fbpx

Framgångsrikt stödteam i Kalix ger inblick i deras arbete

KALIX: Sveriges kommuner och landsting besöker Kalix för att lära om det framgångsrika arbetet med så kallade ”case managers” i glesbygd med långa avstånd fungerar.

Case managers består av anställda från kommunens socialtjänst och Region Norrbottens vuxenpsykiatri som tillsammans arbetar med att ge vård, stöd och hjälp till psykiskt sjuka personer som missbrukar, som uppges tillhöra de mest utsatta grupperna i samhället. Dessa stödteam skapades för att fånga en patientgrupp som tidigare ofta föll mellan stolarna. Arbetssättet för case managers är uppsökande.

– För den som är psykiskt sjuk och har ett missbruk är det ett stort stöd att bara behöva ha kontakt med en person, en case manager. Vi har lång erfarenhet och ser många vinster av att arbeta på det här sättet. Bland annat blir det färre inskrivningar i slutenvården, säger Tuija Halonen, enhetschef, Region Norrbotten.

– Case management är en evidensbaserad arbetsmetod som rekommenderas för den här målgruppen. Från SKL:s sida vill se hur Kalix jobbar praktiskt och få med oss goda exempel som vi kan sprida i landet, säger Mikael Malm som arbetar med missbruk och beroendevård vid Sveriges kommuner och landsting.

Till en början är kontakten med teamet tätast och blir sedan glesare allt eftersom det går bättre för klienten.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn. 

Tornedalskvinnornas historia lyfts fram

Utställningen ”Kvinnans röst – Kvinnobilder från Tornedalen” på Tornedalens museum invigdes på den internationella kvinnodagen. 

Inga-Lisa är hela byns mommo

Inga-Lisa Johannessens hus fylls dagligen av små och stora barn. ”Vi har alltid haft lånebarn”, säger Inga-Lisa om att vara hela byns mommo. 

Jenni Venäläinen sjöng före i den karelska sången.
Artist lärde ut 2 000 år gammalt instrument

På Kalevaladagen fanns det chans att delta i en workshop och prova på det finska nationalinstrumentet kantele på Sverigefinska folkhögskolan.