Fortsatt regn ger farliga midsommarvägar

TORNEDALEN: Enligt SMHI kommer högtrycket att utebli under midsommarhelgen. Efter veckans generösa regnmängder kommer vägarna att vara desto farligare.

Det krävs inga långa sträckor vatten för att det ska uppstå en vattenplaning, risken ökar med höga hastigheter, slitna däck och lätta bilar.

En korrekt körställning minskar skadorna vid en eventuell olycka. Ha bältet nära kroppen, sitt inte för nära ratten och skänk nackstödet en tanke, är den för lågt har den ingen nytta. Vid korrekt inställning kan den rädda dig från en whiplashskada.

I snitt brukar åtta personer dö och 300 skadas i midsommartrafiken varje år, ofta finns alkohol med i bilden. Trafiken är tyngst under torsdags- och söndagseftermiddagen. Sätt undan tid för din körning och välj de stora, säkra vägarna. Kom ihåg att stressade trafikbeslut är riskabla, du tjänar bara minuter eller sekunder på korta fordonsavstånd och omkörningar. En onykter, bakfull, trött eller stressad förare är farlig.

Publicerad i Svenska
2 kommentarer om “Fortsatt regn ger farliga midsommarvägar
  1. Per Lundbäck skriver:

    Det räcker inte med vattenplaning om man kör på väg 99. Nya ”potthål” har uppstått under denna vecka, man får ta det sakta och glo på vägen för at undvika smällarna.. Vägen norr om Kukkolaforsen är en veritabel skandal, vars kostnader bilresenärerna får betala.

  2. sune skriver:

    Håller med Per Lundbäck i detta. Ny beläggning ska ju läggas i västra Nikkala och mot ön, självklart politikerna S bor ju åt det hållet