Satsning på polisen och unga

TORNEDALEN: Många ensamkommande ungdomar har tvingats att flytta från den kommun de bor i efter deras 18-årsdag om asylprocessen inte har blivit färdig eftersom att kommunen inte längre har rätt till ersättning för deras boende. 

Nu satsar regeringen 200 miljoner kronor i vårändringsbudgeten, det är en förstärkning i det tillfälliga kommunstödet för att de kommuner som avser låta de ensamkommande som bosatt sig i kommunen ska ha möjlighet att bo kvar. Pengarna fördelas per automatik mellan kommuner där ensamkommande unga inte har flyttat till ett anläggningsboende efter 18-årsdagen.

Under hösten i fjol avsatte regeringen 390 miljoner kronor i  höständringsbudgeten samt 195 miljoner kronor i budgeten 2018 med syfte att ge möjlighet till kommunerna att låta ensamkommande bo kvar i sin vistelsekommun efter deras 18 årsdag, tills asylprocessen är färdig.

I vårändringsbudgeten ingår också en satsning som avser att stärka polismyndigheten. Ytterligare 200 miljoner kronor avsätts till att stärka polisverksamheten.

Satsningen bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna och Vänsterpartiet.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska
16 kommentarer om “Satsning på polisen och unga
 1. AnnBritth skriver:

  Det råder ingen brist på pengar i landet. Det är då säkert. Jag anser att pengarna skulle satsas på andra saker. Hoppas att alla tittat på reportaget om hemlösa pensionärer. Dessa människor bor på gatan. Åker kollektivt på nätterna för att ha någonstans att sova. Är det ett värdigt liv för människorna som byggt upp landet? Magdalena Andersson är chockad över hur det ser ut. Hon fattade inte det sa hon. Gör någonting då. Man skäms över hur gamlingarna har det. Satsa rätt någon gång. Vi kan inte rädda hela världen.

 2. Cyborg skriver:

  Hoppas Polisen får någorlunda bra med dom pengarna som är utlovade. Men hur blir det med sjukvården, alla läkare och sjuksköterskor som jobbar övertid och är konstant överbelastade? Dom svenska pensionärerna då? Sverige är ett land i förfall.

 3. Ceralosa skriver:

  Satsa mer på lärarna, sjukvården, polisen (ja, ännu mera) och pensionärerna. Det verkar ju finnas pengar till massa annat.

 4. phantomen skriver:

  fn vad dessa kostar sverige på pengar..så synd om pensionärerna som blir drabbade

 5. Ötå-bo skriver:

  Nej, det finns ingen brist på pengar, därav miljard satsning till kommuner, sjukvården, polisen, försvaret och enskilda unga och gamla. Borgare sluta och gnälla! Var stolt att med denna regering får alla något och inte några få! Pensionärer har fått en rejäl skattesänkning fr januari 2018 och mer kommer! Förfallet börja 2006 med stora budget underskott som nuvarande regering håller på att reparera!

 6. Ötå-bo skriver:

  Ytterligare 5 miljader får kommunerna av regeringen för kostnader för ensamommande barn! Hur många kronor satsar borgare och SD i vår budgeten?

 7. AnnBritth skriver:

  Ötå-bo…så dåligt som vi har det nu minns jag inte. Tycker du att alla fått det så bra? Hemlösa fattigpensionärer ökar enormt. Det är skrämmande. Kollar du nyheterna över huvud taget? Bostadsbristen är enorm. Ungdomarna får bo hemma. Samhället är så förstört så jag finner inte ord. Jaså, pensionärerna har det så bra. Vakna upp och börja följa med dagliga nyheter.

 8. Futurum Casus skriver:

  Ötå-bo: Du är fortfarande felunderättad. Pengarna är till stora delar lånat kapital samt skatteökningar för dem som arbetar där ibland låginkomsttagare. Regeringen vill ha bort skulden till kommunerna innan höstens val, annars hade inte regeringen tagit tag i detta. Jag vågar påstå att det är alliansens tack att Sverige går som tåget. Men vi går mot slutet av högkunjukturen och regeringen har inte sparat någonting i ladorna.

