår fartyget till Tata Steal i Nederländerna.

Resan till Tata Steal beräknas ta fem dagar. Inom närmaste veckorna ska nästa båt med malm från Kaunisvaara dagbrott avgå från Narviks hamn.

Dygnet runt

– Logistikkedjan från gruvan till hamn är komplett och nu fortsätter arbetet dygnet runt med att leverera vår produkt järnmalm på bästa möjliga sätt, säger Andreas Lantto, logistikchef vid Kaunis Iron.

Kaunis Irons årsproduktion är planerad att motsvara två miljoner ton färdig produkt ut till kunderna.

Publicerad i Svenska
22 kommentarer om “Första båten med malm från Kaunisvaara lastas i Narvik
 1. Skolkritan skriver:

  Första leveransen från Kaunisvaara har Northland redan genomfört.

 2. Grundvatten larm i Kaunis skriver:

  Enligt radion är grundvattnet i Kaunisvaara otjänligt pga tungmetaller i vattnet. Enligt Åsa allan beror inte tungmetallerna på gruvan. Skulle tro alla även denna gång kommer undan och saken som vanligt tystas. Money talks samer mfl blev tysta.

 3. Viktigpetter skriver:

  Fartyget heter Golden Ruby men som underhållet av den ser ut under vattenlinjen borde den heta Old Rusty. Den är ett utomordentligt exempel på den moderna sjöfarten. Ingen seriös redare borde överhuvudtaget befatta sig med sådant skrot.

 4. Vildlaxen skriver:

  Bly i dricksvattnet var den stora nyheten i Kaunisvaara igår. Hur mycket tungmetaller har lokalbefolkningen fått i sig, blir det gravsättning eller deponi som gäller för befolkningen runt gruvan vid den sista vilan? Enligt Naturvårdsverket finns Kobolt i fiskarna vid sandmagasinet som läcker. Kaunisjoki, Aareajoki och Patojoki är kraftigt påverkade av förorenat surt gruvvatten.
  Lokala politiker och tjänstemän som arbetar för att gruvan inte ska följa moderna miljövillkor gör oss alla en björntjänst. I höst tar de Svenska rättssystemet tag i problemen via Miljödomstolen, det tackar vi för!

 5. Aareaforsen skriver:

  Ei se kannata! Pajalabona är som vanligt ute och gnäller om allt och alla.

 6. Amsagan skriver:

  Det som växer och finns ovan och under vår torv ger oss hälsosamt klimat och välfärd. Ofantliga exportintäkter genereras därifrån, järnmalmsexploateringen från Pajalafälten beräknas ge 500 miljarder till gruvföretaget, utöver det tillkommer det tredubbla till samhället.
  Utan vår klimat och rika natur vore vi knappt ett u-land.

 7. Amsagan skriver:

  Planekonomier existerar inte längre på denna planet.
  Ryska språket har nyligen utökats med ordet klimat, förut erfordrades det en lång mening av krumelurer och det syns bl.a. på Kolahalvöns många månlandskap, stoftet därifrån blir vi varse om vid nordöstliga vindar.
  I Moskva tömde Jeltsin Duman med ett kanonskott in genom fönstret, ut kom sista spillran av planekonomin, dom var 5 st.
  I svenska Huuki har det åter börjat frodas efter grannlandets borgarplanekonomiska företagande, där syns än idag spår efter avsaknad av miljömedvetande.
  Våra miljömyndigheter är till för allas bästa.

 8. Amazon skriver:

  Va? Finns det fiskar vid sandmagasinet? Dags att slänga ut näten. Vad gäller bly i dricksvattnet är det vara en storm i vattenglaset😃 Någon som inte spolat rören på länge.

 9. Dagens skämt, ingen rör gruvan ! skriver:

  @Vildlaxen
  ”I höst tar de Svenska rättssystemet tag i problemen via Miljödomstolen, det tackar vi för!”
  Naturvårdsverket och rättssystemet är rena april skämtet mot folk med pengar och makt och lobby till riksdagen, det är bara och se på saken hittills. Tillåt mig skratta åt hela skiten Ha Ha !

 10. P.K. skriver:

  Tänkte bara fråga om det ska vara Tata Steel och inte Tata Steal?

