Fortsatt oviss framtid för Hermansonska huset

HAPARANDA: Som svar på ett medborgarförslag, anser fastighetschef Leif Lind att Haparanda kommun ska avbryta sina tankar på att köpa in det anrika Hermansonska handelshuset.

– Vi beslutade att skicka ut förslaget på ny beredning, men visst är det bekymmersamt att huset har fått förfalla, säger tillförordnade kommunalrådet Bengt-Olov Innala till Haparandabladet.

Medborgaren Laila Djärv lämnade i fjol somras in förslaget Haparanda stad köper in det gamla handelshuset och låter det bli ett museum. Huset anses av många fortfarande ha ett väsentligt PR- och marknadsföringsvärde.

– Det är närapå skamligt att inte vår stad har ett museum, med tanke på den historia vi har, skriver Djärv.

Hon ser också möjlighet att i byggnaden inrätta ett antikvariat och skapa ett eget ”Wadköping”. Hon var också villig att donera böcker och bokhyllor. Djärv hoppas också på att ett café skulle kunna öppna i huset.

Lind pekar på dyr renovering, dyr drift och dyrt underhåll som skäl till att inte gå vidare med eventuella köpplaner.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , , ,
21 kommentarer om “Fortsatt oviss framtid för Hermansonska huset
 1. Rivningsobjekt skriver:

  Om inte huset renoveras/restaureras så bör det rivas, är väl ingen mening att ha ett ruckel som förfaller och förfular till slut hela kvarteret, nu redan håller delar av huset på att rasa ihop.

 2. Terranova skriver:

  Det är inget ruckel som förfaller. Det är i bra skick för dess ålder och väl värd att bevaras, dessutom på en plats som möjliggör verksamhet enligt medborgarförslaget. Skulle byggnaden vara i Marielund eller Grankullen skulle ingen besökare hitta dit. Att inte ”kommunen” förstår dess värde är inget nytt, de vill bara förstöra det gamla Haparanda och bryr sig inte om byggnader som är unika för staden och Norrbotten.

 3. Värt att bevara skriver:

  I Torneå tycks man ha en helt annan kultursyn än i Haparanda. Det har inneburit att man renoverat och rustat upp flera av sina kulturhistoriskt värdefulla byggnader, bland annat Åströmsgården, där man varje år genomför en så kallad historisk marknad och dessutom under hela juli månad spelar sommarteater på innergården.
  Efter Ikeas ankomst och den hybris som då uppstod verkar enbart stora miljoninvesteringar på gränsen, som miljardinvesteringen Kristallen, intressera beslutsfattarna i kommunen.

 4. roffe skriver:

  Det finns väl någon ägare till huset?
  I så fall vad vill ägaren göra med huset?
  Konfiskera är det vad ni vill?
  Vi som är gamla Happisbor kommer ihåg hur det såg ut. Nu är det nya tider, skulle man bevarat något så skulle det varit ett helt kvarter, men det är ju någon som skall stå för notan. Moimoi.

 5. Sigurd Westman skriver:

  Om Hermanssonska gården rivs försvinner resten av min barndoms lekplatser. På min barndomstid lekte vi mycket i de brandgator som fanns mellan husen. I dag finns nästan inga sådana kvar i Haparanda. Vi spelade ”hartsfiol” bakom folks fönster och lade ut plånböcker, fästade i sytråd på trottoarerna. När folket bakom fönstren eller de som lurats tro att de hittat en plånbok, var det jättebra att kunna försvinna in i brandgatorna. Nu finns det bara en ”stump” kvar, tror jag: bakom Hermanssons.

 6. Rivningsobjekt skriver:

  Folk som vill leva i det förflutna, ”det var bättre förr”, vill bevara allt gammalt och leva på gamla minnen.
  Det där gamla kråkslottet har inget värde på nåt sätt, riv bort skiten och bygg nåt fräscht och fint i stället.

 7. Jag vet skriver:

  Både privata och kommunalråd har försökt lösa frågan; det har stupat på ägarnas ovilja. Huset går snart inte att rädda, dessvärre, men det är varken kommunledningens eller någon annans fel. Ansvaret är ägarnas, arvingarnas.

 8. En ide skriver:

  Fortsätt att ha affären öppen i samma anda som Hermansson`s hade. Att stiga in i en affär som det var förr, dvs försäljning bakom disk tror jag är ett koncept som skulle fungera sommartid med ferie arbetande ungdomar och att man kanske har på sig tidsenlig klädsel som man hade på 1800-1900 talet! Kanske komplettera med ett fik o dyl!

