Fortsatt lärarbrist de kommande åren

NORRBOTTEN: Antalet elever i skolorna blir fler. Enligt en rapport från Sveriges kommuner och landsting kommer antalet barn och elever i förskole-, grundskole-och gymnasieålder att öka med nästan 350 000 personer. 

Det är en ökning med cirka femton procent jämfört med i fjol och inom de närmaste åren kommer över 600 nya förskolor och 300 nya skolor att behöva byggas för att rymma alla elever.

I takt med ökat elevantal och pensionsavgångar växer behovet av lärare. Fram till år 2031 uppger SKL att det totala rekryteringsbehovet av lärare uppgår till 187.000 heltidstjänster.

Redan inom de kommande fem åren är behoven som störst eftersom att 77.000  lärare och förskollärare på heltidstjänster beräknas rekryteras.

SKL markerar i rapporten exempel på hur antalet lärare kan öka och några förslag är att att i olika former vidareutbilda redan anställda, fånga upp lärare med utländsk utbildning, anställa pensionerade lärare, öka genomströmningen i lärarutbildningen och öka samverkan mellan lärosäten och huvudmännen.

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , ,
3 kommentarer om “Fortsatt lärarbrist de kommande åren
  1. Jani laakkonen skriver:

    Hej föräldrarna jag ska upplysa er om en viktig sak Haparanda kommunen har fått 1.300 000 i extra stöd för speciellt utsatta skolor i Sverige hur kan detta komma sig joo ni alla som vill veta VARFÖR ta och titta i spegeln men framför allt se till att ni gör eran röst hörd och tar reda på var och hur dessa pengar förmedlas så att dom inte hamnar i gropen som vi alla känner till.1.300 000 ni kan finna dessa uppgifter när ni kontaktar huvud Kontoret på torget

  2. Santa Claus skriver:

    Kanske är en nödlösning ett barn per familj? Då klarar skolan trycket…

  3. Haparandas minoritetspråk är svenska skriver:

    Skolinspektionen har lämnat en anmälan till Haparanda Kommun där läraren håller lektion på finska språket. Denna utveckling är förödande. För att utveckla våra skolor till ”sveriges bästa”. Rekrytera lärare som kan SVENSKA!