 11. U-land lär vi efter 12år skriver:

  Till Amsagan !
  Efter 12år så länge beräknas gruvan ha en livslängd kommer grundvattnet att vara förgiftat. Sandstormar att råda med asbest och andra tungmetaller i lungorna. Kom då och påstå att vi inte blev mer U-land och AMS land än om skogen och naturen fått vara kvar och miljonerna hamnat i nått skatteparadis. Här lär inte miljötänket gälla ej heller lär naturvårdsverket göra något åt saken, förmodligen hållhakar.

 12. Amsagan skriver:

  Det var som f-n, A-kassan verkar räcka för många här, dom äger kanske skogsfastighet eller har andra biinkomster, kapitalinkomster etc. eller bor hos föräldrarna.
  A-kassan borde vara strängt behovsprövad, så att den utgår som arbetslöshetsersättning och inte som lön till arbetsskygga.

 13. Gruvan är ett Praktexempel ..... skriver:

  ……på hur långt förfallet och ruttenheten blivit inom Sverige och hur utbredd korruptionen blivit, stil med Ryssland. Naturvårdsverket bara vänder ryggen låter verksamheten starta upp utan åtgärd först. Trots korrekta bevis finns i fisken mm med föroreningen från dammarna och inge gör något, ser ni inte varför alla kan köpas så enkelt är det??

 14. Ha vilket skämt skriver:

  Amsagan
  ”Våra miljömyndigheter är till för allas bästa”
  Ha Ha för allas bästa möjligen för dem med tunn plånbok, utan fin partititel och ej tillhör storkapitalet och har en liten skitpål på gården !

 15. Amsagan skriver:

  Följ Golden Ruby fartyget med 55000 ton 69 % järnslig värd 6 miljoner dollar på http://www.marinetraffic.com, det lämnade Fagernes malmkaj vid 12-tiden på söndag, nu på måndag 8/10 kl. 06 är den ute på Atlanten utanför Mo i Rana. Skeppet anländer till kunden i Nederländerna efter några dagar.
  Obs! Golden Ruby är liten, det som blir vanligaste utskeppnings fartyg tar 160000 ton med ett värde av upp emot 200 miljoner dollar.
  Vård, skola och omsorg sitter och ugglar med pappersmugg.

 16. Amsagan skriver:

  Ursäkta, värde 20 miljoner dollar, inte 200.

 17. Var det en hint eller ? skriver:

  @Amsagan
  ”Vård, skola och omsorg sitter och ugglar med pappersmugg”
  Menar du att alla pengar av detta hamnar inom omsorgen eller vadå ??

 18. Amsagan skriver:

  @Var det en hint eller ?
  Golden Ruby med 72000 ton slig värd 65 miljoner SEK finns nu i höjd med Trondheim.
  Produktion, frakt, ägarna och staten tar sina delar av summan där kommunen i sin tur inkasserar delar av via statsbidrag, en del hamnar direkt till kommunkassan via arbetarnas kommunalskatt, förskott har redan klirrat in sedan gruvstarten, den är avsevärt större än Fas3 och A-kasse ersättningar, dessa behövs till vård, skola och omsorg.
  Utöver det tillkommer att en som jobbar inom produktionen ger fem andra jobb.
  Klondike eran är härmed här, min väntan varade tyvärr i nästan 70 år.

 19. AMS återkommer om 12år skriver:

  ”den är avsevärt större än Fas3”
  Håller fullständigt med dig i saken men det är precis som att pissa i byxan jätteskönt och mysigt en stund men om 12år kommer en annan känsla då det är dax och betala, då är det åter AMS som gäller.

 20. B-körkort skriver:

  Roligt att det snurrar på. Hoppas bara att det finns nog många förare till malmbilarna. Mötte nr 20 igår. Snart är arbetslösheten nere på 2-3%. Enda smolket är de oerfarna politikerna som snart sitter i kommunledningen.

 21. partipol. bunden skriver:

  allt är en vänlig företagarpolitik från s regeringen som har möjliggjort denna investering i Kaunisvaara. med en högerpolitik med lillemannen i spetsen skulle investeringen stället gått till en lekpark i Täby, nacka, och strandgatan i sthl plus stureplan där centern har sitt högsäte….

 22. Viktigpetter skriver:

  partipol. bunden: Skall vi kalla den andre då lönnfete gubben eller har du något mer passande invektiv?