Fortsatt rekonstruktion för Asplöven

HAPARANDA: Idag har det hållits borgenärssammanträde med anledning av att Asplöven Hockey hamnat på obestånd. Närvarande borgenär var Skatteverket via telefon. Rekonstruktion av föreningen inleddes 4 januari.  Rekonstruktören Fredrik Sundin, Ackordscentralen i Umeå redogjorde för vad han kommit fram till. Föreningen har 18 anställda varav 13 är anställda spelare. De anställda har fått lön (ca 700 000 kronor) från statliga lönegarantin för november och december och kommer även att få ersättning sista januari och sista februari.

Orsaken till betalningssvårigheterna är att föreningen försökt satsa för att hålla sig kvar i HockeyAllsvenskan, vilket medfört relativt höga budgeterade kostnader. Då de sportsliga framgångarna uteblev minskade sponsorintäkterna jämfört med budget samtidigt som laget föll ner till HockeyEttan.

Spel i den lägre serien har medfört kraftigt minskad omsättning samtidigt som föreningen försökt satsa sig tillbaka till HockeyAllsvenskan. Föreningen har dessutom haft misslyckade rekryteringar och har inte heller haft en tillräcklig uppföljning av den ekonomiska utvecklingen.

Asplöven har behov av såväl en finansiell rekonstruktion som en rekonstruktion av den bedrivna rörelsen konstaterar rekonstruktören.

Saker som bör göras för att få föreningen på fötter är att stärka försäljningsorganisationen, uppföljning av försäljningsarbetet samt utvärdera vilket personalbehov som föreningen har i syfte att minska personalkostnaderna. Föreningens kostnader för spelare under kommande säsong kommer särskilt att utvärderas. Styrelsearbetet kommer också att förändras med en tydligare koppling till näringslivet.

På kort sikt måste föreningen förbättra sin likviditet och på längre sikt krävs en bättrad finansiering av föreningen. En finansiell rekonstruktion behöver kombineras med ett offentligt ackord. Någon ackordsprocent är inte fastställd i nuläget. Asplöven avser att finansiera ackordet i huvudsak genom långfristig upplåning och tillskott från medlemmar.

Närvarande borgenär som deltog i sammanträdet var  Charlotte Wendel, Skatteverket via telefon. Skatteverket hade inget emot en fortsatt rekonstruktion av föreningen.

Tingsrättens beslut blev att rekonstruktionen tillåts fortsätta, dock längst till den 4 april 2018, om inte något annat beslut beslutats dessförinnan.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: ,
19 kommentarer om “Fortsatt rekonstruktion för Asplöven
 1. Agenten skriver:

  Skattebetalarna står för notan då en okunnig ledning drivit föreningen. Vilket vansinne!

 2. Nicke skriver:

  Tråkigt att staten skall gå in och betala men bra för Asplöven. Borde vara en styrelses ansvar eller klubbledning. Hoppas att hockeyn överlever i Haparanda.

 3. btreak skriver:

  skit i hockeyn jo varför. Kostar både kommun och näringsliv pengar just nu är värdet noll. Riv kuben och odla blommor.

 4. Peter skriver:

  Avgå alla och lägg ner föreningen. En skam för staden.

 5. från holmen skriver:

  sålunda förs en stor del av förlusten över på skattebetalarna, ett vanligt förfarande som jag fattat så brukar konkursförvaltare dra ärenden i långbänk ochdebitera timarvoden…Hoppas nu att AHC kommer stärkta ur detta reningsbad.

 6. Ackord skriver:

  Asplöven måste betala tillbaka en del av den utbetalda lönegarantin. Om fordringsägarna nöjer sig med ett 25 procentigt ackord innebär det att man nöjer sig med att få 25 % av sin fordran. Då får Asplöven betala tillbaka 25% till länsstyrelsen av den utbetalda lönegarantin på 700 000 kr för november och december. I det här fallet skulle återbetalningen bli 125 000 kr. Genom ackordet minskar Asplövens lönekostnad med 575 000 kr som staten står för. Ackordets storlek bestäms av tingsrätten när en stor del av fordringsägarna accepterat det.

 7. San skriver:

  Borde väl gå att anmäla styrelsen? Inte får man väl göra så här? Eller?