 9. Tuomas skriver:

  Svenska pensionärer är fattigast i Norden! Och har det också sämre än genomsnittet i EU.

 10. Sture Bäver skriver:

  Det finns ett ordspråk som säger att ”om man tar Fan i båten så får man ro han iland”, och det är det regeringen förtvivlat försöker göra, därför att punkten för ”ingen återvändo” närmar sig med stormsteg. Frågorna som dom flesta vet svaren på är, varför behöver polisen mer pengar, varför finns det inte lägenheter åt ungdomar och varför ökar kommunernas kostnader i socialnämnderna lavinartat, svaren på frågorna borde regeringen erkänna för sig själva och agera därefter, men så var det ju det där med den ”rosa elefanten” som står mitt i rummet men ingen vill se. Oset av valfläsk ligger tung.

 11. AnnBritth skriver:

  Sture Bäver…vi vet varför kostnaderna skjutit i höjden.Vi vet varför bostadsbristen är enorm. Vi vet varför sjukvårdsköerna är så långa. Vi vet varför polisresurserna inte räcker till. Vi vet…Många vågar inte säga det högt. Man är rädd att kallas för rasist. Invandringen har kostat alldeles för mycket. Pengar som kunde satsats på våra pensionärer, våra sjuka, våra arbetslösa. Ge våra gamla en meningsfull ålderdom. Det är dessa människor som byggt upp vårt land. Glöm aldrig det.

 12. solidaritet (s) skriver:

  till annbrith: jag tror du ger sken av att tillhöra SD men är så feg att du inte törs erkänna din rätta parti tillhörighet som jag tror är nordisk front, som sd är en utbrytning från. dina åsikter får mig att få kalla kårar. trodde inte men de verkar finns människor utan empati för människovärdet- och du verkar vara den rena rasen enl dig själv. visst har du blont hår annars när du inte har rakat av håret?

 13. solidaritet (s) skriver:

  se bara från kvällens förlust för lule basket. man förlora pga av domarna igen mot Södertälje- ingen självkritik att motståndarna gjorde som dåliga..utan bara att an inte g´fick igång sitt eget spel..varför? jo motståndarna gjorde dom dåliga. de är taktik de…och inte domarnas fel när man är undrlägsna motståndarna-

 14. AnnBritth skriver:

  Solidaritet…nordisk front skriver du. Jag ska rösta på SD. Det är inget jag skäms över. Sätt inte etiketter på folk. Det har du ingen rätt till.Tänk att mina åsikter ger dig kalla kårar. Det är ju verklighet. Den kan du inte missat. SD:s politik har spridit sig till både S och M. Har du missat det också? Om läget är så, lyssna på nyheter, debatter och läs tidningen. Där lär du upptäcka det. Snart är det val😁😁

 15. AnnBritth skriver:

  Solidaritet…jag har läst din kommentar som du riktat till mig. Jag har läst den flera gånger förresten. Det var otroligt fult skrivet. Ett riktigt påhopp som saknar grund. Att kalla mig empatilös är värre än att tro att jag är rasist. Förstår inte hur man tar för givet att SD:are är rasister. Jag är väldigt mån om mina medmänniskor. Det är jag känd för. Har heller inget emot våra nyanlända. Vad jag tycker och vet är att det har kommit in för många. Det är många som skott sig på deras bekostnad. Tänk till när du skriver hemska påhopp.

 16. Futurum Casus skriver:

  (O)solidatitet: På vilket sätt är det att visa emparti och medmänsklighet när funktionshindrade och äldre hamnar på gatan i fattigdom. I början av 90-talet tyckte jag att sverige gick i rätt riktning när funktionshindrade kunde få jobb och förtjäna sina egna pengar och betala själv för sin mat och hyra. Nu kan jag bara tragiskt konstatera att Sverige backar rejält i humant tänkande. Nu finns det bara pengar till invandring och ensamkommande män.