Första malmbåten från Kaunisvaaragruvan

PAJALA/NARVIK: Den 9 februari påbörjas lastningen i Narviks hamn av den första malmbåten med malm från Kaunisvaaragruvan. Lasten går till Tata Steels pelletsverk i Nederländerna.

I dessa turbulenta dagar för Northland finns det också positiva nyheter, berättar Northland i ett pressmeddelande.

40.000 ton malmkoncentrat med en järnhalt av 69 procent ska lastas på skeppet MV Star Norita. Köparen Tata Steel UK Limited grundades 1907 och är en av världens största stålproducenter med en årlig produktionskapacitet på över 28 miljoner ton i olika stålverk i 26 länder.

Den första utskeppningen till Tata Steel kommer följas av regelbundna transporter till Europa, Mellanöstern och Ostasien. Totala utskeppningen 2013 väntas uppgå till 1,5 miljoner ton. Utskeppningen förväntas öka till 4 miljoner ton på årsbasis eller 350.000 ton mer månad vid det tredje kvartalet 2014.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: , ,
6 kommentarer om “Första malmbåten från Kaunisvaaragruvan
 1. Nåjåjå skriver:

  Sent i går kom beskedet från Oslobörsen att Deans Knight Capital Management, som är den största enskilda ägaren i Northland Resources, har sålt ut en stor andel aktier i bolaget.

 2. Been there - Done that skriver:

  Detta följer nu ett välbekant script. Nästa deadline kommer också att komma och gå utan att pengarna kommer in. Sedan blir det snart konkurs. Därefter kommer någon White Knight in och köper rasket för ett betydligt nedskrivet pris, städar undan ledningen, och riktar om affärsplanen. ‘Ni grabbar har gjort allt fel’ får de tidigare cheferna veta. Detta är i dagsläget den mest troliga fortsättningen på denna saga. Smärre praktiska framgångar förändrar knappast spelet om pengarna nu.

 3. Tveksamt skriver:

  Tveksamt om det verkligen går att få fram 40.000 ton
  med de få lastbilar som finns att tillgå, men nu gäller det att sprida positiva signaler till alla olyckliga aktieägare som litade på Northlands företagsledning, att flytta fokuset till en wisselblower istället för att granska företagsledningen.

 4. Sixten Lautakoski skriver:

  Nu har ni högsäsong alla negativa personer och de verkar vara många runt om i Tornedalen.

 5. Stig Aspholme skriver:

  Tornedalen är pessimisternas mecca! Laestadianismen har verkligen sått djupa frön i folket.

 6. solisten skriver:

  Har en känsla av att det är många i de andra länsdelarna som gärna delar med sig av missunnsamhet. Skulle vara mycket märkligt om de institutionella placerare som finns som ägare skulle släppa ägandet vind för våg. En annan sak är att de små spararna får lida.