 8. Axeli skriver:

  Ett skämt, när man inte sköter sig, så står skattebetalarna för kostnaderna!!??
  Styrelse samt sportchef borde skämmas, som satt föreningen i denna situation..

 9. Bond skriver:

  Kan inte David Lehto rädda Aspöven? han har ju tjänat mycket pengar på den här affären med BC som började med Asplövens önskan om en ny hockeyarena.

 10. Lars-Gunnar skriver:

  Fel av samtliga i styrelsen inklusive sportchef. Så här oansvarigt får varken styrelse eller sportchef uppträda. Hur kan haparanda kommun stötta denna ekonomiska dopningsverksamhet?

 11. TS skriver:

  Så det innebär att personerna bakom Asplöven litar på skattebetalarna att vara en stor sponsor. Jag vill INTE stå för Asplövens fiasko…..Jag hoppas ni inte klarar detta hinder…Avgå ni som ställt till det…Börja om och rätt…

 12. Betraerq skriver:

  Ekonomichefen i kommun har ansvaret att undersöka en förenings ekonomiska situation. Innan bidrag betalas ut. De borde inte senaste åren fått några bidrag alls.

 13. Kurt Ylikangas skriver:

  Varför är det ingen som bärgar bort bilar som är kvaddade och ligger ibland flera månader i diken ,som den nu i Kukkola som ligger på taket.Den har legat där ett par veckor nu, likadant förra vintern då låg det en bil på samma ställe hela vintern, stor risk för oljeutsläpp mm. Annars så är det ett jäkla drevjakt i byarna på bilar som står prydligt parkerade.
  Tala om att sila mygg och svälja kameler.

 14. JJ skriver:

  Ekonomichefen i kommunen är ju själv involverad i Asplöven… Jäv? Men därför Asplöven fått igenom så mycket jämfört med andra föreningar…

 15. Verkkosurfaren skriver:

  Intressant artikel och kommentarer ur flera perspektiv, vad ska skattemedel stödja, och kan skattebetalaren välja var skattepengarna ska gå? Kan vi tänka oss en valsedel med kryss där man får kryssa i tex: Pension, försvar, sjukvård, rättsväsende, genderfrågor, feministisk utrikespolitik, invandringspolitik/Migrationsverket, glesbygdsstöd och vägar och gator i Haparanda, eller kanske stöd till idrottsföreningar? Hockeyföreningar ligger inte högst bland mina prioriteringar men med tanke på hur politikerna behandlar skattemedlen, ser jag gärna att även Asplöven får del av mina skattepengar!

 16. Jens skriver:

  Verkko: de får ju redan del av dina skattepengar genom bidrag av olika slag. Det här handlar om att de medvetet levt över sina tillgångar över lång tid och nu är det inte bara kommunen, utan även staten som ska stå för kalaset.

 17. Nickname skriver:

  Dysterkvistarna verkar ha julafton så här i slutet på januari. Hjälp Asplöven istället för att klaga på allt. Läser Ikeas arvtagare era kommentarer så försvinner även Ikea från Haparanda. När jag bodde i Haparanda så var det positivt och glatt. Nu verkar det mesta vara surt och negativt. Ny välkomstskylt till Haparanda: Välkommen till sura och negativa Haparanda. Vi mår som bäst när det går dåligt för våra föreningar, politiker, stad, kommun. En negativ nyhet är en positiv nyhet för oss.

 18. egenföretagare skriver:

  Affärer är inte vägen till framgång däremot locka hit tillverkningsindustrin så kommer affärerna när köpkraften ökar och eventuellt mer sponsorer till seriösa idrottsföreningar som sköter ekonomin

 19. JJ skriver:

  ”Dysterkvistarna verkar ha julafton så här i slutet på januari. Hjälp Asplöven istället för att klaga på allt.”

  Trodde man hade rätt att diskutera och framföra sina åsikter. Att vara negativ mot hur en kommun sköter kontakten med vissa föreningar är inte samma sak som man är i privatlivet. Vet att många Happisbor är positiva och glada…Men bara missnöjd med hur Haparanda Stad skött/sköter kontakten med föreningar i vår kommun….Carpe Diem Happisbor….:)