Förundersökning mot Oja nedlagd

HAPARANDA: Förundersökningen mot polisanmälde Patrik Oja har lagts ned.

Det var i november 2017 som kommunstyrelsen i Haparanda beslutade att lämna in en polisanmälan mot tidigare kommunchefen Patrik Oja, då underlag pekade på att Oja gjort sig skyldig till trolöshet mot huvudman och mutbrott.

Misstankarna väcktes efter att Uppdrag granskning synat processen vad gäller Barents Center-projektet.

Trolöshet mot huvudman handlade om att Oja hade ingående kontakter innan, under och efter upphandlingen som Haparanda stad har gjort med Avalanche Capital.

I programmet framkom att Oja erbjöds under upphandlingstiden en anställning som VD i ett av Mikael Fahlanders bolag. Samt att Oja har haft ett nära samarbete med Avalanche Capital, eller andra bolag inom samma intressesfär, direkt efter avslutad anställning som kommunchef.

Misstänkt mutbrott har enligt polisanmälan att göra med att det finns uppgifter om att Oja har erbjudits optioner i bolag inom samma intressesfär som Avalanche Capital och att han dessutom har accepterat denna option, ”i vart fall avseende aktier i Concent-koncernen”.

Men nu har kammaråklagaren Staffan Edlund, vid Nationella åklagaravdelningen, beslutat att förundersökningarna läggs ned, vilket innebär att Oja har friats från misstankarna.

”På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att den eller de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott”, skriver åklagaren i beslutet.

– Det var väntat. Ingen större överraskning. Min bedömning är att vi inte har något mer att gå vidare på, vi har åberopat det vi känner till, säger nuvarande kommunchefen Lena Ekh till Haparandabladet.

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: ,
5 kommentarer om “Förundersökning mot Oja nedlagd
 1. Vem hade förväntat sig annat ? skriver:

  Det brukar alltid resultera i nedlagd förundersökning, annat vore väl unikt. Helt normalt bland dessa herrar.
  Vi lever likt Italien i samma system men visar en vacker fasad utåt.

 2. Verkkosurfaren skriver:

  Italien? Mea culpa? Basta! Mamma Mia etc, men capisce, om åklagaren och kommunchefen tycker detta är ett korrekt juridiskt beslut, vad lönar det sig då att komma med nån (vänstervinklad offerkoftainspirerad) ”dessa herrar”-retorik då? Barents Center är ett fiasko, punkt slut, där är vi eniga, men lagen straffar inte allt som den ogillar, det skrevs i svenska lagböcker redan på medeltiden, långt innan HB-webben fanns…o tempura o mores…

 3. Enok Nitti skriver:

  Italien Sacramento idioto jag ska giva dig på moppo!

 4. Antti1966 skriver:

  Svårt bevis läge eller som vanligt dåligt polis arbete ??? För ett år sedan fick Concent nya ägare och en ny styrelse som nu gjort granskningar i bolaget och kommit fram till att lämna in två stämningsansökningar mot den tidigare styrelsen och vd:n i Concent med ett skadeståndskrav om 24 mkr hänförligt till en utdelning på preferensaktier som aktieägarna fattat beslut om den 11 mars och 27 juni 2016.

 5. Suecia skriver:

  If you scratch my back, I will scratch yours…Surprise Polismyndigheten är som ett dåligt skämt och många åklagare likaså!! Flera oskyldiga blir dömda medan skyldiga går fria!!Svenska rättssystemet är i fritt fall. Polismyndigeheten i Norrbotten är katastrofal!! Pratar av egen erfarenhet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 tecken kvar.

*

I detta forum gäller samma regler som för insändare i den tryckta tidningen. Det finns en ansvarig utgivare och vad som kan publiceras regleras av tryckfrihetsförordningen och de pressetiska reglerna. Debatten modereras av HB:s redaktion.

Skriv kortfattat, vårdat och inte med versaler (stora bokstäver) vilket är störande för läsningen. Använd heller inte långa rader av utropstecken eller andra krusiduller som försämrar läsbarheten. Kommentarer som länkar till andra webbplatser godkänns som regel inte. Antalet kommentarer är begränsat till maximalt 100 per nyhet.

Kommentarer som postas till HBwebben.se kan komma att publiceras också i Haparandabladet.