 9. B skriver:

  Nej, jag hoppas pengar kan tas fram och göra som planerna är tänkt. Skulle vara mysigt med ett museum och ett fik.

 10. Trippel J skriver:

  Det intressanta är ‘Hur är familjens tankar?’. Det framgår inte av denna artikel. Var är deras funderingar? Rätt pris så hoppas man att staden tar sitt kulturansvar. De styrande i staden har våldtagit så otroligt många fina trähus. En stad som hade prägel av fina kåkar och sedan fått centralt styre för hur en småstad skall se ut. Detta är skamligt och så opersonligt som city Haparanda har blivit. Tänker inte ens försöka börja räkna upp hus som inte borde rivits, listan är för lång.

 11. Stinsen skriver:

  Vem äger egentligen problemet, jo arvingarna!?!

 12. Kamprad kanske kan köpa det skriver:

  ”Jag vet” har rätt. Ägarna vill ha kvar huset och de renoverar inte. Har till och med erbjudits pengar av kommunen. Kommunen kan ju inte renovera ett hus dom inte förfogar över.

 13. Dödläge skriver:

  Kommunen har för flera år sedan erbjudit två miljoner för fastigheten medan ägarna velat ha fem miljoner. Därefter har ett dödläge uppstått och ingen affär har kommit till stånd. Numera ägs fastigheten av en släkting boende i Stockholm.

 14. Kalixbo skriver:

  Samma problem med Filipsborg i Kalix för ett antal år sedan.(Den fina herrgården på andra sidan älven, när man kommer in till Kalix från Haparanda-hållet) När inte kommunen var intresserad, köpte till slut företagare Filipsborg och renoverade upp herrgården.
  Jag tror att lösningen är densamma när det gäller Hermansonska huset här i Haparanda. Någon företagare investerar och renoverar huset.
  Får se vem det blir?

 15. Tjänster och gentjänster. skriver:

  Kamprad genom Ikanofastigheter kunde kanske vara en tänkbar spekulant, efter alla goda affärer som man gjort i Haparanda efter Ikeas etablering, att rädda Haparandas unika och äldst bevarade affärsfastighet från 1800-talet. Kommunen kunde åberopa jänster och gentjänster. Bucht får ta ett samtal med sin vän Ingvar, som väl känner till Hermanssonska fastigheten

 16. Trippel J skriver:

  Var arvingarna bor har inte med saken att göra. Tragiska är att läget är låst och fastigheten mår inte bättre av detta, sen kanske 2 miljoner är lite men 5 är på tok för mycket, och väntar man så är inget kvar.

 17. Polisen & åklagare är helt kass skriver:

  Säg upp några av Norrbottens värdelösa poliser som inte gör någon nytta, bara trampar på oskyldiga, och vips skulle ett antal miljoner frigöras!
  Lägg sedan pengarna på något vettigt.
  Rusta upp Hermansonska gården, så många andra fina byggnader finns ju inte ens längre kvar i Happis.
  Haparanda var fint en gång för länge sedan

 18. Hilsen fra Oslo. skriver:

  Gamla byggnader ska bevaras. De har ett historiskt värde. Isåfall så kan man väl även riva slottet i sthlm eller hela gamla stan för den delen. Tornedalingar borde värdesätta sin egen historia och forstätta bevara det gamla.

 19. Jocke skriver:

  För cirka åtta år sen var jag med och renoverade lite grann på de huset. Då var det k-märkt, så det var tvunget att renoveras. Är de inte k-märkt längre?

 20. Örjan Pekka skriver:

  Hej,
  Tack för alla kommentarer. Jag publicerar dem i tisdagens Haparandabladet. Alldeles tydligt är detta en fråga som engagerar.
  Mvh
  Örjan Pekka
  Chefredaktör Haparandabladet/HBwebben.se

 21. Stefan H Ericson skriver:

  Vi är många utflyttade Haparandabor som har minnen av skilda slag från Hermansons huset. Det är nog inte många som, om man tänker efter kan beskriva allt som fanns där inne och om man var där när det kom kunder från både Sverige och Finland så fanns det alltid något som passade dem.
  Det är sorgligt att Haparanda kommun totalt struntar i historien och bevarandefaktorn. Att det finns folk som inte har känsla för det gamla är naturligt men något bevarandeprogram för stan borde finnas.