Första spadtaget med friska EU-pengar

HAPARANDA: På måndagen togs första spadtaget för tvillingstäderna Haparanda och Torneås gemensamma resecentrum; ännu ett projekt som ska gynna den gränslösa utvecklingen.

Som HB tidigare har berättat, tog Ralph Lagnebäck, Heab, hem 30 miljonersjobbet. Inför 50-talet personer tog han tillsammans med Torneås stadsdirektör Raimo Ronkainen och Haparandas kommunalråd Gunnel Simu det första spadtaget till på bygget.
– Den här upphandlingen var annorlunda och spännande. Beställaren ville inom den givna kostnadsramen ha förslag på en så spännande lösning som möjligt, sa Lagnebäck till HB innan spadceremonin.

Ronkainen konstaterade att det 1.200 kvadratmeter stora resecentrumet är det första byggnadsprojekt som får EU-pengar.

– Nu hoppas vi på samma sak med EU-parken.

– Vi har höga mål när det gäller infrastruktur och det här är ett nytt exempel på detta. Vi är unika på när det gäller att bygga tillsammans. Vi står själva för tre plus tre miljoner kronor och förväntar oss att resecentrumet ska bidra till en dynamisk region, konstaterade Simu.

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , ,
14 kommentarer om “Första spadtaget med friska EU-pengar
 1. p.r.s skriver:

  Satsa på bara ni har pengar till svammel, men ungdomsverksameten blir i andra hand. Grattis Finland Sverige hej då för idrotten.

 2. Gränslöst skriver:

  En massa konstiga ord. Dynamisk region, unikt att bygga tillsammans mm. Det vore bättre att tala klartext så att gräsrötterna förstår. Vad är det som är så unikt med att bygga på gränsen? På vilket sätt skall detta resecentrum gynna den gränslösa utvecklingen? Blir det fler resenärer som åker kollektivt? Blir godshanteringen enklare mellan länderna? Hyresgäster? Taxi?

 3. Gränslöst skriver:

  Äntligen en svensk byggnad på gränsen. Den fyller delvis ut tomrummet mellan städerna. Nu återstår bara resten, multiarena, storhotell och gallerian.

 4. Flashback skriver:

  Nå JÅJÅ..det tar väl inte så lång stund och knalla över bron och tillbaks? Svammel är vad det är och det är ju inte så konstigt när pengarna kommer från EU. Kom med något seriöst bygge istället.

 5. Stefan H Ericson skriver:

  Man kan ju ha en from förhoppning att detta projekt skall vara skyltat med skyltar på både svenska och finska och inte som i ”Rajalla/Pågränsen” endast på finska. Eftersom det är samverkan och samproduktion vore allt annat förödande. Trots allt finns det fortfarande människor i Haparanda som inte behärskar finska.

 6. Rättvisa skriver:

  Om de icke finsktalande människorna tänker stanna kvar i Haparanda är det nog hög tid att lära sej finska. Majoriteten av haparandaborna kan finska och skall väl inte behandlas som en minoritet.

 7. Flashback skriver:

  svar Rättvisa…..ligger inte Haparanda i Sverige? om inte detta så är det ett missförstånd vad gäller gräns dragningen?

 8. alvar skriver:

  Detta projekt är väl inte bara för Haparanda o Torneås invånare, ett resecentrum borde väl självklart vara till för riksnivån och för Europa som betalar detta. Svenska o finska samt engelska skyltar på gränsen borde vara helt naturligt.

 9. Rättvisa skriver:

  Förvisso ligger Haparanda i Sverige. Men med en kommunledning som under många år förfinskat Haparanda så är det bäst att rätta in sej i ledet om man skall kunna leva vidare i Happis. I Finland så möter man ofta folk som föredrar engelska framför svenska trots flera års studier i svenska. Kanske Haparanda skulle bli mera jämlikt om engelska skulle införas som andra språk. Detta är naturligtvis en utopi, så nu är det dags att börja plugga finska.

 10. alvar skriver:

  Till Rättvisa plugga engelska. Finskan är ett litet språk och kommer knappast att finnas kvar så länge till kanske 50 år.

 11. Stefan H Ericson skriver:

  I Finland är Svenska ett av riksspråken, i Sverige är svenska Riksspråk, sedan har vi Sverige minoritetsspråk som omfattar stora delar av Tornedalen. Kanske dags att utlysa en enklav i Tornedalen så att Svenska får klass som minoritetsspråk. För övrigt intressant att se det ena kommunprojektet efter det andra dra mot Finland och lämna den gamla fina stadskärnan öde och tom. Varför inte lägga resecentrumet i innerstan där det finns tomma lokaler. Och också bryta kommunens förfinskning av stan.

 12. Trippel J skriver:

  naturlig plats skulle ha varit vid järnvägsstationen, då staden förhoppningsvis får järnväg igen

 13. Gammelolle skriver:

  S H Ericson: Du kan inte bo i Haparanda då du slänger fram dina medvetna felaktigheter. Var till Rajala idag. P-husets alla informationstavlors är på svenska och finska. Gallerians infotavla är på tre språk. Kundtjänstens båda kvinnor talade obehindrat svenska. En av dom bodde i Haparanda. Betalade i kassan. Kassörskan bodde i Haparanda. Kassörskan bredvid talade godtagbar svenska. Enligt dom så är svenska önskvärt vid anställningar. Sedan kalsongköp på Dressman. Säljarna talade utmärkt svenska.

 14. Stefan H Ericson skriver:

  Gammelolle; jag har inte varit i P-huset, jag talar om Gallerian eller vad det heter. Inte en enda affär hade någon skylt på svenska i Juli månads början. Om dom har det nu vet jag inte då jag inte besökt stället sedan dess. Men det är skrämmande att det inte finns när det skall vara ett tvåspråkigt handelsområde.