Fortsatt brist på lärare och sjuksköterskor

NORRBOTTEN: Enligt Trender och prognoser 2017 ökar bristen på lärare inom flertalet kategorier fram till 2035. Den rådande bristen på specialistutbildade sjuksköterskor riskerar också att öka. 

En fortsatt brist på utbildade fritidspedagoger, ämneslärare, yrkeslärare, förskollärare samt lärare för grundskolans tidigare år väntas, enligt en publikation från statistiska centralbyrån.

Inom vårdsektorn väntas utöver brist på specialistsjuksköterskor även fortsatt brist på bland annat barnmorskor och röntgensjuksköterskor. Enligt prognosen kan även fysioterapeuter och biomedicinska analytiker bli bristyrken.

Behovet av arbetskraft inom offentlig tjänstesektor förväntas öka kraftigt fram till år 2035, detta beror på en större befolkning samt en stor ökning av antalet barn, ungdomar och äldre.

Inom flera utbildningsområden beräknas tillgången på arbetskraft med yrkesinriktad gymnasial utbildning inte kunna möta den beräknade framtida efterfrågan. Bland annat gäller det inom vård-och omsorg, industri och fordonsutbildade.

Överskottsyrken 

Inom de yrkesgrupper där det förväntas risk för kraftigt överskott är bland annat utbildade personal-och beteendevetare, journalister samt konstnärligt utbildade. Även ett visst överskott på samhällsvetare och jurister prognostiseras. För ekonomutbildade beräknas däremot arbetsmarknadsläget år 2035 vara relativt balanserat.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , ,
11 kommentarer om “Fortsatt brist på lärare och sjuksköterskor
 1. Happisbo skriver:

  S bara lovar o lovar o vad händer? Justja ingenting…. vart går alla pengarna som är menade för vården och skolorna?

 2. Sputnik skriver:

  Varför inte sätta migrationsverket framför alla kategorier så är problemen och det ekonomiska löst för all framtid, det är ett löfte S skulle hålla annars är det bara prat från deras sida.

 3. Undrande skriver:

  Vart går alla pengar ? Sverige ekonomi går riktigt bra enligt experter.
  Men ändå har inte pengar till sjukvården,polisen eller skolan.
  Mycket märkligt,men riktigt rika ökar rejält i Sverige. Förra året
  hade vi 21 personer som har mer än 1000 miljoner på ”kontot” ,och dom ökar hela tiden.
  Och i hela världen så äger 1% av befolkningen mer än resten 99%.

 4. Futurum Casus skriver:

  Undrande: Invandring, svårt att få invandrare i arbete, långtidssjukskrivna, förtidspensionerade, funktionshindrade som vill jobba men inte kommer in på arbetsmarknaden osv. Det kostar skattebetalarna enorma summor pengar varje år.

 5. Fritidsfiskaren skriver:

  Undrande: Rehabilitering av knarkande ungdomar, kriminalitet, eftersatt underhåll av infrastruktur, ökande pensionsutbetalningar. Det kostar skattebetalarna enorma summor pengar varje år.

 6. från holmen skriver:

  Vi har ju en enorm invandring av högutbildade människor…finns det ingen utbildad vårdpersonal bland dom..finns det inga Hgutbildade välmotiverade lärare i den gruppen…Politikerna har ju varit rörande ense hur väl och högutbildade alla hitkommande är dom skall vara rena ekonomiska dunderkuren för landet….

 7. Undrande skriver:

  Problemet är nog att dessa yrken är för lågt betalda,väldigt få utbildar sig till dessa yrken pga låga lönen men ett väldigt krävande arbete.
  Glömde nämna i mitt föregående inlägg var att, även våra vägar har inte varit så här dåliga som nu på typ 50 år.
  Så det finns inte pengar till det heller,men även köpkraften tar slut i haparanda trakten.
  Affärerna stängs en efter en,VAR är pengarna?

 8. På polcirkeln skriver:

  Det finns och har funnits högutbildade lärare, och utbildad vårdpersonal i flera av kommunerna i Tornedalen. Problemet är att de är ditflyttade och inte har rätt blodsband. I Tornedalen gäller släkt framför utbildning och förfalskad statistik.

 9. Undrande skriver:

  Bristen med pengar till polisen,skolan och sjukvården är rikstäckande. Men pengar till våra vägar är nog värst här i Tornedalen.
  Nästan alla kör suvbilar för att ta sig fram.
  Enda satsningen från Haparanda-Pajala är att dom sänkt hastigheten till 80 km/tim och 4 fartkameror i Övertorneå och Pajala.

 10. från holmen skriver:

  Som Sign ”Undrande” skriver det fattas pengar till det mesta här i riket…Endast ett Verk som får dom pengar dom Äskar utan nå vidare debatt i Riksdagen…

 11. Undrande skriver:

  Vissa saker får kosta i Sverige,i februari börjar rättegången mot terroristen Akilov.
  Det ska visst pågå i 3 månader,vad är det som är så oklart i vad han gjort ? Läste att det jobbar 8 advokater och flera åklagare med fallet,med deras löner så måste ”kalaset” kosta hundratals miljoner.
  Dessutom har han nu fått egen avdelning på häktet med egen personal.
  Har det någon betydelse om han får livstidsfängelse eller 100 år.. ?
  Spara pengarna istället för dom anhöriga som miste sina barn,fruar osv.